Kategori «Panduan»

Cara memperbaiki ralat 0xc000000e, PC anda perlu diperbaiki, pada Windows 10

Kod Ralat Pemulihan 0xc000000e , PC anda perlu diperbaiki , menunjukkan kegagalan perkakasan atau konfigurasi pemacu yang salah, dan mungkin disertakan dengan mesej ralat yang berbeza seperti:Peranti yang diperlukan tidak disambungkan atau tidak dapat diaksesPeranti yang diperlukan tidak dapat diaksesEntri yang dipilih tidak dapat dimuatEntri yang dipilih tidak dapat dimuat kerana aplikasi hilang atau rosakPemilihan but gagal kerana peranti yang diperlukan tidak dapat diakses.

Cara memeriksa kemas kini pada Windows 10

Mencari maklumat mengenai kemas kini terkini? Pelajari cara memeriksa kemas kini di Windows 10. Lihat cara mendapatkan perincian mengenai Kemas kini Windows . Walaupun Windows 10 dikemas kini secara automatik, siaran ini akan membantu anda jika anda ingin memeriksa, memuat turun, dan memasang Kemas Kini Windows pada PC Windows 10 anda.

Urus kata laluan di Internet Explorer menggunakan Credential Manager

Windows 8 menjadikan pengurusan kata laluan dalam Internet Explorer 11/10 menjadi mudah. Ia melakukannya dengan secara automatik membiarkan anda menyimpan dan mengambil kata laluan untuk semua laman web dan aplikasi yang anda gunakan - dan itu juga dengan cara yang selamat. Sekiranya anda ingin menguruskan kata laluan anda di Internet Explorer, anda boleh melakukannya seperti berikut:Urus kata laluan dalam Internet Explorer 11Buka Internet Explorer> Pilihan Internet> tab Kandungan.

Perbezaan antara Tidur, Tidur Hibrid & Hibernasi pada Windows 10

Ramai di antara kita yang tidak mengetahui perbezaan yang tepat antara pelbagai mod penjimatan kuasa di komputer Windows seperti Sleep , Hibernation atau Hybrid Sleep . Dalam artikel ini, kita akan melihat perbezaan antara istilah ini.Tidur vs Hibernate vs Tidur HibridTidur adalah keadaan penjimatan kuasa yang membolehkan komputer menyambung semula operasi kuasa penuh dengan cepat (biasanya dalam beberapa saat) apabila anda mahu mula berfungsi semula.

Apa itu penyesuai TAP-Windows dan mengapa VPN anda memerlukan Pemacu ini

Catatan ini membincangkan mengenai penyesuai TAP-Windows , apakah sebenarnya, mengapa VPN memerlukannya dan di mana anda boleh memuat turun Pemacu TAP. Kami juga akan menunjukkan kepada anda cara memasang, mengemas kini atau menyahpasang pemacu TAP.Sekiranya anda membuka Tetapan Windows 10 , anda akan melihat program yang dipanggil TAP-Windows dipasang.

Program tidak dapat dimulakan kerana MSVCR110.dll hilang dari komputer anda

Sekiranya anda menerima Program tidak dapat dimulakan kerana MSVCR110.dll hilang dari komputer anda, Cuba pasang semula program untuk memperbaiki masalah ralat masalah ini semasa melancarkan program pada mesin Windows anda, catatan ini pasti dapat membantu anda menyelesaikan masalah tersebut.Apabila anda menerima ralat ini, proses pemasangan tidak akan menunjukkan masalah kerana fail pemasang mungkin tidak mengandungi ralat yang membawa kepada masalah ini.

Windows 7 DreamScene Activator Dikeluarkan

Kami dengan senang hati melepaskan Windows 7 DreamScene Activator. Ini adalah aplikasi mudah alih kecil percuma yang membolehkan anda mengaktifkan DreamScene untuk Windows 7 , 32-bit, dan 64-bit juga!Pengaktif DreamSceneAnda yang terlepas ciri DreamScene Windows Vista Ultimate, di Windows 7, kini boleh menambahkannya dengan mudah ke Windows 7.

Cara Memasang Papan Kekunci Jepun pada Windows 10

Ramai pengguna perlu menggunakan bahasa asing di komputer mereka. Sekiranya anda salah seorang yang ingin memasang papan kekunci Jepun pada Windows 10 , berikut adalah panduan kami. Prosesnya mudah, dan tidak perlu dipasang melalui sumber luaran. Setelah dipasang, anda akan dapat menukar antara bahasa ibunda, bahasa dan papan kekunci Jepun anda.

Betulkan ralat Kemas kini Windows 0x80080005 pada Windows 10

Terdapat beberapa perkara yang boleh menjadi salah dengan modul Windows Update Windows 10. Daripada sejumlah kesalahan yang dapat diperbaiki, Kesalahan 0x80080005 adalah salah satu kesalahan yang penyebabnya bergantung pada sejumlah faktor. Orang yang menghadapi ralat ini tidak dapat memulakan muat turun kemas kini yang diminta ke komputer mereka.

Cara mematikan atau mematikan Bluetooth pada Windows 10

Bluetooth membolehkan anda menyambungkan peranti anda secara wayarles antara satu sama lain, serta menghantar & menerima fail. Kami telah melihat cara menghidupkan & menggunakan Bluetooth di Windows 10. Dalam catatan ini, kita akan melihat pelbagai cara untuk mematikan atau mematikan Bluetooth di Windows 10/8/7.

Cara bermain mana-mana Permainan Xbox di PC Windows 10

Pelancaran Xbox Play Anywhere telah memastikan bahawa seseorang dapat memainkan Permainan Xbox di PC Windows 10 juga. Ini bermaksud permainan yang merupakan sebahagian daripada program Play Anywhere hanya boleh dimainkan di Windows 10 PC dan Xbox. Oleh kerana permainan dibuat untuk kedua-dua platform, dan kemajuan permainan diselaraskan secara dalam talian, bila-bila masa anda menyambung semula ke mana-mana platform permainan, permainan berjalan lancar.

Cara menyesuaikan Screensaver pada Windows 10

Ada ketika monitor komputer sering mengalami masalah pembakaran gambar yang disebabkan oleh menunjukkan gambar yang sama untuk jangka masa yang panjang dan orang biasa memasang screen saver untuk mengelakkan masalah tersebut. Skrin komputer hari ini tidak lagi menghadapi masalah yang meluas, tetapi pengguna masih menggunakan screen saver pada sistem komputer mereka untuk keseronokan.

Cara mengemas kini BIOS pada komputer Windows 10

BIOS adalah istilah yang sering kita dengar, sebenarnya, bagi kebanyakan masalah perkakasan anda, lelaki IT mungkin mencadangkan peningkatan BIOS sebelum menyelesaikan masalah perkakasan. Apa itu BIOS? BIOS adalah singkatan dari (Basic Input Output System) dan merupakan perisian yang sesuai dengan motherboard PC.

Cara mencari perkataan di laman web di mana-mana penyemak imbas di Windows 10

Sekiranya anda ingin mencari atau mencari kata atau frasa tertentu di laman web, semasa melayari dengan Microsoft Edge, Firefox, Chrome, Opera, Internet Explorer atau penyemak imbas lain pada PC Windows 10/8/7 anda, ikuti ini prosedur mudah.Cari perkataan di laman webApabila anda telah membuka laman web di penyemak imbas anda, cukup tekan kombinasi papan kekunci Ctrl + F untuk memunculkan bar Cari.

Cara mengatasi ralat BAD POOL HEADER di Windows 10

The BAD_POOL_HEADER Stop Ralat dalam Windows 10/8/7 menandakan dengan kod ralat 0x00000019 menunjukkan bahawa header kolam rosak. Masalah Bad Pool Header disebabkan oleh masalah dengan peruntukan memori Windows. Kesalahan ini biasanya berlaku setelah anda memasang perkakasan atau perisian baru - biasanya perisian antivirus - yang tidak berfungsi dengan komputer Windows anda.

Cara melumpuhkan Secure Boot di Windows 10

Untuk memastikan bahawa Windows 10 tetap selamat dari perisian hasad, Microsoft mengaktifkan sokongan untuk Secure Boot yang berfungsi di atas UEFI. Secure Boot memastikan bahawa semasa PC anda boot, ia hanya menggunakan firmware yang dipercayai oleh pengeluar. Namun, banyak kali kerana salah konfigurasi perkakasan, anda perlu melumpuhkan Secure Boot di Windows 10.

Cara bermain Cakera Blu-ray pada Windows 10

Ketika datang ke peranti penyimpanan luaran, yang tidak memerlukan daya apa pun, Floppy Disc, DVD Player, CD adalah beberapa pilihan yang popular satu dekad yang lalu. Kemudian datang Blu-ray Disc. Dalam dunia video dan permainan 4K hari ini yang berukuran 10-20 GB, keperluan untuk peranti storan yang mudah alih sangat diperlukan.

Kod ralat: 0x80070035. Laluan rangkaian tidak dijumpai

Windows membolehkan pengguna berkongsi fail antara sistem yang berada di rangkaian yang sama, walaupun mereka tidak tersambung secara fizikal. Pentadbir folder perlu membenarkan akses ke pengguna yang dimaksudkan dan Internet harus dihubungkan. Namun, pengguna telah melaporkan bahawa walaupun syarat-syarat ini dipenuhi, mereka mendapat kesalahan berikut ketika cuba mengakses pemandu yang dikongsi:Kod ralat: 0x80070035.

Betulkan ralat PENGECUALIAN KEDAI YANG TIDAK DIPERCAYAI pada Windows 10

PENGECUALIAN KEDAI YANG TIDAK DIPERTIMBANGKAN adalah Kesalahan Berhenti pada Windows 10 yang menunjukkan bahawa komponen kedai mengalami pengecualian yang tidak dijangka. Sekarang dari banyak kemungkinan penyebab, kami telah menyempitkan beberapa sebab khusus untuk ralat ini. Ini boleh menjadi Program Antivirus anda yang dipasang di komputer; ia boleh menjadi pemacu perkakasan yang ketinggalan zaman, ini boleh menjadi kesalahan dalam sistem fail, masalah dengan aplikasi skrin kunci, atau output ke port yang tidak dijangka.

Cara menukar dari Windows Phone ke Android Phone

Telefon Windows tidak dapat disangkal lagi pada tahun 2011. Tetapi, mari kita terima kenyataan bahawa Telefon Windows tidak bersaing dengan baik seperti yang diharapkan orang. Tentunya, ada kedai aplikasi yang lebih baik daripada dulu, tetapi masih ada beberapa nama besar yang masih hilang, dan orang tinggal tanpa aplikasi penting itu.

Butang klik kiri tetikus tidak berfungsi pada Windows 10

Sekiranya anda menggunakan tetikus khusus dengan komputer riba, atau komputer desktop anda tetapi butang klik kiri tetikus tidak berfungsi pada Windows 10/8/7 untuk beberapa sebab, berikut adalah beberapa cadangan yang dapat membantu anda menyelesaikan masalah tersebut. Anda boleh mencuba cadangan ini jika klik kiri pad sentuh anda tidak berfungsi.

Cara Membaiki Internet Explorer

Sekiranya anda pengguna Internet Explorer, kadang-kadang anda mungkin menghadapi beberapa masalah. Anda harus tahu bagaimana membaiki Internet Explorer untuk mengelakkan pembaziran masa mencari jalan keluar untuk masalah yang berlainan di Internet atau sebaliknya.Masalahnya boleh berbeza seperti:Internet Explorer membeku, terhempas atau hangInternet Explorer tidak membuka pautanPenyelesai Masalah Internet Explorer PerbaikiIE tidak dapat memaparkan laman webMesej ralat Internet Explorer di halamanPengurus Muat turun tiada di Internet ExplorerInternet Explorer dibuka dan ditutup dengan segeraInter

Windows Installer tidak berfungsi dengan betul di Windows 10

Windows Installer adalah perkhidmatan teras yang menguruskan pemasangan semua perkara di Windows termasuk aplikasi, ciri, dan banyak perkara lain. Sekiranya atas sebab tertentu, ia rosak, anda akan terjebak dengan pemasangan baru dan bahkan peningkatan aplikasi.Windows Installer (msiserver) tidak berfungsiDalam catatan ini, kami akan berkongsi senarai kod ralat - dan penyelesaiannya, ada yang menunjukkan penyelesaian yang ada - dan bagaimana menyelesaikannya.

Anda perlu memberikan kebenaran pentadbir untuk menghapus folder ini

Sekiranya anda menerima Akses Folder Destinasi Ditolak, Anda perlu memberikan kebenaran pentadbir untuk menghapus mesej ralat folder ini pada mesin Windows 10/8/7, berikut adalah penyelesaian mudah yang akan membolehkan anda menyelesaikan ralat dan menghapus folder dalam beberapa saat . Setiap kali fail atau folder baru dibuat, Windows akan memberikan satu set kebenaran lalai kepadanya.

Tukar lokasi direktori pemasangan Fail Program lalai di Windows 10

Pada OS Windows 10/8/7, secara lalai, perisian dipasang pada Pemacu Sistem anda, biasanya pemacu C, dalam folder Program Files. Laluan khas biasanya di Windows 32-bit adalah C: \ Program Files dan di Windows 64-bit adalah C: \ Program Files dan C: \ Program Files (x86).Microsoft mengesyorkan yang C: \ Program Files folder untuk destinasi pemasangan lalai.

Windows 10 tersekat dalam gelung but semula yang tidak berkesudahan

Sekiranya komputer Windows 10 anda terjebak dalam masalah gelung but semula yang tidak berkesudahan berterusan selepas Peningkatan, Pembaruan Windows atau Reset atau Skrin Biru, maka siaran ini memberi anda beberapa idea mengenai cara mengatasi masalah tersebut. Sebelum komputer anda dimulakan semula, ia mungkin atau tidak akan memaparkan sebarang mesej; dan jika berlaku, ia mungkin seperti yang berikut:Gagal mengkonfigurasi kemas kini Windows, Mengembalikan perubahanKami tidak dapat menyelesaikan kemas kini, Membatalkan perubahanPembaikan automatik gagal, tersekat pada gelung but semulaPC anda

Pelayan proksi menolak ralat sambungan di Firefox atau Chrome

Sekiranya anda menggunakan penyemak imbas Mozilla Firefox atau Google Chrome di Windows, dan menerima mesej ralat yang disebut Pelayan proksi menolak sambungan semasa membuka laman web, maka siaran ini akan dapat membantu anda. Walaupun kami telah menunjukkan arahan untuk Firefox, anda perlu melakukan penyelesaian masalah yang serupa untuk Chrome.

Cara mematikan fungsi Skrin Sentuh di Windows 10

Tablet Windows mampu menawarkan yang terbaik dari kedua dunia - input Sentuhan dan Tetikus / Papan Kekunci. Sekiranya peranti anda memilikinya dan jika anda mahu, untuk beberapa sebab, matikan skrin sentuh pada komputer riba, ultrabook, notebook atau peranti sentuh anda dan gunakan sepenuhnya peranti Windows 10/8/7 anda sebagai PC dengan kombinasi tetikus dan papan kekunci klasik, anda boleh melakukannya seperti berikut.

Cara menukar urutan Boot di Windows 10

Semasa PC anda boot, perkara pertama yang dimuat adalah Firmware UEFI atau BIOS. Ia melakukan banyak perkara yang juga merangkumi pilihan perkakasan mana yang akan digunakan untuk boot Windows. Sekiranya anda ingin melakukan boot dari pemacu USB atau pemacu luaran, anda perlu mengubah urutan boot pada Windows 10.

Cara menghapus semua Titik Pemulihan Sistem lama dan versi fail sebelumnya di Windows 10

Sebilangan besar daripada kita menyedari bahawa kita dapat membersihkan semua kecuali Titik Pemulihan Sistem terkini, dengan menggunakan utiliti Pembersih Cakera Windows yang terbina dalam. Kami membuka utiliti Pembersih Cakera> Bersihkan fail sistem> tab Lebih Banyak Pilihan> Kosongkan lebih banyak ruang cakera dengan membuang semua kecuali titik pemulihan paling baru> Klik Bersihkan> Terapkan / OK.

Betulkan ralat ERR_CONNECTION_RESET pada penyemak imbas Chrome

Sekiranya anda menghadapi ERR_CONNECTION_RESET di Chrome semasa melayari beberapa laman web, ini bermaksud, penyemak imbas tidak dapat mewujudkan hubungan yang stabil atau sama sekali tidak ada dengan laman web yang ingin anda buka. Walaupun beberapa laman web dibuka dengan baik, yang lain menunjukkan kesalahan ini.

Cara menukar dan membuka fail Nombor Apple di Excel pada PC Windows

Terdapat banyak orang, yang mempunyai komputer Windows dan Mac dan menggunakan kedua-dua OS ini. Apabila anda melakukannya, anda mungkin menghadapi kesukaran seperti membuka fail yang dibuat oleh satu OS di komputer lain. Sebagai contoh, Apple menyediakan beberapa alternatif untuk Microsoft Office iaitu Pages, Numbers, Keynote.

Kursor melompat atau bergerak secara rawak semasa menaip di Windows 10

Sekiranya anda mendapati kursor tetikus anda melompat atau bergerak sendiri, secara automatik, secara rawak semasa menaip komputer riba atau komputer Windows, maka beberapa cadangan ini dapat membantu anda menyelesaikan masalahnya. Ini biasanya berlaku jika pad sentuh anda sensitif dan anda menyentuh pad sentuh secara tidak sengaja semasa menaip.

Cara menjadikan latar belakang putih telus dalam Cat

Microsoft Paint tidak diragukan lagi adalah salah satu aplikasi termudah dan popular yang dimuatkan dalam sistem operasi Windows. Salah satu ciri alat ini yang paling menarik dan kurang dikenali adalah Transparent Selection in MS Paint.Apakah Pemilihan Telus dalam Cat MS?Microsoft Paint biasanya digunakan untuk pengeditan asas seperti memotong, memutar, dan mengubah ukuran gambar dan kadang-kadang bahkan untuk membuat gambar baru.

Senaraikan Pemacu Keras menggunakan Prompt Perintah & PowerShell di Windows 10

Sekiranya anda sering bekerja dengan Prompt Perintah atau PowerShell, anda mungkin perlu menyalin fail dari atau ke pemacu luaran, pada masa itu, dan banyak masa lain, anda mungkin perlu memaparkan pemacu di dalam tetingkap konsol. Dalam catatan ini, kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana anda dapat menyenaraikan pemacu menggunakan Prompt Perintah atau PowerShell di Windows 10/8/7.

Apa itu virus IDP.generic dan bagaimana menghapusnya?

Banyak produk antivirus menggunakan tag virus untuk mengenal pasti jenis ancaman. Walaupun sebilangan tag virus berpeluang positif positif, banyak yang diketahui menyenarai hitam program atau fail asli. Begitulah keadaannya dengan tag virus IDP.generic dan orang ingin mengetahui sama ada ia adalah bendera palsu atau tidak.

Bar tugas tidak berfungsi, tidak bertindak balas atau dibekukan pada Windows 10

Kadang-kadang, pengguna mungkin menghadapi masalah sekejap dengan komponen UI Sistem Windows . Masalah seperti itu dapat memberi pengalaman buruk kepada pengguna. Salah satu elemen UI tersebut ialah Taskbar. Sekiranya anda juga menghadapi masalah di mana Taskbar Windows 10 anda tidak berfungsi dengan baik atau membeku, tidak bertindak balas atau berhenti berfungsi secara rawak, maka artikel ini dapat membantu anda menyelesaikan & menyelesaikan masalah tersebut.

Keseronokan Teks Facebook - Senarai perkataan dan animasi

Menyekat cara baru untuk menghubungkan, menghubungkan dan berkongsi dengan cara yang bermakna selalu menjadi misi utama Facebook. Rangkaian sosial raksasa telah bereksperimen dengan pelbagai cara untuk menjadikan Dunia lebih terbuka dan terhubung, dan Facebook Text Delights adalah salah satu daripadanya.

Cara menukar status Printer dari Offline ke Online di Windows 10

Pencetak pada Windows 10 boleh mempunyai status di luar talian dan dalam talian. Saya terkejut kerana mengetahui bahawa semua orang mahu pencetaknya tersedia dan siap untuk dicetak. Kita harus tahu bahawa apabila pencetak tidak berfungsi, itu tidak bermaksud ia telah dikeluarkan. Ia boleh menjadi luar talian kerana berlaku kesalahan semasa mencetak atau masalah dengan pemacu.

Betulkan ralat dxgmms2.sys BSOD pada komputer Windows

The dxgmms2.sys fail adalah fail Windows pemandu sistem yang dikaitkan dengan keupayaan Graphics Rendering komputer. Fail ini diketahui menyebabkan ralat Skrin Biru. Tetapi sebab utama termasuk konflik seperti RAM atau Masalah Cakera Keras, firmware yang tidak serasi, atau pemacu yang rosak. Membetulkan masalah ini sangat mudah.

Cara menukar Ikon Fail dan Folder di Windows 10

Apa pendapat anda mengenai ikon lalai pada Windows 10? Baiklah, mereka kelihatan hebat, tetapi seiring berjalannya waktu membosankan, bukan? Anda akan cuba mengurangkan kebosanan dengan menyesuaikan peranti anda dengan menukar tema dan fon. Tetapi anda boleh melakukan penyesuaian ini ke tahap yang baru dengan mengubah ikon Windows lalai dan menjadikan PC anda kelihatan unik dan disusun dengan lebih baik.

Cara membetulkan Kod Ralat Netflix F7111-5059

Dari pustaka media yang besar hingga penstriman tanpa buffer, dan harga yang ekonomik - Netflix mempunyai semua ramuan yang sempurna untuk membuat beribu-ribu pengguna Internet terpikat dengan aplikasinya. Tetapi gergasi perkhidmatan penstriman tidak diketahui bug atau ralat yang sering menghalang pengalaman penstriman pengguna.

E-mel di Outlook tidak disegerakkan di Windows 10; Baiki akaun Outlook

Setelah salah satu Kemas Kini Windows saya baru-baru ini, Microsoft Outlook berhenti menyegerakkan e-mel dan tidak menghantar, menerima, menyegarkan atau memuat turun e-mel baru. Semasa akaun saya yang lain disegerakkan, satu akaun e-mel Hotmail telah berhenti menyegerakkan. Sekiranya anda menghadapi masalah seperti itu, dan mungkin melihat mesej Masalah menyambung ke Pelayan , inilah yang dapat anda perbaiki akaun Outlook anda .

Pemain FLAC terbaik untuk mendengar fail muzik FLAC pada Windows 10

FLAC atau Free Lossless Audio Codec adalah format audio lossless yang paling banyak digunakan. Tidak seperti MP3, audio boleh dimampatkan dalam FLAC tanpa kehilangan kualiti. Inilah yang dimaksudkan dengan FLAC tanpa kerugian. Formatnya telah direkayasa dengan bijak untuk fail audio dan kini digunakan oleh banyak perkhidmatan untuk memampatkan audio.

Cara rollback & uninstall Windows 10 versi 20H2 Oktober 2020 Update

Sekiranya setelah memasang Kemas kini Windows 10 versi 20H2, anda menghadapi masalah dan masalah dengannya, anda boleh mencopot pemasangannya dan kembali atau kembali ke versi Windows sebelumnya. Sebilangan besar daripada anda mungkin biasa dengan arahannya, tetapi bagi anda yang tidak, siaran ini akan membantu anda menyahpasang Kemas kini Ciri Windows 10 terkini dari PC anda.

Folder WinSxS di Windows 10 dijelaskan

Sebilangan besar daripada anda mungkin melihat folder WinSxS di Windows 10/8/7 dan terkejut dengan ukurannya. Bagi mereka yang belum, folder tersebut terletak di C: \ Windows \ Winsxs dan mempunyai ukuran yang besar! Tambang saya hampir 5 GB dan mempunyai sekitar 6000 folder & 25000 fail dan menempati hampir 40% folder Windows!

Cara menetapkan semula tetapan Papan Kekunci ke lalai di Windows 10

Kadang-kadang, anda mungkin mempunyai beberapa perisian yang mengubah cara fungsi papan kekunci anda. Atau mungkin anda menambahkan beberapa pintasan papan kekunci atau butang panas tersuai, dan sekarang mahu menetapkan semula tetapan Papan Kekunci ke lalai asal. Sekiranya kekunci papan kekunci komputer riba anda tidak berfungsi sebagaimana mestinya, mungkin sudah tiba masanya anda menetapkan semula kekunci papan kekunci anda ke tetapan lalai.

Perlindungan Sumber Windows tidak dapat memulakan perkhidmatan pembaikan

Sekiranya anda menerima Perlindungan Sumber Windows tidak dapat memulakan perkhidmatan pembaikan , ketika anda pergi ke Jalankan sfc / scannow atau Pemeriksa Fail Sistem di Windows 10/8/7, maka siaran ini mungkin dapat membantu anda.Pemeriksa Fail Sistem atau sfc.exe adalah utiliti dalam Microsoft Windows yang terletak di folder C: \ Windows \ System32 .

Ketahui RAM Komputer, Kad Grafik / memori Video PC Windows 10 anda

Ramai orang bertanya - Bagaimana saya mengetahui berapa banyak RAM yang dipasang di komputer saya? Berapakah jumlah memori kad grafik saya? Berapa banyak memori Video yang dimiliki oleh PC Windows saya? Dalam catatan ini, kita akan melihat bagaimana untuk mengetahui jawapan kepada soalan-soalan ini.Baca : Apakah komponen utama sistem Komputer?

Apa itu Kernel dalam OS? Apakah jenis Kernel?

Setiap sistem operasi - sama ada Windows, Mac, Linux, atau Android, mempunyai program inti yang disebut Kernel yang bertindak sebagai 'bos' untuk keseluruhan sistem. Ia adalah nadi OS! Kernel tidak lain adalah program komputer yang mengawal semua yang lain. Apa sahaja yang berlaku di komputer melaluinya.

Gagal mengkonfigurasi kemas kini Windows, Mengembalikan perubahan, Jangan matikan komputer anda

Sekiranya sistem Windows 10/8/7 anda memberi anda pesan Gagal mengkonfigurasi kemas kini Windows, Mengembalikan perubahan, Jangan matikan mesej komputer anda , maka catatan ini dapat membantu anda menyelesaikan masalah. Ini adalah ralat umum yang mungkin muncul setiap kali kemas kini Windows gagal.Gagal mengkonfigurasi kemas kini, Mengembalikan perubahan, Jangan matikan komputer andaSekiranya anda menghadapi masalah ini, komputer anda biasanya akan mengambil masa 20-30 minit untuk mengembalikan perubahan.

Tanpa internet, selamat - Betulkan ralat WiFi Windows 10

Masalah yang biasanya diperhatikan dengan sistem operasi Windows hari ini adalah bahawa kemas kini baru untuk OS membawa mereka, bahagian masalah mereka sendiri. Sebagai contoh, anda mungkin gagal menyambung ke Internet, segera setelah kemas kini dan melihat mesej ralat - Tidak ada Internet, Berkelip selamat di skrin anda.

Selesaikan masalah kerlipan skrin Google Chrome pada Windows 10

Adakah skrin Google Chrome anda sentiasa berkedip setelah peningkatan Windows 10? Beberapa pengguna menghadapi masalah kerlipan layar di Chrome ketika mereka menaik taraf versi Windows 10 baru-baru ini. Yang peliknya ialah hanya Google Chrome yang terpengaruh dan mula berkelip atau berkelip selepas kemas kini.

Kemas kini Windows tersekat memuat turun kemas kini di Windows 10

Sekiranya anda mendapati bahawa Kemas kini Windows anda tersekat memuat turun kemas kini pada 0% atau angka lain di Windows 10, Windows 8.1, Windows 8, Windows 7, dan Windows Vista juga, maka siaran ini akan membantu anda menyelesaikan masalahnya.Kemas kini Windows tersekat memuat turun kemas kiniSekiranya Kemas kini Windows anda menunjukkan kemas kini yang tersedia dan komputer anda mula memuat turunnya, mungkin pada suatu ketika ia hanya tersekat dan berhenti memuat turun.

Ralat 0x80070091 Direktori tidak kosong

Semasa menghapus folder, jika anda menerima Ralat 0x80070091 Direktori bukan mesej kosong di skrin anda, anda perlu melakukan beberapa perkara untuk menyelesaikan masalah. Kadang kala, masalah ini dapat diperbaiki dengan menamakan semula folder. Walau bagaimanapun, jika anda tidak dapat menamakan semula, cadangan ini dapat membantu anda.

Tetapkan atau Ubah Persatuan & Sambungan Fail pada Windows 10

Setiap fail dalam sistem operasi Windows anda mempunyai lanjutan dalam nama failnya, mis. .txt, .doc, dll. Sambungan ini digunakan untuk mengenal pasti program, dengan mana, windows dapat membuka fail ini. Anda boleh menetapkan atau mengubah persatuan fail ini di Windows anda. Di Windows XP, anda mempunyai tetapan ini untuk menukar persatuan jenis fail di Folder Options.

Apakah folder ProgramData di Windows 10

Windows 10 membuat sebilangan fail sistem dan folder untuk menyokong berjalannya sistem operasi. The folder ProgramData adalah salah satu folder sistem penting. Ia mengandungi semua data untuk aplikasi Windows klasik dan UWP. Ia disembunyikan secara lalai kerana tidak dimaksudkan untuk dilihat oleh siapa pun atau diusik.

Perisian alternatif Garageband percuma untuk PC Windows 10

Garageband adalah salah satu aplikasi yang mesti ada pada Apple iOS bagi mereka yang berminat untuk mencipta muzik, tetapi sayangnya, alat ini tidak tersedia pada Windows 10 buat masa ini. Ia boleh didapati, tetapi seseorang harus menjalankannya dalam mesin maya, dan itu tidak sesuai. Persoalannya, apakah ada alternatif yang bermanfaat untuk Garageband untuk Windows 10 hari ini?

Betulkan Skrin Biru fltmgr.sys pada Windows 10

Fail Pengurus Penapis atau fltmgr.sys bertanggungjawab untuk memastikan bahawa semua fail yang disimpan dalam cakera keras pengguna tinggal di lokasi masing-masing. PENGECUALIAN PERKHIDMATAN SISTEM Kesalahan Skrin Biru ( fltmgr .sys) disebabkan oleh ralat dengan pemandu yang bertanggungjawab untuk membolehkan komunikasi antara perkakasan dan komputer.

Pembaikan Permulaan Automatik tidak dapat membaiki PC anda pada Windows 10

Sekiranya anda menghadapi masalah dengan komputer Windows 10 anda dan anda atau OS memutuskan untuk menjalankan Pembaikan Permulaan - dan jika Pembaikan Permulaan gagal maka anda mungkin akan menerima skrin dengan mesej berikut - Pembaikan Permulaan Automatik tidak dapat memperbaiki PC anda . Mesej ralat penuh berbunyi seperti ini:Pembaikan Permulaan Automatik tidak dapat membaiki PC anda.

Cara menyambungkan AirPod ke Windows 10 PC

Apple memperkenalkan fon telinga tanpa wayar barunya setelah melepaskan bicu fon kepala dari iPhone terbaru mereka pada masa itu. Mereka menamakannya AirPods. Tidak hairanlah, fon telinga baru ini berfungsi dengan bantuan Bluetooth. Walaupun dikatakan bahawa mereka hanya akan berfungsi dengan iPhone Apple, ada cara yang agak mudah di mana ia dapat dipasangkan dengan komputer yang menjalankan Windows 10.

Pembersihan Cakera tersekat pada Pembersihan Kemas Kini Windows

Disk Cleanup Utility adalah alat terbina dalam yang berguna yang dapat membantu mengembalikan ruang cakera keras. Ia boleh membuang fail sementara, fail Windows lama, Thumbnail, Fail pengoptimuman penghantaran, log peningkatan Windows, dan sebagainya. Sekarang jika menjalankan Disk Cleanup Utility, dan tersekat pada Pembaruan Windows, maka inilah yang perlu anda lakukan.

Perisian Proksi percuma terbaik untuk Windows 10

Penapisan Internet adalah perkara biasa pada masa ini. Majikan anda mungkin tidak mahu anda mengakses beberapa laman web. Atau mungkin pihak berkuasa kolej anda atau mungkin pemerintah. Perisian proksi telah memudahkan orang mengatasi penapisan. Proksi juga boleh menjadikan anda tidak dikenali di internet, menjadikan sambungan lebih selamat dan peribadi.

Cara mengaktifkan klik kanan pada laman web yang telah melumpuhkannya

Di salah satu catatan sebelumnya, kami telah melihat cara menyimpan gambar ke PC anda, apabila klik kanan dilumpuhkan. Sekarang mari kita lihat bagaimana mengaktifkan klik kanan pada laman web yang telah melumpuhkannya, dan menyalin teks dari laman web.Semasa melayari, kami sering menemui maklumat berguna di laman web rawak, tetapi ketika kami ingin mencatatnya, usaha kami sia-sia apabila kami melihat tetingkap yang bertuliskan " Maaf, fungsi ini telah dilumpuhkan oleh pentadbir " kerana klik kanan pilihan telah dilumpuhkan oleh pentadbir laman web.

Cara melakukan Boot Bersih di Windows 10

Apakah keadaan Boot Bersih pada Windows 10/8/7? Bagaimana cara melakukan Boot Bersih? Apakah perbezaan antara Safe Mode dan Clean Boot State di Windows 10? Sebilangan besar daripada kita sudah biasa dengan Safe Mode di Windows. Apabila anda menghidupkan semula komputer Windows anda dan mula menekan kekunci F8 pada papan kekunci anda, anda akan memasuki Safe Mode .

Cara mengemas kini Pemacu Grafik di Windows 10

Selalunya kita diminta untuk mengemas kini Pemacu Grafik kita secara manual. Walaupun Kemas kini Windows akan mengemas kini sistem komputer anda termasuk Pemacu Peranti secara automatik, atau pengemas kini perisian perkakasan grafik anda akan memberitahu anda apabila kemas kini tersedia, mungkin ada masanya anda mungkin perlu, sendiri, memperbarui video sistem anda dan pemacu grafik, jika anda menghadapi masalah seperti kelipan skrin Laptop atau jika anda ingin mendapatkan prestasi yang lebih baik daripada sistem Windows 10/8/7 anda.

Cara memaksa menutup Program yang tidak dapat dihentikan oleh Task Manager

Dalam catatan ini, kita akan melihat cara memaksa program ditutup, walaupun program tidak akan ditutup dengan Pengurus Tugas . Untuk menutup tugas atau program yang tidak responsif, anda juga boleh menggunakan taskkill.exe, pintasan papan kekunci, alat percuma atau perintah End tree.Paksa tutup Program yang tidak dapat ditamatkan oleh Pengurus TugasSekiranya anda membuka Pengurus Tugas, klik kanan pada proses dan pilih Tamat tugas , prosesnya harus ditutup.

Cara Boot atau Pembaikan Windows 10 menggunakan Media Pemasangan

Catatan ini akan menunjukkan kepada anda cara memperbaiki pemasangan Windows 10 menggunakan media USB atau DVD Pemasangan yang boleh di-boot tanpa kehilangan data. Dalam keadaan di mana pilihan penyelesaian masalah Windows 10 Advanced Options tidak dapat diakses dari dalam Windows, anda perlu menggunakan media USB atau DVD.

Cara membahagi dan menggabungkan fail Audio menggunakan Audacity

Sekiranya anda telah menceburkan diri dalam industri muzik selama satu bulan, Audacity bukanlah perkara baru bagi anda. Audacity adalah salah satu alat penyuntingan audio yang direka profesional terbaik yang tersedia secara percuma dan untuk pelbagai platform termasuk Windows. Tetapi jika anda baru mula menggunakan alat ini, dan anda tidak tahu apa yang boleh dilakukan oleh alat ini, berikut adalah dua trik mudah yang dapat membantu anda memulakannya.

Cara menukar Gambar Profil Facebook tanpa memberitahu sesiapa

Setiap kali anda menukar Gambar Profil Facebook anda, semua orang diberitahu dan paling suka dengan cara ini. Tetapi jika anda mahu gambar Profil Facebook secara diam-diam tanpa memberitahu sesiapa rakan Facebook anda, inilah yang perlu anda lakukan.Dalam catatan ini, kita akan melihat cara mengubah Gambar Profil Facebook anda tanpa memberitahu siapa pun.

Cara menggunakan Desktop Jauh Windows 10 di Windows Home (RDP)

Terdapat banyak perbezaan antara Windows 10 Home dan Professional. Ciri Desktop Jauh adalah salah satu daripadanya. Tidak seperti versi profesional, jika anda pernah menggunakan ciri Desktop Jauh di versi rumah, anda tidak akan dapat melakukannya. Dalam catatan ini, saya akan berkongsi bagaimana anda boleh menggunakan Desktop Jauh Windows 10 di Windows 10 Home .

Perisian Tanda Air Percuma terbaik untuk Windows 10

Tanda air adalah kaedah terbaik untuk melindungi gambar anda daripada disalin. Ia bukan hanya membantu anda mendapat kredit dari semua orang yang menggunakan gambar anda tetapi juga membantu membuat jenama. Walaupun terdapat beratus-ratus perisian penanda air yang tersedia di pasaran, adalah tugas yang membosankan untuk memilih yang terbaik.

Cara menjalankan Alat Diagnostik Memori Windows di Windows 10

Windows 10/8/7 mempunyai Alat Diagnostik Memori yang boleh anda gunakan untuk memeriksa kemungkinan masalah memori, termasuk pengujian Memori Akses Rawak (RAM) di komputer anda.Alat Diagnostik Memori WindowsSekiranya Windows 10/8/7 / Vista mengesan kemungkinan masalah memori, anda akan menerima pemberitahuan.

Perkhidmatan Ubisoft pada masa ini tidak tersedia pada Windows 10

Uplay digunakan untuk menguruskan pengedaran digital, DRM, berbilang pemain, dan komunikasi untuk permainan Ubisoft dan ini adalah bahagian penting dari setiap permainan Ubisoft. Sebilangan pengguna PC ketika hendak melancarkan permainan atau log masuk ke Uplay di komputer Windows 10 anda mungkin menghadapi pesan ralat " Perkhidmatan Ubisoft saat ini tidak tersedia ".

Cara menghapus atau menutup akaun e-mel Outlook.com secara kekal

Perkhidmatan e-mel web Microsoft, Outlook.com dilengkapi dengan semua barang seperti sejumlah besar ruang penyimpanan, fitur penyuntingan yang lebih baik, antara muka yang mendalam dan tentunya sokongan untuk laman rangkaian sosial. Semua ciri ini dan banyak lagi menjadikan perkhidmatan mel web menjadi pilihan pertama pengguna.

Cara membuat Pintasan Laman Web pada desktop Windows 10 anda

Sama seperti seseorang mempunyai jalan pintas desktop untuk program, fail atau folder yang sering anda gunakan, pengguna Internet Explorer juga dapat membuat pintasan desktop untuk membuka laman web kegemaran anda. Walaupun saya telah mencuba ini di Internet Explorer 11 pada Windows 10, ini berfungsi untuk semua versi.

Pemasangan atau Kemas kini Java tidak selesai - Kod Ralat 1603

Pengguna kadang-kadang mungkin menghadapi masalah ketika menginstal Java atau memperbarui aplikasi Java mereka pada sistem Windows. Salah satu contohnya ialah, pengguna, menemui kod ralat 1603 . Pada dasarnya, ada dua cara untuk memasang Java - pengguna dapat memilih untuk mendapatkan Java melalui muat turun dalam talian atau muat turun luar talian.

Peranti Bluetooth tidak ditunjukkan, dipasangkan atau disambungkan di Windows 10

Sekiranya Bluetooth tidak mengesan peranti dan anda menghadapi masalah dengan peranti Bluetooth di Windows 10/8/7, maka siaran ini akan membantu anda menyelesaikan masalah tersebut. Mungkin anda tidak dapat menyambung menggunakan peranti Bluetooth, atau mungkin sambungannya gagal. Sekiranya anda menghadapi masalah, di mana peranti Bluetooth anda tidak menunjukkan, memasangkan atau menyambung, atau tidak menemui peranti di Windows 10/8/7, maka catatan ini akan membantu anda menyelesaikan masalah tersebut.

Lesen Windows anda akan berakhir tidak lama lagi tetapi Windows diaktifkan

Sekiranya anda menerima mesej yang menyatakan bahawa lesen Windows anda akan segera berakhir, Anda perlu mengaktifkan Windows dalam Tetapan pada Windows 10 - tetapi Windows 10 anda sudah diaktifkan - maka apa yang anda lakukan? Inilah jalan penyelesaiannya.Lesen Windows anda akan tamat tidak lama lagiSebelum memulakan, anda harus menemui kunci produk Windows anda dan menyimpannya dengan mudah.

Betulkan: Windows 10 tidak dapat membuka fail JPG

Windows 10 adalah sistem operasi yang hebat dengan banyak ciri baru yang keren, tetapi itu tidak bermakna tanpa masalah setiap sistem operasi kelihatan dari semasa ke semasa. Salah satu masalah yang paling biasa adalah ketidakupayaan Windows 10 untuk membuka fail gambar JPG . Ini adalah masalah biasa yang cenderung muncul sekarang dan lagi.

Cara membetulkan uTorrent yang tidak bertindak balas pada Windows 10

Ketika memuat turun Torrents di web, bagi banyak orang, uTorrent adalah perisian terbaik untuk pekerjaan itu. Sudah bertahun-tahun dan dipercayai oleh banyak pihak walaupun terdapat persaingan dari semua sudut. Kita mesti menunjukkan bahawa uTorrent telah banyak berubah sejak bertahun-tahun. Kini penuh dengan banyak ciri, yang kebanyakannya terkunci di belakang paywall bulanan.

Perintah Pengguna Bersih untuk pentadbir di Windows 10

Pengguna Bersih adalah alat baris perintah yang diperkenalkan di Windows Vista dan juga tersedia di Windows 10/8/7. Alat ini dapat membantu pentadbir sistem untuk menambah atau mengubah akaun pengguna atau bahkan memaparkan maklumat akaun pengguna.Perintah Pengguna BersihAnda boleh menggunakan arahan pengguna bersih untuk membuat dan mengubah akaun pengguna di komputer.

Peranti atau sumber jauh tidak akan menerima sambungan

Apabila sambungan Internet anda tidak berfungsi dengan baik, anda mungkin menjalankan Penyelesai Masalah Diagnostik Rangkaian Windows untuk menyelesaikan masalah tersebut. Walaupun biasanya menyelesaikan masalah anda, kadangkala muntah mesej - Peranti atau sumber jauh tidak akan menerima sambungan . Sekiranya anda menerima mesej ralat ini, siaran ini dapat membantu anda menyelesaikan masalahnya.

CHKDSK tidak dapat membuka kelantangan untuk akses langsung

CHKDSK atau Check Disk adalah utiliti yang dibina di dalam sistem operasi Windows yang berfungsi untuk mengekalkan integriti cakera yang disambungkan ke komputer. Ia boleh dilancarkan baik melalui Antara Muka Pengguna Grafik dan juga melalui baris Perintah. Terdapat banyak senario yang memungkinkan untuk menjalankan utiliti ini.