Pelayan proksi menolak ralat sambungan di Firefox atau Chrome

Sekiranya anda menggunakan penyemak imbas Mozilla Firefox atau Google Chrome di Windows, dan menerima mesej ralat yang disebut Pelayan proksi menolak sambungan semasa membuka laman web, maka siaran ini akan dapat membantu anda. Walaupun kami telah menunjukkan arahan untuk Firefox, anda perlu melakukan penyelesaian masalah yang serupa untuk Chrome.

Pelayan proksi menolak sambungan

Masalah ini berlaku terutamanya apabila anda mempunyai konfigurasi proksi yang salah atau mati, atau anda menggunakan beberapa perkhidmatan VPN. Namun, masalah ini juga dapat muncul ketika komputer anda diserang oleh malware, yang mungkin telah mengubah beberapa pengaturan dalaman.

Pelayan proksi menolak sambungan

 1. Periksa tetapan proksi di penyemak imbas anda
 2. Lumpuhkan pelayan proksi untuk LAN anda
 3. Lumpuhkan penyediaan proksi manual dari Tetapan
 4. Periksa VPN anda
 5. Imbas PC untuk perisian hasad
 6. Kosongkan cache penyemak imbas anda

1] Periksa tetapan proksi di penyemak imbas anda

Firefox membolehkan anda menyediakan proksi dengan pelbagai cara. Walau bagaimanapun, jika anda baru-baru ini membuat perubahan dan mengikutinya, kesalahan muncul di skrin anda semasa membuka halaman web, penyelesaian asasnya adalah untuk memeriksa tetapan proksi dalam penyemak imbas Firefox.

Untuk itu, buka penyemak imbas, pergi ke Menu dan klik Pilihan . Pastikan anda berada di tab Umum . Oleh itu, tatal ke bawah dan klik butang Tetapan di bawah Tetapan Rangkaian .

Pelayan proksi menolak sambungan

Secara lalai, pilihan Gunakan tetapan proksi sistem harus ditetapkan. Walau bagaimanapun, aktifkan Tiada proksi dan simpan perubahan anda. Sekarang periksa sama ada ia menyelesaikan masalah anda atau tidak. Sekiranya anda mahu menggunakan proksi di Firefox; anda perlu memilih konfigurasi proksi Manual dan menetapkannya dengan betul.

Sekiranya rangkaian anda mempunyai tetapan proksi dan anda ingin mengambilnya, anda perlu memilih tetapan proksi Pengesanan automatik untuk pilihan rangkaian ini .

2] Lumpuhkan pelayan proksi untuk LAN anda

Sekiranya komputer anda baru-baru ini diserang oleh malware atau adware, ada kemungkinan ia telah mengubah tetapan rangkaian anda untuk menampilkan iklan spam khusus. Ini adalah keadaan biasa ketika mereka mengubah tetapan dalam sistem anda.

Sekiranya demikian, anda perlu menukarnya semula. Untuk itu, cari Pilihan Internet di kotak carian Cortana dan buka. Selepas itu, beralih ke tab Sambungan dan klik butang tetapan LAN . Di halaman ini, anda harus mencari pilihan yang disebut Gunakan pelayan proksi untuk LAN anda . Sekiranya dicentang, anda perlu mengeluarkan tanda centang untuk mencentang dan menyimpan tetapan anda.

3] Lumpuhkan penyediaan proksi manual dari Tetapan

Di Windows 10, ada pilihan di panel Tetapan, yang dapat Anda gunakan untuk mengatur proksi. Sekiranya anda menerima mesej ralat ini, anda harus mematikannya buat sementara waktu dan periksa apakah masalahnya masih ada atau tidak. Untuk itu, buka Tetapan Windows dengan menekan butang Win + I dan pergi ke Rangkaian & Internet> Proksi .

Di sebelah kanan anda, pastikan tetapan Mengesan secara automatik diaktifkan dan pilihan Gunakan pelayan proksi dilumpuhkan di bawah Penyediaan proksi manual .

Sekarang periksa sama ada anda boleh membuka laman web di Firefox atau tidak.

4] Periksa VPN anda

Kadang kala jika anda menggunakan aplikasi VPN, ada kemungkinan untuk mendapatkan pesan kesalahan ini. Sekiranya demikian, anda harus melakukan ini:

 • Lumpuhkan VPN buat sementara waktu dan periksa sama ada anda boleh membuka laman web atau tidak.
 • Tukar pelayan dan periksa sama ada ia dibuka atau tidak.
 • Tukar aplikasi VPN jika tidak ada yang berfungsi.

Baca : Cara menyediakan VPN di Windows 10.

5] Imbas PC untuk perisian hasad dan perisian iklan

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, masalah ini dapat terjadi disebabkan oleh beberapa perubahan yang dibuat oleh malware atau adware. Oleh itu, imbas seluruh sistem anda untuk perisian hasad atau perisian iklan. Gunakan perisian antivirus untuk mengimbas komputer anda.

Anda mungkin juga mahu menggunakan AdwCleaner. Perisian percuma yang berguna ini membolehkan anda menjalankan tugas-tugas berikut dengan mengklik butang anda:

 • Tetapkan semula Proksi
 • Tetapkan semula Winsock
 • Tetapkan semula TCP / IP
 • Tetapkan semula Firewall
 • Tetapkan semula fail Host.

6] Kosongkan Cache Internet penyemak imbas

Apabila tidak ada yang berfungsi seperti yang diharapkan, anda juga harus mencuba penyelesaian ini. Untuk membersihkan cache Firefox, buka Pilihan > Privasi & Keselamatan . Ketahui pilihan Hapus Data di bawah Kuki dan Data Tapak . Setelah itu, pilih Cookies dan Data Laman serta Kandungan Web Cache dan tekan butang Clear .

Di Chrome anda akan dapat melakukannya melalui Tetapan> Lebih banyak alat> Hapus data penyemakan imbas.

Semoga ini dapat membantu.

Original text


Pelayan proksi menolak sambungan