Cara membina semula fail Data BCD atau Boot Configuration di Windows 10

BCD atau dikenali sebagai Boot Configuration Data mengandungi parameter konfigurasi boot mengenai cara memulakan Windows anda . Sekiranya fail konfigurasi rosak, anda perlu membina semula fail BCD atau Boot Data Configuration Data. Biasanya, apabila BCD rosak, ia menghasilkan situasi yang tidak dapat di-boot pada Windows 10/8/7.

Pada Windows versi sebelumnya, maklumat but disimpan di Boot. fail ini . Pada sistem operasi berasaskan EFI, anda akan mendapat entri dalam pengurus boot firmware EFI, yang terdapat di- \ EFI \ Microsoft \ Boot \ Bootmgfw.efi .

Bina semula BCD di Windows 10

Cara membina semula fail Data BCD atau Boot Configuration di Windows 10

BCD atau Boot Configuration Data adalah fail pangkalan data bebas firmware yang mempunyai data konfigurasi waktu boot. Ia diperlukan oleh Windows Boot Manager dan menggantikan boot.ini yang telah digunakan oleh NTLDR sebelumnya. Sekiranya terdapat masalah boot, anda mungkin diminta untuk membina semula BCD.

  1. Boot komputer anda ke Mod Pemulihan Lanjutan
  2. Lancarkan Prompt Perintah yang tersedia di bawah Pilihan Lanjutan.
  3. Untuk membina semula fail Data BCD atau Boot Configuration gunakan perintah - bootrec / rebuildbcd
  4. Ia akan mengimbas sistem operasi lain dan membiarkan anda memilih OS yang ingin anda tambahkan ke BCD.

Sekiranya ini tidak membantu, anda boleh menetapkan jalan but secara manual. Namun, lakukan hanya jika anda seorang pakar, kerana ini boleh menimbulkan masalah.

Di Prompt Perintah, ketik perintah berikut dan tekan Enter:

bcdboot c: \ windows / sc:

Alat BCDboot adalah alat baris perintah yang membolehkan anda menguruskan fail partition sistem. Sekiranya partition sistem telah rosak, anda boleh menggunakan BCDboot untuk mengganti fail partition sistem dengan salinan baru fail ini dari partition Windows.

Apabila anda menjalankan perintah ini, ia akan memberi anda Bootloader baru. Di sini "c" adalah pemacu Sistem. Anda hanya perlu melakukan ini apabila anda mengetahui pemacu tepat di mana Windows dipasang.

Akhir sekali, kami mengesyorkan anda melihat catatan ini mengenai cara membaiki & membina semula MBR atau Master Boot Record . Sekiranya anda tidak selesa dengan perintah tersebut, maka anda boleh menggunakan alat pihak ketiga seperti EasyBCD atau Dual-Boot Repair untuk memperbaiki fail BCD anda.

Bacaan yang berkaitan: Windows 10 gagal boot; Pembaikan Permulaan Automatik, Refresh, Reset PC juga gagal

membina semula fail Data BCD atau Boot Configuration di Windows 10