Ketahui RAM Komputer, Kad Grafik / memori Video Windows 10 PC

Ramai orang bertanya - Bagaimana saya mengetahui berapa banyak RAM yang dipasang di komputer saya? Berapakah jumlah memori kad grafik saya? Berapa banyak memori Video yang dimiliki oleh PC Windows saya? Dalam catatan ini, kita akan melihat bagaimana untuk mengetahui jawapan kepada soalan-soalan ini.

Baca : Apakah komponen utama sistem Komputer?

Berapa banyak RAM komputer yang dimiliki oleh PC saya

Pada Windows 10/8, anda perlu membuka menu Win + X> Control Panel> System. Di bawah bahagian Sistem, anda akan melihat Memori terpasang (RAM). Ini adalah RAM Komputer yang telah dipasang pada PC Windows anda.

memori komputer-ram

Walau bagaimanapun, Windows mungkin menunjukkan kurang RAM daripada yang dipasang. Sebagai contoh, pada beberapa sistem, Windows 32-bit mungkin melaporkan bahawa hanya terdapat 3,5 GB memori sistem yang dapat digunakan ketika memori 4 GB telah dipasang. Atau, komputer Windows 64-bit mungkin hanya menunjukkan memori sistem yang dapat digunakan 7.1 GB apabila memori 8 GB mungkin dipasang. Ini kerana memori yang boleh digunakan adalah jumlah yang dikira dari jumlah memori fizikal dikurangkan "memori yang dikhaskan".

Baca : Di mana untuk mencari spesifikasi perkakasan komputer?

Berapa banyak memori Kad Grafik / Video yang dimiliki komputer saya

video-grafik-memori-kad

Sekiranya sistem anda mempunyai kad grafik khusus yang terpasang, dan anda ingin mengetahui berapa banyak memori Kad Grafik yang dimiliki komputer anda, buka Panel Kawalan> Paparan> Resolusi Skrin. Klik pada Tetapan Lanjutan.

Di bawah tab Adapter, anda akan dapati Jumlah Memori Grafik yang Ada serta memori Video yang Dedicated .

Jalankan dxdiag

Anda juga boleh mengetik dxdiag dalam kotak Run dan tekan Enter untuk membuka kotak DirectX Diagnostic Tool.

komputer-ram-1

Alat ini, bagaimanapun, mungkin tidak melaporkan memori sebenar kad video anda dan mungkin juga melaporkan berapa banyak memori bersama yang ada di antara kad video dan memori sistem anda.

Baca : Bagaimana mengetahui Jenama dan Model Pemproses pada Komputer riba Windows 10?

CPU-Z

Tingkap CPU-Z

Sekiranya anda mencari perisian percuma untuk melakukan pekerjaan itu, anda boleh melihat CPU-Z. Alat ini mengumpulkan maklumat mengenai peranti utama sistem anda. Ia bukan sahaja memberi anda maklumat mengenai RAM, kad grafik dan memori video anda tetapi juga maklumat sistem penting yang lain.

Alat ini dapat memberikan maklumat konfigurasi perkakasan mengenai komputer anda dengan mudah:

Sandra Lite | Maklumat Sistem MiTeC X | BGInfo | CPU-Z | Maklumat Sistem HiBit | Perkakasan Mengenal.

Komen anda amat dialu-alukan.

Tingkap CPU-Z