Namakan semula atau padam folder Pengedaran Perisian di Windows 10

The Software folder Pengagihan dalam sistem operasi Windows adalah folder yang terletak di direktori Windows dan digunakan untuk sementara menyimpan fail yang mungkin diperlukan untuk memasang Windows Update pada komputer anda. Oleh itu, ia diperlukan oleh Windows Update dan dikendalikan oleh WUAgent.

perisian-pengedaran-folder-tingkap

Lokasi folder SoftwareDistribution

pengedaran perisian

Folder Pengedaran Perisian di Windows 10/8/7 terletak di lokasi berikut dalam Penjelajah Fail:

C: \ Windows \ Perisian Perisian

Pada komputer saya ukurannya sekitar 1 MB, tetapi ukurannya mungkin berbeza-beza.

Adakah selamat untuk menghapus folder Pengedaran Perisian

Walaupun anda tidak mahu menyentuh folder ini dalam keadaan biasa, anda mungkin perlu mengosongkan kandungannya sekiranya anda mendapati bahawa Datastore sistem anda dan folder Muat turun tidak diselaraskan, menyebabkan Kemas kini Windows anda tidak berfungsi dengan baik.

Secara amnya adalah selamat untuk menghapus kandungan folder Pengedaran Perisian, setelah semua fail yang diperlukan olehnya telah digunakan untuk memasang Pembaruan Windows. Walaupun anda memadamkan fail, fail akan dimuat turun secara automatik. Sekiranya anda memadam folder itu sendiri, folder itu akan dibuat semula secara automatik dan komponen WU yang diperlukan dimuat turun secara automatik.

Walau bagaimanapun, penyimpanan data ini juga mengandungi fail Sejarah Kemas Kini Windows anda. Sekiranya anda menghapusnya, anda akan kehilangan sejarah Kemas kini anda. Lebih-lebih lagi, apabila anda menjalankan Windows Update pada masa berikutnya, ia akan menghasilkan masa pengesanan yang lebih lama.

Sekiranya Kemas kini Windows anda tidak berfungsi dengan baik atau tidak berfungsi sama sekali atau jika anda mendapati bahawa ukuran folder ini telah bertambah besar, maka anda boleh mempertimbangkan untuk menghapus folder Pengedaran Perisian di Windows 10/8/7.

Sekiranya hanya ukurannya, maka jika anda menggunakan Alat Pembersih Cakera dan memilih untuk Membersihkan Fail Sistem pada Pemacu Sistem anda, dan kemudian komponen Pembaruan Windows & fail Pengoptimuman Penghantaran, anda akan mendapati bahawa ukuran folder ini akan berkurang dengan ketara. Tetapi jika anda menghadapi masalah Pembaruan Windows, maka folder ini telah diketahui bahawa anda dapat membantu menyelesaikan beberapa masalah seperti Kemas kini Windows tidak berfungsi, Kemas kini Windows gagal dipasang, Gagal mengkonfigurasi kemas kini Windows, Kemas kini Windows memuat turun kemas kini, Kami tidak dapat menyelesaikannya kemas kini, Windows 10 terus memasang kemas kini yang sama dan seterusnya.

Padamkan folder Pengedaran Perisian

Untuk menghapus kandungan folder Pengedaran Perisian, di Windows 10, dari Menu WinX, buka Prompt Perintah (Pentadbiran). Ketik yang berikut satu demi satu dan tekan Enter:

 perhentian bersih wuauserv 
bit berhenti bersih

Ini akan menghentikan Windows Update Service dan Background Intelligent Transfer Service.

folder pengedaran perisian

Sekarang layari folder C: \ Windows \ SoftwareDistribution dan padam semua fail dan folder di dalamnya.

Anda boleh menekan Ctrl + A untuk Pilih Semua dan kemudian klik Padam.

Sekiranya fail digunakan, dan anda tidak dapat menghapus beberapa fail, mulakan semula peranti anda. Selepas reboot, jalankan perintah di atas sekali lagi. Sekarang anda akan dapat menghapus fail dari folder Pengedaran Perisian yang disebutkan .

Setelah mengosongkan folder ini, anda boleh menghidupkan semula komputer anda atau anda boleh mengetik perintah berikut, satu demi satu di CMD, dan tekan Enter untuk memulakan semula Perkhidmatan berkaitan Windows Update.

 permulaan bersih wuauserv 
bit permulaan bersih

Sekarang folder itu telah dibersihkan, kini folder akan dihuni lagi.

Namakan semula folder SoftwareDistribution

Sekiranya anda ingin menamakan semula folder Pengedaran Perisian, buka tetingkap arahan arahan tinggi, ketik perintah berikut satu demi satu, dan tekan Enter:

perhentian bersih wuauserv
bit berhenti bersih
namakan semula c: \ windows \ SoftwareDistribution SoftwareDistribution.bak
permulaan bersih wuauserv
bit permulaan bersih

Sebagai alternatif, anda juga boleh boot Windows 10 ke Safe Mode, dan menamakan semula SoftwareDistribution ke SoftwareDistribution.bak atau SoftwareDistribution.old.

PETUA : FixWin perisian percuma mudah alih kami membolehkan anda menetapkan semula tetapan ini atau fungsi Windows yang lain dengan satu klik.

fixwin 10.1

Harap anda dapati siaran itu berguna.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai folder berikut?

Folder $ SysReset | $ Windows. ~ BT & $ Windows. ~ Folder WS | | Folder Windows.old | Folder Catroot & Catroot2 | Folder REMPL | Folder $ WinREAgent | Folder System32 dan SysWOW64.

perisian-pengedaran-folder-tingkap