Betulkan: Windows 10 tidak dapat membuka fail JPG

Windows 10 adalah sistem operasi yang hebat dengan banyak ciri baru yang keren, tetapi itu tidak bermakna tanpa masalah setiap sistem operasi kelihatan dari semasa ke semasa. Salah satu masalah yang paling biasa adalah ketidakupayaan Windows 10 untuk membuka fail gambar JPG . Ini adalah masalah biasa yang cenderung muncul sekarang dan lagi. Cubalah dan hidup dengan kenyataan bahawa tidak ada sistem operasi yang sempurna di luar sana, dan dengan demikian, perkara-perkara pelik akan berlaku yang tidak semestinya berlaku.

Apa yang menjengkelkan mengenai masalah ini adalah hakikat bahawa banyak pengguna Windows 10 bekerja dengan foto setiap hari. Untuk mempunyai beberapa tugas mudah yang tidak berguna boleh menjengkelkan, sedikitnya, tetapi jangan bimbang, ada cara untuk memulihkan keadaan.

Windows 10 tidak dapat membuka fail JPG

OK, mari kita lihat beberapa pilihan yang dapat menyelesaikan masalah Windows 10 anda yang tidak dapat membuka JPG.

1] Tetapkan semula aplikasi Foto

Perkara pertama yang harus anda lakukan untuk menetapkan semula aplikasi Foto pada mesin Windows 10 anda. Untuk melakukannya, buka panel Tetapan> Aplikasi > tab Aplikasi & ciri . Sekarang, tatal ke bawah dan cari Foto dan pilih pilihan Lanjutan.

Aplikasi Foto Windows 10 lambat dibuka

Pada skrin seterusnya, klik pada butang Reset untuk memulakan proses.

Betulkan aplikasi Foto yang lambat atau tidak berfungsi di Windows 10

Proses ini mungkin memerlukan beberapa saat untuk menyelesaikannya, dan aplikasi Windows Store anda akan diset semula ke tetapan lalai.

2] Pasang semula aplikasi Foto

Kemungkinannya, alasan untuk tidak dapat membuka fail JPEG mungkin banyak berkaitan dengan bug dalam aplikasi Foto. Kami mengesyorkan memasang semula aplikasi UWP dan melihat apakah itu membantu.

Pertama, anda perlu menekan Windows Key + S, kemudian selepas itu, ketik PowerShell . Sekarang klik kanan pada fail dan pilih Jalankan sebagai pentadbir . Pada saat PowerShell beroperasi sepenuhnya, jalankan perintah berikut:

get-appxpackage * Microsoft.Windows.Foto * | buang-appxpackage

Setelah aplikasi Foto dikeluarkan, jalankan ke Kedai Microsoft , cari Foto Microsoft dan muat turun & pasang semula.

Anda juga boleh menggunakan CCleaner untuk menyahpasang aplikasi dengan satu klik.

3] Pilih Photo Viewer sebagai lalai jika belum

Berbanding dengan aplikasi Foto, Photo Viewer lebih cepat, walaupun tidak mempunyai beberapa ciri menarik. Namun, jika anda belum menyukai aplikasi Foto, ini cukup baik.

Kita perlu mengembalikan Photo Viewer. Itu tersedia di versi Windows sebelumnya, tetapi dengan Windows 10, Microsoft memilih untuk menghilangkannya untuk aplikasi Foto.

Ikuti manipulasi pendaftaran ini untuk memulihkan Windows Photo Viewer di Windows 10, atau gunakan UltimateWindows Tweaker kami untuk mengaktifkannya dengan satu klik.

Muat turun Tweaker Windows Ultimate perisian percuma kami, arahkan ke tab Tambahan dan klik Enable Windows Photo Viewer dan klik Apply.

Setelah melakukan ini, klik kanan pada sebarang fail gambar, dan anda akan melihatnya disertakan dalam menu Buka dengan konteks.

menu wpv

Anda juga akan melihatnya ditawarkan untuk ditetapkan sebagai penampil foto lalai jika anda mahu.

Untuk menjadikan Photo Viewer sebagai program lalai untuk membuka JPEG dan semua jenis gambar di komputer anda. Cukup buka aplikasi Tetapan, kemudian pilih Sistem> Aplikasi lalai> Pemapar Foto> Foto.

Windows 10 tidak dapat membuka fail JPG

Akhirnya, pilih Windows Photo Viewer dari senarai dan dari sana, semuanya mesti berjalan seperti yang diharapkan.

Sekiranya semuanya gagal, mungkin sudah waktunya untuk memuat turun penonton foto alternatif dari web.

Windows 10 tidak dapat membuka fail JPG