Perintah Pengguna Bersih untuk pentadbir di Windows 10

Pengguna Bersih adalah alat baris perintah yang diperkenalkan di Windows Vista dan juga tersedia di Windows 10/8/7. Alat ini dapat membantu pentadbir sistem untuk menambah atau mengubah akaun pengguna atau bahkan memaparkan maklumat akaun pengguna.

Perintah Pengguna Bersih

Anda boleh menggunakan arahan pengguna bersih untuk membuat dan mengubah akaun pengguna di komputer. Apabila anda menggunakan perintah ini tanpa suis baris perintah, akaun pengguna untuk komputer disenaraikan. Maklumat akaun pengguna disimpan dalam pangkalan data akaun pengguna. Perintah ini hanya berfungsi pada pelayan.

Untuk menjalankan alat arahan pengguna bersih, menggunakan menu WinX, buka Prompt Perintah, ketik pengguna bersih dan tekan Enter. Ini akan menunjukkan kepada anda akaun pengguna di komputer. Oleh itu, apabila anda menggunakan pengguna bersih tanpa parameter, ia akan memaparkan senarai akaun pengguna di komputer.

Perintah Pengguna Bersih

Sytax untuk penggunaannya adalah:

pengguna bersih [[]] [/ domain] pengguna bersih [* / tambahkan [] [/ domain]] pengguna bersih [[/ hapus] [/ domain]]

Menggunakan pengguna bersih dengan parameter yang sesuai membolehkan anda menjalankan beberapa fungsi. Anda boleh menggunakan parameter berikut dengan arahan pengguna bersih:

  • nama pengguna adalah nama akaun pengguna yang ingin anda tambah, hapus, ubah suai, atau lihat.
  • kata laluan akan memberikan atau menukar kata laluan untuk akaun pengguna.
  • * akan menghasilkan arahan untuk kata laluan.
  • / domain menjalankan operasi pada pengawal domain primer domain semasa pada komputer yang menjalankan Windows NT Workstation yang merupakan anggota domain Windows NT Server.
  • / add akan menambahkan akaun pengguna ke pangkalan data akaun pengguna.
  • / delete akan menghapus akaun pengguna dari pangkalan data akaun pengguna.

Tukar Kata Laluan pengguna bersih

Sebagai contoh, katakan anda mahu menukar kata laluan pengguna. Untuk menukar kata laluan pengguna, log masuk sebagai pentadbir, buka prompt arahan bertingkat, ketik berikut dan tekan Enter:

pengguna_nama pengguna / domain bersih

Anda akan diminta untuk memasukkan kata laluan untuk pengguna. Ketik kata laluan baru dan kemudian ketik semula kata laluan untuk mengesahkan. Kata laluan sekarang akan diubah.

Anda juga boleh menggunakan perintah berikut. Tetapi kes ini, anda tidak akan diminta. Kata laluan akan langsung diubah:

pengguna_nama pengguna bersih_ kata laluan baru

Di antara banyak perkara seperti itu, anda juga boleh menggunakan pengguna bersih untuk:

  1. Aktifkan Akaun Pentadbir Windows Super
  2. Tetapkan Had Masa untuk Akaun Pengguna.

Untuk bacaan terperinci, lawati TechNet.

Perintah Pengguna Bersih