Cara melumpuhkan Secure Boot di Windows 10

Untuk memastikan bahawa Windows 10 tetap selamat dari perisian hasad, Microsoft mengaktifkan sokongan untuk Secure Boot yang berfungsi di atas UEFI. Secure Boot memastikan bahawa semasa PC anda boot, ia hanya menggunakan firmware yang dipercayai oleh pengeluar. Namun, banyak kali kerana salah konfigurasi perkakasan, anda perlu melumpuhkan Secure Boot di Windows 10.

Sekiranya anda tertanya-tanya apa itu UEFI, maka ia berkembang ke Unified Extensible Firmware Interface dan merupakan generasi berikutnya dari BIOS yang popular. Ia selamat, dapat menyimpan lebih banyak data, jauh lebih cepat daripada BIOS, dan hampir seperti sistem operasi kecil yang berjalan di atas firmware PC, dan boleh melakukan lebih banyak daripada BIOS. Sebaiknya, ia boleh dikemas kini oleh OEM melalui Windows Update.

Ini kerana UEFI, Windows 10 menawarkan ciri keselamatan seperti Secure Boot, Windows Defender Device Guard, Windows Defender Credential Guard, dan Windows Defender Exploit Guard. Berikut adalah senarai ciri yang anda dapat:

 • Waktu boot dan resume lebih pantas.
 • Ia menyokong pemacu keras yang besar (lebih daripada 2 terabyte) dan pemacu dengan lebih daripada empat partisi.
 • Sokongan untuk penyebaran multicast, yang membolehkan pengeluar PC menyiarkan gambar PC yang dapat diterima oleh banyak PC tanpa membanjiri rangkaian atau pelayan gambar.
 • Sokongan untuk pemacu firmware UEFI, aplikasi, dan ROM pilihan.

Lumpuhkan Boot Selamat di Windows 10

Tepat sebelum anda melumpuhkan Secure Boot, kerana anda boleh, mari kita ketahui apakah PC anda mempunyai Secure Boot.

Buka Pusat Keselamatan Windows Defender, dan klik pada Keselamatan Peranti.

Pada skrin seterusnya jika anda melihat Secure Boot disebutkan, maka PC anda memilikinya, jika tidak, tidak. Sekiranya tersedia, anda akan mengetahui sama ada ia sebenarnya dihidupkan untuk PC anda. Kami mengesyorkan anda menghidupkannya.

Lumpuhkan Boot Selamat di Windows 10

Sekiranya anda ingin mendapatkan Boot Selamat di PC anda, anda perlu membeli PC baru dari OEM yang menyokongnya.

Dengan andaian, anda mempunyai Secure Boot, dan dihidupkan, mari kita fikirkan cara melumpuhkannya.

Pastikan membaca sepenuhnya panduan, terutamanya mesej amaran di akhir siaran.

 Tetapan Firmware UEFI di Windows 10

 • Pergi ke Tetapan> Kemas kini Windows, dan periksa sama ada anda mempunyai sesuatu untuk dimuat turun dan pasang. OEM menghantar dan mengemas kini senarai perkakasan, pemacu dan sistem operasi yang dipercayai untuk PC anda.
 • Setelah selesai, anda perlu pergi ke BIOS PC anda.
  • Pergi ke Tetapan> Kemas kini & Keselamatan> Pilihan Permulaan Lanjutan.
  • Kemudian anda klik pada Restart Now , ia akan menghidupkan semula PC anda, dan menawarkan semua pilihan lanjutan ini kepada anda.
  • Pilih Penyelesaian Masalah> Pilihan Lanjutan.
  • Skrin ini menawarkan pilihan lebih lanjut yang merangkumi Pemulihan Sistem, Pembaikan permulaan, Kembali ke versi sebelumnya, Prompt Perintah, Pemulihan Imej Sistem, dan Tetapan Firmware UEFI.
  • Pilih Tetapan Firmware UEFI, dan ia akan dibawa ke BIOS.
 • Setiap OEM mempunyai cara tersendiri dalam melaksanakan pilihan. Secure Boot biasanya tersedia di bawah Security / Boot / Authentication Tab.
 • Tetapkan ke Dinonaktifkan.
 • Simpan perubahan dan keluar. PC akan reboot.

Lumpuhkan Boot Selamat di Windows 10

Selepas ini, anda boleh menukar kad grafik atau perkakasan lain yang anda percayai memberi masalah kepada anda. Pastikan untuk mengikuti langkah yang sama sekali lagi, dan kali ini membolehkan Secure Boot.

Amaran jika anda melumpuhkan Secure Boot

Setelah melumpuhkan Secure Boot dan memasang perisian dan perkakasan lain, mungkin sukar untuk mengaktifkan semula Secure Boot tanpa memulihkan PC anda ke keadaan kilang. Juga, berhati-hati semasa menukar tetapan BIOS. Menu BIOS direka untuk pengguna lanjutan, dan mungkin untuk mengubah tetapan yang dapat mencegah PC anda bermula dengan betul. Pastikan anda mengikut arahan pengeluar dengan tepat.

Lumpuhkan Secure Boot untuk Windows 10 dari BIOS