Operasi tidak berjaya diselesaikan kerana fail mengandungi virus

Sekiranya anda mengaktifkan fail yang mengandungi virus, mereka akan menjangkiti sistem. Oleh itu, kebanyakan program antivirus termasuk Windows Defender tidak akan membenarkan membuka fail atau menjalankan program yang berkaitan jika mereka mengesyaki file / program tersebut dapat mencetuskan serangan virus. Dalam kes sedemikian, anda akan mengalami ralat - Operasi tidak berjaya diselesaikan kerana fail mengandungi virus .

Operasi tidak berjaya diselesaikan kerana fail mengandungi virus

Ada kemungkinan bahawa mesej ini dapat berlaku walaupun untuk program yang diketahui. Dalam kes ini, ini mungkin penggera palsu. Produk perisian anti-virus menganggap setiap fail luaran yang tidak disahkan sebagai ancaman. Oleh itu, mari kita lihat kemungkinan penyelesaian untuk memperbaikinya.

Operasi tidak berjaya diselesaikan kerana fail mengandungi virus

Sekiranya anda yakin bahawa fail / program yang dimaksudkan adalah asli, anda dapat meneruskan penyelesaian berikut untuk menyelesaikan kesalahan tersebut dan menjalankan operasi:

  1. Matikan Windows Defender Antivirus / Program Antivirus pihak ketiga buat sementara waktu
  2. Tambahkan pengecualian dalam Windows Defender / Program Antivirus pihak ketiga
  3. Baiki Penjelajah Fail
  4. Jalankan Alat Pembersih Cakera.

Saya menulis catatan ini dengan menganggap Windows Defender sebagai penyelesaian antivirus lalai. Laksanakan penyelesaian yang sesuai untuk program antivirus lalai anda.

1] Lumpuhkan Program Antivirus Windows Defender / Pihak Ketiga

Walaupun ralat ini dapat terjadi dengan program anti-virus sebagai default, ia lebih biasa dengan Windows Defender. Untuk memintas ralat, anda boleh mematikan Windows Defender sementara setelah menilai risikonya.

Klik pada butang Mula dan pergi ke Tetapan> Kemas kini dan Keselamatan> Keselamatan Windows. Pilih Buka Windows Security dari panel kanan.

Buka Keselamatan Windows

Sekarang klik pada perlindungan Virus dan ancaman .

Perlindungan virus dan ancaman

Di bawah tetapan perlindungan virus dan ancaman , klik Urus tetapan .

Tetapan perlindungan virus dan ancaman

Matikan suis untuk kedua-dua perlindungan Masa Nyata dan perlindungan yang dihantar oleh Awan .

Matikan perlindungan masa nyata dan perlindungan awan dalam Keselamatan Windows

Mulakan semula sistem dan cuba laksanakan program.

2] Tambahkan pengecualian dalam Windows Defender / Program Antivirus pihak ketiga

Menonaktifkan antivirus adalah penyelesaian sementara. Setelah anda yakin dengan program ini, anda harus menambahkan program tersebut atau dapat dijalankan ke dalam senarai pengecualian.

Pergi ke halaman Urus tetapan untuk Windows Defender seperti yang dijelaskan di atas. Tatal ke bawah ke Pengecualian dan klik Tambah atau hapus pengecualian .

Pengecualian

Pilih Tambahkan pengecualian dan tambahkan fail / folder ke pengecualian.

Tambahkan pengecualian

Cuba jalankan fail / program setelah menambahkan pengecualian dan periksa apakah ia berfungsi.

Setelah berjaya menjalankan fail, pastikan menghidupkan anti-virus anda.

3] Membaiki Penjelajah Fail

Sekiranya masalah dengan fail anda cuba mengakses File Explorer, atau masalah berlaku ketika menggunakan File Explorer itu sendiri, anda boleh mencuba perintah SFC berikut untuk memperbaiki satu fail.

Cari Prompt Perintah di bar carian Windows. Klik kanan pada pilihan dan pilih Jalankan sebagai pentadbir. Ketik perintah berikut secara berurutan dan tekan Enter selepas setiap arahan:

sfc /SCANFILE=c:\windows\explorer.exe
sfc /SCANFILE=C:\Windows\SysWow64\explorer.exe

Kaedah Prompt Perintah

Sekiranya arahan ini menyelesaikan masalah, anda akan mendapat mesej kejayaan " Perlindungan Sumber Windows menemui fail yang rosak dan berjaya memperbaikinya ." Mulakan semula sistem.

Pilihan SFC ini mengimbas dan memperbaiki fail yang terletak di jalan penuh yang ditentukan. Dalam kes kami, kami cuba memperbaiki File Explorer itu sendiri.

4] Jalankan Alat Pembersih Cakera

Banyak laporan di forum menunjukkan bahawa beberapa fail sementara menyebabkan ralat ini juga. Ini dapat diselesaikan dengan menjalankan Disk Cleanup Tool.

Kami harap salah satu daripada pembaikan ini memastikan program anda berjalan. Beritahu kami dalam komen.

Operasi tidak berjaya diselesaikan kerana fail mengandungi virus