Cara membuat Pintasan Laman Web di desktop Windows anda

Sama seperti seseorang mempunyai jalan pintas desktop untuk program, fail atau folder yang sering anda gunakan, pengguna Internet Explorer juga dapat membuat pintasan desktop untuk membuka laman web kegemaran anda. Walaupun saya telah mencuba ini di Internet Explorer 11 pada Windows 10, ini berfungsi untuk semua versi.

Buat jalan pintas laman web di desktop anda

Terdapat dua cara untuk membuat pintasan desktop ke laman web di desktop Windows anda.

Di Internet Explorer, buka laman web kegemaran anda dan klik kanan di mana-mana tempat kosong di laman web. Dari menu konteks yang muncul, pilih Buat jalan pintas .

Buat Pintasan Laman Web

Anda akan mendapat kotak dialog yang bertanya kepada anda Adakah anda mahu meletakkan jalan pintas ke laman web ini di desktop anda? Klik Ya.

Buat desktop Pintasan Laman Web

Jalan pintas membuka laman web akan diletakkan di desktop anda.

Sebagai alternatif, lihat ikon di atas di bar alamat penyemak imbas anda, di sebelah kiri URL?

Itulah favicon. Seret favicon ke desktop anda. Itu sahaja! Anda mempunyai jalan pintas anda. Ini akan berfungsi untuk semua penyemak imbas web termasuk Internet Explorer, Chrome, Firefox dan Opera,

Sekiranya anda menyeret favicon terus ke Quick Launch Bar , anda akan mempunyai Quick Launch Shortcut. Mengkliknya akan melancarkan penyemak imbas anda untuk membuka laman web.

pin pintasan laman web ke bar tugas

Percayalah bahawa tip kecil ini berguna.

Catatan ini membincangkan bagaimana anda boleh membuat jalan pintas halaman web menggunakan penyemak imbas Edge pada desktop Windows 10. Anda juga dapat membuat Aplikasi Desktop dari laman web kegemaran anda menggunakan Chrome.

Untuk melancarkan laman web dengan cepat, ada cara lain - Tambahkan Bar Alamat ke Taskbar. Esok kita akan melihat cara Pin Jubin laman web atau Pintasan ke Skrin Mula.

pin pintasan laman web ke bar tugas