Cara menjalankan Alat Diagnostik Memori Windows di Windows 10

Windows 10/8/7 mempunyai Alat Diagnostik Memori yang boleh anda gunakan untuk memeriksa kemungkinan masalah memori, termasuk pengujian Memori Akses Rawak (RAM) di komputer anda.

Alat Diagnostik Memori Windows

Alat Diagnostik Memori Windows

Sekiranya Windows 10/8/7 / Vista mengesan kemungkinan masalah memori, anda akan menerima pemberitahuan. Klik pemberitahuan untuk membukanya. Sekiranya anda ingin menjalankan Alat Diagnostik Memori Windows berdasarkan permintaan, lakukan perkara berikut:

  1. Buka Panel Kawalan dan ketik ' memori ' di bar carian. Klik pada 'Diagnosis masalah memori komputer' untuk membukanya.
  2. Sebagai alternatif, anda juga boleh menaip ' mdsched ' dalam Mula carian dan tekan Enter untuk membukanya.
  3. Pilih antara dua pilihan untuk bila menjalankan Alat Diagnostik Memori.
  4. Anda boleh Mulakan semula sekarang dan periksa masalah
  5. Atau anda boleh memilih Periksa masalah pada masa saya memulakan komputer saya.

Alat Diagnostik Memori Windows

Sekiranya anda memilih untuk memulakan semula komputer anda dan menjalankan alat tersebut dengan segera, pastikan anda menyimpan kerja anda dan tutup semua program yang sedang anda jalankan. Alat Diagnostik Memori akan berjalan secara automatik semasa anda memulakan semula Windows.

Terdapat dua Pass Pass yang akan dijalankan.

Pilihan lanjutan untuk menjalankan Alat Diagnostik Memori:

Bagi kebanyakan pengguna, membiarkan Alat Diagnostik Memori berjalan secara automatik adalah pilihan yang disyorkan. Namun, pengguna maju mungkin ingin menyesuaikan tetapan alat. Apabila Alat Diagnostik Memori bermula, tekan F1.

Anda boleh menyesuaikan tetapan berikut:

  • Campuran ujian. Pilih jenis ujian yang ingin anda jalankan: Asas, Standard, atau Lanjutan. Pilihannya dijelaskan dalam alat.
  • Cache. Pilih tetapan cache yang anda mahukan untuk setiap ujian: Lalai, Aktif atau Mati.
  • Kiraan lulus. Taipkan berapa kali anda mahu mengulangi ujian.

Lalai adalah Standard dan merangkumi semua ujian Asas, ditambah LRAND, Stride6, WMATS +, WINVC, dll.

Yang asas ujian penutup tikar +, INVC dan SCHCKR.

The Advanced ujian termasuk semua ujian Asas dan Standard plus Stride38, WSCHKA, WStride-6, CHCKR4, WCHCKR3, ERAND, Stride6, CHCKR8, dan lain-lain

Sekiranya anda menukar pilihan anda, tekan F10 untuk menyimpan dan memulakan ujian.

Jika tidak, anda boleh menekan Esc untuk terus menjalankan ujian lalai.

Mungkin memerlukan beberapa minit untuk alat ini selesai memeriksa memori komputer anda.

Setelah ujian selesai, Windows akan dimulakan semula secara automatik. Sekiranya alat tersebut mengesan kesalahan, anda harus menghubungi pengeluar komputer anda untuk mendapatkan maklumat mengenai memperbaikinya, kerana kesalahan memori biasanya menunjukkan masalah dengan cip memori di komputer anda atau masalah perkakasan lain.

Anda juga mungkin ingin mencuba beberapa Diagnostik Memori Lanjutan pada Windows, dengan Memtest86 + dan mungkin melihat beberapa perisian percuma PC Stress Test untuk Windows.

PETUA : Lihat siaran ini jika anda menerima Hanya sebahagian daripada permintaan ReadProcessMemory atau WriteProcessMemory yang telah dilengkapkan.