Ubah direktori Fail Program lalai di Windows 10

Pada OS Windows 10/8/7, secara lalai, perisian dipasang pada Pemacu Sistem anda, biasanya pemacu C, dalam folder Program Files. Laluan khas biasanya di Windows 32-bit adalah C: \ Program Files dan di Windows 64-bit adalah C: \ Program Files dan C: \ Program Files (x86).

Microsoft mengesyorkan yang C: \ Program Files folder untuk destinasi pemasangan lalai. Ini adalah konvensyen yang memastikan operasi yang betul antara program anda dengan aplikasi dan model keselamatan OS. Oleh itu, setelah program perisian dipasang, secara default mereka akan pergi ke fail C: \ Program di komputer.

Namun, ini dapat diubah dengan memilih folder atau lokasi atau partisi lain. Untuk menukar folder pemasangan lalai, data mesti diubah dalam kunci ProgramFilesDir dan jalan baru mesti dipilih untuk folder pemasangan.

Windows menggunakan Sistem Cakera untuk memasang aplikasi baru, Maksudnya, jika Windows anda dipasang pada Pemacu C, folder lalai di mana semua aplikasi yang anda pasang akan muncul secara automatik sebagai C: \ Program Files, kecuali tentu saja, anda menukar secara manual semasa memasang lokasi aplikasi.

Perhatikan bahawa Microsoft tidak menyokong mengubah lokasi folder Program Files dengan mengubah nilai pendaftaran ProgramFilesDir. Ia menyatakan bahawa jika anda mengubah lokasi folder Program Files, anda mungkin mengalami masalah dengan beberapa program Microsoft atau dengan beberapa kemas kini perisian.

PETUA : Windows 10 menjadikan semuanya mudah. Anda boleh memindahkan Aplikasi Windows 10 ke Drive lain dengan mudah dan menukar lokasi Pemasangannya.

Tukar direktori Fail Program lalai

Sekiranya anda hampir selalu memilih untuk TIDAK memasang pada Sistem Cakera, tetapi sebaliknya pada partisi lain, katakanlah pemacu D, maka daripada menukar lokasi lalai setiap kali, anda boleh mengedit pendaftaran seperti berikut:

Sebelum anda memulakan, buat titik pemulihan sistem terlebih dahulu.

Sekarang buka Regedit dan arahkan ke kunci berikut:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion

menukar direktori fail program lalai

Sekarang di panel kanan cari nilai ProgramFilesDir dan / atau ProgramFilesDir (x86) bergantung pada sama ada Windows anda 32-bit atau 64-bit.

Klik dua kali di atasnya dan di kotak yang terbuka menukar data Nilai dari C: \ Program Files untuk mengatakan, D: \ Program Files .

Klik Ok. Keluar.

Direktori lalai untuk pemasangan semua program anda sekarang adalah D: \ Program Files .

Sekiranya anda menggunakan Windows 64-bit , anda harus mengubah nilai ProgramFilesDir dan ProgramFilesDir (x86).

Pergi ke sini untuk mengetahui cara mengubah lokasi lalai folder Dokumen atau fail peribadi profil atau mengubah lokasi pemasangan lalai Aplikasi Windows Store atau cara mengubah direktori muat turun lalai di Internet Explorer.

Tukar folder pemasangan Fail Program lalai