Tetapkan atau Ubah Persatuan & Sambungan Fail pada Windows 10

Setiap fail dalam sistem operasi Windows anda mempunyai lanjutan dalam nama failnya, mis. .txt, .doc, dll. Sambungan ini digunakan untuk mengenal pasti program, dengan mana, windows dapat membuka fail ini. Anda boleh menetapkan atau mengubah persatuan fail ini di Windows anda. Di Windows XP, anda mempunyai tetapan ini untuk menukar persatuan jenis fail di Folder Options. Di Windows 10, Windows 8, Windows 7 dan Windows Vista, anda tidak melihatnya di sana.

Tukar persatuan fail di Windows 10

Untuk menetapkan Perkaitan Fail di Windows 10/8/7, Buka Panel Kawalan> Laman Utama Panel Kawalan> Program Lalai> Tetapkan Perkaitan. Pilih jenis fail dalam senarai dan klik Ubah Program.

Anda akan dipaparkan senarai Program bersama dengan Keterangan dan Lalai Semasa. Anda boleh mengklik program Change untuk menetapkan atau menukar default semasa.

Sebagai pilihan, anda juga boleh mengklik kanan fail yang persatuannya ingin anda ubah> Properties> tab General> Type Of File> Change> Pilih program dari senarai atau disyorkan atau program lain atau klik Browse untuk memilih yang lain.

Sekiranya anda mahu, anda juga boleh menetapkan, menetapkan semula, menukar Perhubungan & sambungan Fail dengan mudah dengan perisian percuma ini.

Jenis adalah utiliti konfigurasi percuma dan ringan untuk Windows yang membolehkan anda mengedit persatuan program, ikon, menu konteks dan sifat lain dari pelbagai jenis fail yang dipaparkan di Windows Explorer.

Ini adalah pengganti yang berguna untuk utiliti jenis fail Windows yang terbina dalam.

Di Windows 10 , untuk menetapkan aplikasi lalai, Anda harus pergi ke Pengaturan> Aplikasi> Aplikasi lalai. Anda bahkan boleh memilih aplikasi lalai mengikut jenis fail atau protokol dan menetapkan lalai dengan aplikasi.

tetapkan tetingkap aplikasi lalai 10

Perkaitan fail memperbaiki Windows

Sekiranya anda ingin memperbaiki persatuan fail dengan mudah, anda mungkin ingin menyemak perisian Fixer Persatuan Perisian percuma kami . Pergi ke sini jika anda tidak dapat Mengubah Sambungan Program Lalai pada Windows. Catatan ini akan membantu anda memperbaiki persatuan fail EXE yang rosak.

Pelajari cara mengkonfigurasi, mengeksport, mengimport Persatuan Fail Aplikasi di Windows menggunakan Tetapan PC dan Alat DISM. Catatan ini akan menunjukkan kepada anda cara menetapkan semula semua Gabungan Fail ke lalai di Windows 10.

Catatan dihantar dari WinVistaClub.com dan dikemas kini dan disiarkan di sini.

Ikon TheWindowsClub