Cara melakukan Boot Bersih di Windows 10

Apakah keadaan Boot Bersih pada Windows 10/8/7? Bagaimana cara melakukan Boot Bersih? Apakah perbezaan antara Safe Mode dan Clean Boot State di Windows 10? Sebilangan besar daripada kita sudah biasa dengan Safe Mode di Windows. Apabila anda menghidupkan semula komputer Windows anda dan mula menekan kekunci F8 pada papan kekunci anda, anda akan memasuki Safe Mode . Mod Safe Boot menggunakan set pemacu dan perkhidmatan peranti minimum yang telah ditentukan untuk memulakan sistem operasi Windows.

Bersihkan Boot State pada Windows 10

Di sisi lain, ada juga Clean Boot State yang digunakan untuk mendiagnosis dan menyelesaikan masalah Windows canggih. Jika komputer anda tidak dapat dijalankan dengan normal, atau jika anda menerima kesalahan semasa anda memulakan komputer yang tidak dapat anda kenal pasti, anda dapat mempertimbangkan untuk melakukan "boot bersih".

Apa yang dilakukan oleh Clean Boot

Apabila anda menghidupkan komputer dalam boot bersih, komputer dimulakan dengan menggunakan set pemacu minimum dan program permulaan yang telah dipilih, dan kerana komputer dimulakan dengan set pemacu minimum, beberapa program mungkin tidak berfungsi seperti yang anda harapkan.

Cara melakukan Boot Bersih

Untuk memasuki Clean Boot State, ketik MSConfig dalam carian mula dan tekan Enter untuk membuka Utiliti Konfigurasi Sistem. Klik tab Umum, dan kemudian klik Permulaan Selektif.

Kosongkan kotak centang Muat Item Permulaan , dan pastikan bahawa memuatkan Perkhidmatan Sistem dan Gunakan konfigurasi but Asli .

melakukan Clean Boot

Seterusnya, klik tab Perkhidmatan. Pilih kotak semak Sembunyikan Semua Perkhidmatan Microsoft . Sekarang klik Lumpuhkan semua .

Klik Guna / OK dan mulakan semula komputer.

Ini akan meletakkan Windows ke dalam keadaan Boot Bersih.

Sekiranya but bersih membantu anda menyelesaikan ralat, baiklah! Lain pada tab Umum, juga klik untuk mengosongkan kotak centang Muat Sistem Perkhidmatan , klik Terapkan / OK dan mulakan semula.

Untuk mengkonfigurasi Windows agar menggunakan keadaan permulaan biasa, buat asal perubahan.

Apa yang perlu dilakukan selepas Clean Boot

Penyelesaian masalah boot-bersih dirancang untuk mengasingkan masalah prestasi. Untuk melakukan penyelesaian masalah boot-boot, anda mesti melakukan beberapa tindakan, dan kemudian hidupkan semula komputer selepas setiap tindakan. Anda mungkin perlu mematikan satu item demi satu secara manual untuk mencuba dan menentukan item yang menyebabkan masalah. Setelah anda mengenal pasti pesalah, anda boleh mempertimbangkan untuk membuang atau mematikannya.

Sebelum melakukan Clean Boot, anda perlu memastikan perkara berikut:

Dalam Utiliti Konfigurasi Sistem:

  1. Pilih Sembunyikan semua perkhidmatan Microsoft
  2. Kemudian pilih Lumpuhkan semua.
  3. Klik Guna / OK.

Sebaik sahaja anda memasuki Clean Boot State, anda mungkin mendapati bahawa masalah anda telah hilang.

Kemudian anda perlu mengaktifkan satu Perkhidmatan demi satu dan reboot ke Clean Boot, sehingga masalah muncul kembali.

Dengan cara ini, anda akan dapat mengenal pasti proses yang menimbulkan masalah.

Paling baik untuk selalu membuat titik pemulihan sistem terlebih dahulu.

Lihat catatan ini jika konfigurasi Use boot original dikaburkan pada Windows 10. Anda mungkin juga ingin membaca mengenai Hardware Clean Boot.