Cara mengaktifkan klik kanan pada laman web yang telah melumpuhkannya

Di salah satu catatan sebelumnya, kami telah melihat cara menyimpan gambar ke PC anda, apabila klik kanan dilumpuhkan. Sekarang mari kita lihat bagaimana mengaktifkan klik kanan pada laman web yang telah melumpuhkannya, dan menyalin teks dari laman web.

Semasa melayari, kami sering menemui maklumat berguna di laman web rawak, tetapi ketika kami ingin mencatatnya, usaha kami sia-sia apabila kami melihat tetingkap yang bertuliskan " Maaf, fungsi ini telah dilumpuhkan oleh pentadbir " kerana klik kanan pilihan telah dilumpuhkan oleh pentadbir laman web. Sekiranya maklumat itu adalah petunjuk cara atau sesuatu, maka kadang-kadang ia boleh menjadi penyelamat bagi kita. Mencatatnya atau melafazkannya lagi adalah aktiviti yang sukar dilakukan. Salah satu pilihan ialah menyimpan seluruh laman web untuk bacaan luar talian. Tetapi jika anda hanya perlu menyalin sebahagian teks, pilihan ini mungkin lebih masuk akal.

Cara mengaktifkan klik kanan di laman web

Mari kita lihat beberapa cara untuk mengaktifkan semula klik kanan di laman web & menyalin dari laman web atau blog yang dilumpuhkan dengan klik kanan, yang telah mematikannya di laman web mereka, melalui tetapan penyemak imbas atau dengan menggunakan alat pihak ketiga.

  1. Menggunakan Mod Pembaca
  2. Menggunakan kaedah Kod
  3. Melumpuhkan JavaScript dari Tetapan
  4. Kaedah lain
  5. Menggunakan Proksi Web
  6. Menggunakan Pelanjutan Penyemak Imbas.

Pada dasarnya kod yang melumpuhkan ciri ini dan memaparkan tetingkap ketika anda cuba mengklik kanan pada laman web ditulis dalam JavaScript. Tetapi ada beberapa cara yang boleh digunakan untuk memintasnya.

1] Menggunakan Mod Pembaca

Gunakan Mod Pembaca Penyemak Imbas (F9) dan kemudian lihat apakah klik kanan berfungsi.

2] Menggunakan kaedah Kod

aktifkan klik kanan di laman web

Dalam kaedah ini, semua yang perlu anda lakukan ialah ingat rentetan di bawah, atau tuliskan di tempat yang selamat:

javascript: void (document.oncontextmenu = null);

Mulai sekarang, setiap kali anda menjumpai laman web, di mana pilihan klik kanan telah dilumpuhkan, salin kod di atas, tampal di bar alamat penyemak imbas dan tekan enter. Itu sahaja!

Anda kini dapat mengakses pilihan menu konteks klik kanan dengan cepat. Tetapi, kekurangannya adalah anda perlu menggunakannya setiap kali untuk mengakses menu klik kanan.

3] Melumpuhkan JavaScript dari Tetapan

Anda boleh mematikan JavaScript dan mengelakkan skrip berjalan yang mematikan ciri klik kanan. Catatan ini akan menunjukkan kepada anda cara menonaktifkan JavaScript di Internet Explorer, Chrome, Firefox & Opera.

Setelah anda melumpuhkan JavaScript, kembali ke laman web dan kemudian muatkan semula. Boom! Anda akan dapat mengakses menu klik kanan seperti juara. Tetapi, kelemahan kaedah ini adalah bahawa anda mematikan Javascript sepenuhnya, yang bermaksud ia sama sekali tidak akan menjalankan kod JavaScript, sehingga menyekat fungsi laman web yang lain. Oleh itu, setelah selesai menyalin, anda perlu mengaktifkan semula JavaScript di penyemak imbas web anda sekali lagi.

4] Kaedah lain

Sekiranya tujuan anda hanya untuk menyalin teks dari laman web maka anda boleh melakukannya dengan mudah dengan melihat kod sumber halaman web. Tekan Ctrl + U dan cari teks yang diperlukan dan kemudian salin.

Cara lain adalah dengan menyimpan halaman web ke komputer anda, menggunakan jalan pintas Ctrl + S , klik dua kali untuk membukanya, dan kemudian salin kawasan teks yang diperlukan.

Sekiranya anda tidak terlalu banyak memeriksa dalaman penyemak imbas anda, selalu ada cara lain yang boleh digunakan untuk mengatasi ini.

5] Menggunakan Proksi Web

Ringkasnya, proksi web adalah sesuatu yang berada di antara anda dan Internet dan membolehkan anda melayari laman web tanpa nama dengan menyembunyikan butiran anda seperti alamat IP. Anda boleh pergi ke laman web yang menawarkan proksi web, seperti hide.me atau filterbypass, dan masukkan URL laman web di mana pilihan klik kanan telah dilumpuhkan. Periksa pilihan Hapus Skrip yang menghalang laman web menjalankan skrip apa pun.

Dayakan pilihan klik kanan dengan melayari melalui Web Proxy

6] Menggunakan Pelanjutan Penyemak Imbas

Sekiranya anda tidak mendapat keselesaan dengan kaedah di atas, anda selalu boleh mendapatkan bantuan dari kedai web. Cukup pasangkan pelanjutan di penyemak imbas yang menjalankan tugasnya tanpa membuat anda sakit kepala. Terdapat banyak sambungan yang tersedia untuk tujuan ini. Anda boleh melihat RightToCopy untuk Chrome atau Right To Click untuk Firefox.

CATATAN: Sentiasa menghormati Hak Cipta. Sering kali, laman web mematikan pilihan klik kanan, kerana masalah hak cipta kerana mereka tidak mahu kandungannya diperhatikan. Sekiranya teks yang anda tangani mempunyai masalah hak cipta, anda perlu berhati-hati semasa memperbanyaknya. Tidak ada yang haram yang dicadangkan di sini - hanya jalan keluar menggunakan penyemak imbas anda sendiri dan alat pihak ketiga yang terdapat di laman web rasmi Google & Mozilla.

Aktifkan klik kanan dalam penyemak imbas menggunakan Kod Javascript