Apakah folder ProgramData di Windows 10? Bolehkah anda menamakannya semula?

Windows 10 membuat sebilangan fail sistem dan folder untuk menyokong berjalannya sistem operasi. The folder ProgramData adalah salah satu folder sistem penting. Ia mengandungi semua data untuk aplikasi Windows klasik dan UWP. Ia disembunyikan secara lalai kerana tidak dimaksudkan untuk dilihat oleh siapa pun atau diusik. Ini bermaksud bahawa tidak ada pengguna yang harus berusaha untuk menamakan semula, memindahkan, atau menghapus folder ProgramData di komputer mereka.

Folder ProgramData pada Windows 10

Folder ProgramData pada Windows 10

Folder ProgramData di Windows 10 berisi semua data, tetapan, dan file pengguna yang diperlukan oleh perisian yang dipasang dan aplikasi UWP. Direktori ini mengandungi data aplikasi untuk semua pengguna. Folder ini digunakan untuk data aplikasi yang tidak khusus pengguna. Maklumat ini tidak akan berkeliaran dan tersedia untuk sesiapa sahaja yang menggunakan komputer. Sekiranya data dalam fail ini hilang, aplikasi mungkin tidak berjalan dengan baik.

Folder ini terletak di:

C: \ ProgramData

Untuk melihatnya, anda harus membuat Windows menunjukkan fail tersembunyi.

Laluan untuk folder ini ialah:

C: \ Users \\ AppData \ Perayauan.

Sekarang jika beberapa perisian hasad menamakan semula folder ProgramData, biasanya pengguna akhir tidak dapat menamakannya semula ke keadaan semula. Ini disebabkan oleh kekurangan izin kepada pengguna.

Tidak dapat menamakan semula folder ProgramData

Pengguna tidak dibenarkan menamakan semula folder yang telah dibuat sebelumnya dalam partition sistem operasi. Ini bermaksud bahawa perubahan ini tidak dapat dilakukan dengan muslihat atau panduan apa pun. Hal ini disebabkan kurangnya izin bagi pengguna untuk mengganggu folder tersebut. Satu-satunya kaedah yang tersisa untuk kita membalikkan perubahan ini adalah:

  1. Gunakan Pemulihan Sistem.
  2. Membaiki memasang, Tetapkan Semula atau Segarkan Windows 10.

1] Gunakan Pemulihan Sistem

Ketik sysdm.cpl di kotak carian Mula dan tekan Enter.

Navigasi ke tab Perlindungan Sistem dan kemudian pilih Pemulihan Sistem .

Ikuti arahan di skrin untuk memulihkan komputer anda ke titik pemulihan yang baik sebelumnya.

2] Membaiki Pasang, Tetapkan Semula atau Segarkan Windows 10

Seseorang boleh menggunakan Alat Pembuatan Media untuk Membaiki-Pasang Windows atau Tetapkan Semula Windows 10 atau Refresh Windows 10 Tool. Ini akan membantu anda memulihkan semua tetapan dan konfigurasi lalai untuk Windows 10.

Ini adalah kaedah terbaik untuk mengembalikan pemasangan lalai.

Saya harap artikel ini membantu anda dalam mempelajari lebih lanjut mengenai folder ProgramData.

Bacaan berkaitan : Folder sysnative | Folder WinSxS | Folder System32 dan SysWOW64.