Pembaikan Permulaan Automatik tidak dapat membaiki PC anda pada Windows 10

Sekiranya anda menghadapi masalah dengan komputer Windows 10 anda dan anda atau OS memutuskan untuk menjalankan Pembaikan Permulaan - dan jika Pembaikan Permulaan gagal maka anda mungkin akan menerima skrin dengan mesej berikut - Pembaikan Permulaan Automatik tidak dapat memperbaiki PC anda . Mesej ralat penuh berbunyi seperti ini:

Pembaikan Permulaan Automatik tidak dapat membaiki PC anda. Tekan "Pilihan lanjutan" untuk mencuba pilihan lain untuk memperbaiki PC anda atau "Matikan" untuk mematikan PC anda. Fail log: C: \ Windows \ System32 \ Logfiles \ Srt \ SrtTrail.txt

pembaikan automatik tidak dapat membaiki komputer anda

Pembaikan Permulaan Automatik tidak dapat membaiki PC anda

Sekiranya anda menghadapi situasi ini berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda cuba. Sila teliti keseluruhan senarai terlebih dahulu dan kemudian tentukan cadangan mana yang mungkin berlaku dalam kes anda dan yang mana satu yang ingin anda cuba:

  1. Membangunkan semula BCD & Membaiki MBR
  2. Jalankan chkdsk
  3. Jalankan SFC dan Gunakan Alat DISM dalam Safe Mode
  4. Lumpuhkan Perlindungan anti-malware pelancaran awal
  5. Lumpuhkan Pembaikan Permulaan Automatik
  6. Pulihkan pendaftaran dari direktori RegBack
  7. Tetapkan semula PC ini.

Sebelum anda mula memeriksa fail log ini, anda dapat memberi idea tentang penyebab ralat:

C: \ Windows \ System32 \ Logfiles \ Srt \ SrtTrail.txt

1] Bina semula BCD & Baiki MBR

Anda perlu membina semula fail Data Konfigurasi Boot dan membaiki fail Master Boot Record. Untuk melakukan ini, klik pada Pilihan Lanjutan dan kemudian pilih Prompt Perintah . Berikutan itu, sistem anda akan meminta kata laluan. Setelah memasukkannya, anda akan menemui command prompt tepat di skrin anda. Masukkan arahan berikut satu demi satu-

bootrec.exe / rebuildbcd
bootrec.exe / fixmbr
bootrec.exe / fixboot

Perintah ini akan menyelesaikan masalah Boot Sector. Setelah menjalankan perintah ini, periksa sama ada anda boleh memulakan secara normal atau tidak.

2] Jalankan chkdsk

Memeriksa Kesalahan pada Disk mungkin merupakan idea yang baik. Oleh itu, buka lagi tetingkap Prompt Perintah seperti yang dijelaskan di atas dan jalankan arahan berikut dan lihat apakah itu membantu:

chkdsk / rc:

Untuk makluman anda, arahan tersebut akan mengimbas dan memperbaiki masalah pemacu C anda sahaja.

3] Jalankan SFC dan DISM Tool dalam Safe Mode

Boot Windows 10 dalam Safe Mode, buka Prompt Perintah dengan hak pentadbir, dan Jalankan SFC pertama

Kemudian Jalankan DISM untuk membaiki Imej Sistem:

DISM / Dalam Talian / Pembersihan-Imej / Pemulihan Kesihatan

Perintah ini akan menggunakan alat Pengimejan Penerapan dan Pengurusan Perkhidmatan untuk mengimbas kemungkinan berlaku kerosakan. Untuk makluman anda, arahan ini memerlukan sedikit masa untuk dijalankan supaya jangan menutup tetingkap.

4] Lumpuhkan perlindungan anti-malware pelancaran awal

Sekiranya anda menghadapi masalah ini setelah memasang program anti-malware, penyelesaian ini akan memperbaikinya. Setelah mengklik pada pilihan Lanjutan, klik pada Penyelesaian Masalah> Pilihan lanjutan> Tetapan Permulaan.

Pada halaman Tetapan Permulaan , tekan butang Mulakan semula .

Anda akan memulakan semula melihat skrin ini. Anda perlu menekan kekunci '8' pada papan kekunci anda untuk memilih Lumpuhkan tetapan perlindungan anti-malware pelancaran awal .

Sistem anda akan memulakannya dalam beberapa saat.

5] Lumpuhkan Pembaikan Permulaan Automatik

Apabila anda mempunyai masalah berkaitan pemacu sistem, tetingkap Pembaikan Permulaan Automatik terbuka secara automatik semasa boot. Sekiranya anda fikir anda berada dalam situasi seperti ini, anda boleh mematikan Pembaikan Permulaan automatik. Anda perlu mengklik Troubleshoot> Pilihan lanjutan> Prompt Perintah dan laksanakan perintah berikut:

bcdedit / set pemulihan diaktifkan NO

Mulakan semula komputer anda dan lihat.

6] Pulihkan pendaftaran dari direktori RegBack

Kadang kala, nilai pendaftaran yang salah dapat menimbulkan masalah ini. Lihat apakah memulihkan pendaftaran membantu anda. Untuk melakukan ini, buka Prompt Perintah dari pilihan Lanjutan , dan laksanakan perintah berikut-

salin c: \ windows \ system32 \ config \ RegBack \ * c: \ windows \ system32 \ config

Anda akan ditanya sama ada anda mahu menimpa semua fail atau sebahagiannya. Anda harus menaip Semua dan tekan butang Enter. Selepas itu, anda perlu menghidupkan semula komputer anda dan periksa sama ada masalahnya masih ada atau tidak.

7] Tetapkan semula PC ini

Pilihan ini di Windows 10 membantu pengguna mendapatkan tetapan kilang tanpa membuang fail peribadi apa pun. Gunakan pilihan Tetapkan semula PC ini di menu Selesaikan Masalah sebagai pilihan terakhir.

Terdapat beberapa perkara lain yang boleh anda cuba, dan ini sebenarnya berkaitan dengan perkakasan anda.

  • Cabut dan sambungkan semula cakera keras
  • Sambungkan semula RAM
  • Cabut semua peranti luaran.

Semua yang terbaik!

Pembacaan berkaitan : Pembaikan Permulaan Automatik Windows 10 gagal.

Pembaikan Automatik tidak dapat membaiki PC anda