Apa itu virus IDP.generic dan bagaimana menghapusnya?

Banyak produk antivirus menggunakan tag virus untuk mengenal pasti jenis ancaman. Walaupun sebilangan tag virus berpeluang positif positif, banyak yang diketahui menyenarai hitam program atau fail asli. Begitulah keadaannya dengan tag virus IDP.generic dan orang ingin mengetahui sama ada ia adalah bendera palsu atau tidak.

Apa itu virus IDP.generic

Virus generik IDP

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan makna tag virus IDP.generic dan bagaimana mengesahkannya jika itu adalah asli.

Apakah tanda virus IDP.generic?

Tanda virus IDP.generic adalah sejenis pengesanan heuristik yang bermaksud bahawa antivirus mengesan tingkah laku yang tidak biasa dengan banyak fail dalam sistem. Dalam kes IDP.generic, virus yang dijumpai itu mestilah malware yang mencuri data. Walau bagaimanapun, teg ini terkenal dengan positif palsu. Ini menjadikannya penting untuk mengenal pasti sama ada fail yang ditandai dengan tag IDP.generic selamat atau tidak.

  1. Gunakan VirusTotal untuk memeriksa fail
  2. Imbas sistem anda dengan antivirus yang berbeza
  3. Gunakan alat buka kunci fail

Untuk mengenal pasti keselamatan fail yang ditandai dengan tag virus IDP.generic, cuba kaedah berikut:

1] Gunakan VirusTotal untuk memeriksa fail

Virustotal adalah alat percuma yang sangat baik untuk memeriksa kesahihan mana-mana laman web atau fail. Untuk memeriksa sama ada fail yang ditandai dengan tag IDP.generic di sistem anda adalah positif positif (atau tidak), klik kanan pada fail di bahagian karantina perisian antivirus anda dan pilih pilihan untuk membuka lokasi fail.

Muat naik fail yang bermasalah.

Biarkan VirusTotal memeriksa fail dan melaporkan sama ada fail itu selamat atau tidak.

2] Imbas sistem anda dengan antivirus yang berbeza

Kadang-kadang beberapa produk perisian antivirus terlalu melindungi. Dalam kes sedemikian, anda boleh menggunakan rangkaian antivirus yang lain untuk memeriksa bendera palsu.

Anda juga boleh mempertimbangkan perisian Windows Defender percuma untuk memeriksa semula fail tersebut.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan pengimbas antivirus mandiri ini atau produk perisian antivirus percuma.

3] Gunakan alat buka kunci fail

Sekiranya fail terkunci, anda tidak dapat menghapusnya secara langsung. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan alat Buka Fail Percuma. Alat ini akan membantu anda membuka kunci dan kemudian memadamkan fail dari sistem anda.

Saya harap ini dapat membantu menyelesaikan masalah anda.

Baca seterusnya : Apakah itu ctfmon.exe?

Virus generik IDP