Cara Boot atau Pembaikan Windows 10 menggunakan Media Pemasangan

Catatan ini akan menunjukkan kepada anda cara memperbaiki pemasangan Windows 10 menggunakan media USB atau DVD Pemasangan yang boleh di-boot tanpa kehilangan data. Dalam keadaan di mana pilihan penyelesaian masalah Windows 10 Advanced Options tidak dapat diakses dari dalam Windows, anda perlu menggunakan media USB atau DVD.

Baiki Windows 10 menggunakan Media Pemasangan

Langkah-langkah yang terlibat adalah:

  1. Muat turun Windows ISO
  2. Buat pemacu USB atau DVD yang Boleh Boot
  3. Boot dari media dan pilih "Baiki komputer anda."
  4. Di bawah Penyelesaian masalah lanjutan, pilih Pembaikan Permulaan

Sekiranya anda tidak dapat boot ke Windows 10 dan tidak dapat mengakses fail anda, Windows 10 Startup Repair dapat menyelesaikan beberapa masalah yang paling biasa dengan menggunakan kaedah pemulihan lanjutan. Data anda tidak akan hilang semasa proses pembaikan.

baiki tetapan tetingkap komputer anda

1] Muat turun Windows ISO

Walaupun tidak wajib, pastikan untuk memuat turun versi ISO Windows yang sama seperti yang dipasang pada komputer anda. Penyelesai masalah Lanjutan tidak bergantung pada versi Windows tetapi boleh berguna apabila anda perlu memasang salinan Windows yang baru.

2] Buat pemacu USB atau DVD yang boleh di-boot

Setelah anda mempunyai ISO, gunakan salah satu alat yang disenaraikan ini untuk membuat pemacu USB yang boleh di-boot. Seterusnya, boot ke BIOS atau UEFI komputer anda, dan pilih peranti USB sebagai peranti boot pertama, diikuti oleh cakera keras. Sebaiknya gunakan Rufus, kerana ia juga boleh memuat turun ISO.

3] Boot dari media dan pilih "Repair your computer"

Apabila anda boot dari pemacu USB, ia akan memulakan pemasangan Windows 10. Jangan mempunyai keinginan untuk terus memukul seterusnya, atau anda akhirnya akan memasang Windows. Pada skrin pemasangan pertama, cari pautan " Baiki komputer anda ." Klik padanya. Ia akan memuatkan komputer anda ke Pemulihan Lanjutan.

4] Di bawah Penyelesaian masalah lanjutan

Ketika berada di penyelesaian masalah lanjutan, pilih Pilihan Lanjutan.

Pilih Selesaikan Masalah.

Di bawah skrin Pilihan lanjutan, anda akan melihat Pembaikan Permulaan.

Klik padanya dan ikuti arahannya.

Penyelesaian ini akan menyelesaikan masalah yang tidak membolehkan anda masuk ke komputer. Di layar berikutnya, ia akan memaparkan akaun admin dengan namanya. Klik padanya, dan sahkan menggunakan kata laluan akaun yang berkaitan dengan e-mel yang berkaitan dengannya.

Baiki Windows 10 menggunakan Media Pemasangan

Selepas pengesahan, komputer akan mula mendiagnosis komputer dan menyelesaikan semua masalah yang berkaitan dengan boot. Catatan ini akan membantu anda sekiranya langkah ini gagal dan anda buntu untuk mendiagnosis skrin PC anda.

Setelah masalah diselesaikan, komputer harus dihidupkan semula seperti biasa, dan anda seharusnya dapat menggunakannya.

Prosesnya tidak menghapus atau menghapus fail peribadi dari akaun anda, jadi anda tidak perlu risau.

Baiki Windows 10 menggunakan Media Pemasangan