Cara membetulkan uTorrent yang tidak bertindak balas pada Windows 10

Ketika memuat turun Torrents di web, bagi banyak orang, uTorrent adalah perisian terbaik untuk pekerjaan itu. Sudah bertahun-tahun dan dipercayai oleh banyak pihak walaupun terdapat persaingan dari semua sudut. Kita mesti menunjukkan bahawa uTorrent telah banyak berubah sejak bertahun-tahun. Kini penuh dengan banyak ciri, yang kebanyakannya terkunci di belakang paywall bulanan. Selain itu, perisian tersebut bukan lagi klien terkecil dari segi ukuran fail.

Oleh itu, jika anda hanya berminat memuat turun torrent dan mempunyai sedikit masalah dengan iklan dalam perisian anda, maka uTorrent masih menjadi yang terbaik dalam perniagaan ini. Tetapi anda tahu, kadang-kadang yang terbaik dalam perniagaan mempunyai masalah, dan kita akan membincangkan masalah tertentu hari ini.

uTorrent tidak bertindak balas

Nampaknya uTorrent sudah berjalan, tetapi tidak bertindak balas. Sila tutup semua proses uTorrent dan cuba lagi.

Inilah masalahnya, sebilangan pengguna menemui masalah dengan klien torrent di mana ia gagal memberi respons pada Windows 10. Tidak ada yang mahu perkara seperti ini berlaku semasa mempersiapkan diri untuk memuat turun fail torrent baru yang panas.

Sebelum meneruskan dan beralih ke yang lain, bagaimana dengan mencuba beberapa pembaikan yang akan kita sebutkan di bawah?

uTorrent tidak bertindak balas

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan perisian uTorrent anda tidak bertindak balas. Namun, dari apa yang kita fahami, masalah terbaru kemungkinan disebabkan oleh virus yang dibawa oleh fail yang telah anda muat turun.

1] Padamkan fail yang dimuat turun

Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah menjelajah ke folder tempat fail berada dan menghapusnya dengan segera. Tidak ada gunanya menyimpannya jika itu adalah penyebab semua masalah anda, bukan? Baik. Sekarang, setelah memadam, pastikan untuk mengosongkannya dari Tong Kitar Semula dan menyingkirkannya sekali dan selamanya.

2] Imbas sistem anda dengan Windows Defender

Lancarkan aplikasi keselamatan Windows Defender dengan mengklik pada kekunci Windows + I , kemudian Kemas kini & Keselamatan . Klik pada pilihan yang mengatakan Windows Security , kemudian Buka Windows Defender Security Center .

Sebagai alternatif, jika perisian keselamatan sudah berjalan di latar belakang, maka anda dapat dengan mudah mengklik kanan pada ikon yang terdapat di Taskbar , kemudian klik pada Lihat papan pemuka keselamatan .

Setelah melancarkan perisian, klik pada perlindungan Virus & ancaman > Jalankan imbasan lanjutan baru . Akhirnya, pastikan Imbasan Penuh dipilih dari menu, kemudian tekan butang Imbas Sekarang .

Anda juga boleh memilih imbasan Windows Defender Offline jika anda lebih suka mempunyai peluang yang lebih baik untuk mencari kemungkinan virus. Ingatlah bahawa pilihan ini akan mematikan sistem komputer anda secara automatik, dan memerlukan masa sehingga 15 minit atau lebih untuk menyelesaikan tugas tersebut.

Sekiranya anda menggunakan perisian antivirus pihak ketiga, anda boleh menggunakannya untuk mengimbas komputer anda.

3] Benarkan uTorrent melalui Windows Defender Firewall

Apa yang anda perlukan di sini adalah klik pada butang Cortana , kemudian ketik Firewall ke dalam kotak carian. Sekiranya tidak ada butang, klik pada butang Mula kemudian mulailah mengetik.

Anda harus melihat sesuatu yang mengatakan Benarkan aplikasi melalui firewall Windows . Klik padanya, dan tetingkap baru akan muncul. Tetingkap ini harus mempunyai senarai aplikasi yang boleh dibenarkan atau tidak diizinkan, jadi cari uTorrent dan tetapkan ke Umum jika anda berada di rangkaian awam, atau ke Peribadi , jika anda berada di rangkaian peribadi.

4] Nyahpasang & Pasang semula uTorrent

Anda boleh menyahpasang sepenuhnya uTorrent, menghidupkan semula komputer anda dan kemudian pasang semula versi terbaru uTorrent dan lihat apakah itu menjadikan masalah itu hilang.

Sekiranya anda mahu, anda boleh menyalin data pengguna anda dari C: \ Users \\ AppData \ Roaming \ uTorrent dan menyimpannya ke lokasi lain dan memulihkannya setelah pemasangan baru.

4] Beralih ke alternatif uTorrent

Sekiranya semua perkara di atas gagal, maka kami ingin mengesyorkan beralih ke alternatif uTorrent seperti qBitorrent. Ini adalah salah satu yang terbaik yang ada sekarang, dan ia tidak dilengkapi dengan ciri-ciri mewah. Sepanjang masa, ini hanyalah pelanggan untuk memuat turun torrents.

Kita juga harus menunjukkan bahawa memuat turun beberapa Torrents mungkin atau tidak sah. Oleh itu, anda harus memeriksa undang-undang negara anda untuk mengetahui sama ada anda boleh melakukannya tanpa menghadapi kemungkinan kesan.

utorrent tidak bertindak balas