Perbezaan antara Tidur, Tidur Hibrid, Hibernasi pada Windows 10

Ramai di antara kita yang tidak mengetahui perbezaan yang tepat antara pelbagai mod penjimatan kuasa di komputer Windows seperti Sleep , Hibernation atau Hybrid Sleep . Dalam artikel ini, kita akan melihat perbezaan antara istilah ini.

Tidur vs Hibernate vs Tidur Hibrid

Tidur vs Hibernate vs Tidur Hibrid

Tidur adalah keadaan penjimatan kuasa yang membolehkan komputer menyambung semula operasi kuasa penuh dengan cepat (biasanya dalam beberapa saat) apabila anda mahu mula berfungsi semula.

Menempatkan komputer anda dalam keadaan tidur adalah seperti menghentikan pemain DVD; komputer dengan serta-merta menghentikan apa yang dilakukannya dan bersedia untuk memulakannya semula apabila anda ingin menyambung semula kerjanya. Yoy boleh membaca mengenai keadaan Tidur Sistem yang berbeza di sini.

Hibernasi adalah keadaan penjimatan kuasa yang direka terutamanya untuk komputer riba.

Semasa tidur meletakkan kerja dan tetapan anda dalam memori dan mengeluarkan sedikit tenaga, hibernasi meletakkan dokumen dan program terbuka anda pada cakera keras anda dan kemudian mematikan komputer anda. Dari semua keadaan penjimatan kuasa di Windows, hibernasi menggunakan kuasa paling sedikit. Pada komputer riba, gunakan hibernasi apabila anda mengetahui bahawa anda tidak akan menggunakan komputer riba anda dalam jangka masa yang lama dan tidak akan berpeluang mengecas bateri selama itu.

Tidur hibrid direka terutamanya untuk komputer desktop. Tidur hibrid adalah gabungan antara tidur dan hibernate; ia meletakkan dokumen dan program yang terbuka dalam memori dan pada cakera keras anda dan kemudian meletakkan komputer anda dalam keadaan kuasa rendah sehingga anda dapat menyambung semula kerja anda dengan cepat. Dengan cara itu, jika berlaku kegagalan kuasa, Windows dapat memulihkan kerja anda dari cakera keras anda. Apabila tidur hibrid dihidupkan, meletakkan komputer anda dalam keadaan tidur secara automatik menjadikan komputer anda dalam keadaan tidur hibrid.

Tidur hibrid biasanya dihidupkan secara lalai pada komputer desktop dan dimatikan secara lalai pada komputer riba. Anda akan dapat melihat tetapan di bawah Pilihan Kuasa> Tetapan lanjutan.

Harap ini dapat menyelesaikan semua perkara.

Tidur vs Hibernate vs Tidur Hibrid