Cara menukar dari Windows Phone ke Android Phone

Telefon Windows tidak dapat disangkal lagi pada tahun 2011. Tetapi, mari kita terima kenyataan bahawa Telefon Windows tidak bersaing dengan baik seperti yang diharapkan orang. Tentunya, ada kedai aplikasi yang lebih baik daripada dulu, tetapi masih ada beberapa nama besar yang masih hilang, dan orang tinggal tanpa aplikasi penting itu. Maksud saya, tentu saja, kekurangan aplikasi adalah salah satu faktor pembunuh kesepakatan di sini.

Terdapat banyak faktor yang kita pertimbangkan hari ini sebelum membeli telefon baru. Kualiti binaan, kamera, perkakasan, paparan dan yang paling penting ekosistemnya kerana itulah yang menentukan keseluruhan pengalaman anda. Sekiranya anda sudah biasa dengan satu OS dengan cekap, beralih ke OS yang lain nampaknya agak menakutkan, dan mengapa tidak? Bagaimanapun, anda telah meluangkan masa untuk memahami keseluruhan ekosistem.

Jadi, sekarang apabila anda akhirnya memutuskan untuk memasuki dunia OS Android, fikiran anda pasti akan dibanjiri dengan banyak pertanyaan seperti cara beralih dari Telefon bimbit Windows ke telefon Android tanpa kehilangan data anda, cara memindahkan kenalan & data dari telefon Windows ke telefon Android, dll. Jangan risau! Kami telah membuat anda dilindungi dan cuba menjadikan peralihan ini lancar dengan panduan langkah demi langkah ini.

Cara menukar dari Windows Phone ke Android Phone

beralih dari telefon windows ke telefon android

Langkah 1: Pindahkan Kenalan dan Kalendar dari Windows Phone ke Android Phone

Oleh kerana anda adalah pengguna telefon Windows, kemungkinan besar anda menggunakan akaun Microsoft. Yang harus anda lakukan menggunakan Gmail dan akaun Microsoft anda untuk memindahkan kalendar dan kenalan dari telefon Windows ke telefon Android . Inilah cara anda dapat menyegerakkan kenalan dan kalendar Outlook kemudian pada peranti Android.

1. Pertama sekali, ambil sandaran dan segerakkan semuanya dengan akaun Windows anda. Anda hanya perlu pergi ke Tetapan dan ketuk padanya. Anda akan melihat akaun E-mel + dalam senarai, ketik Hotmail dan masukkan bukti kelayakan anda. Apabila skrin meminta anda menyegerakkan data, ketuk pada Kenalan, e-mel dan kalendar. Telefon akan mengambil sedikit masa untuk menyegerakkan semua data anda dan anda sudah selesai dengan langkah pertama.

2. Sekarang, berikut adalah cara anda dapat menyegerakkan data tersebut pada peranti Android anda. Cukup pergi ke pengaturan, ketuk pilihan "Akaun" dan klik "Tambahkan akun." Di sana, anda sepatutnya memasukkan alamat e-mel dan kata laluan akaun Microsoft anda. Setelah selesai log masuk, anda akan diminta untuk membuat akaun anda. Klik pada pilihan Sync e-mel, kalendar dan kenalan. Dengan cara ini, akaun Microsoft anda akan diselaraskan dengan peranti baru, dan anda akan mempunyai kalendar dan maklumat hubungan anda di telefon Android baru anda.

Langkah 2: Pindahkan data anda dari Windows Phone ke Android Phone

1. Anda dapat memindahkan data dari telefon Windows ke telefon Android tanpa henti melalui desktop dengan cara lama. Cukup sambungkan telefon Windows anda ke desktop menggunakan kabel USB Mikro. Pilih item yang ingin anda miliki di peranti Android baru anda dan tampalkannya ke dalam folder. Kemudian sambungkan peranti Android anda ke desktop anda dengan cara yang serupa dan dapatkan semua data di telefon anda dari folder itu sama ada foto, muzik, video atau dokumen.

2. Sekiranya anda tidak mempunyai PC, jangan lupa! Kami tetap membuat anda dilindungi. Terdapat banyak aplikasi pihak ketiga yang tersedia, seperti Phone Copier , yang membantu memindahkan data antara telefon pintar. SHAREit adalah satu lagi yang tersedia untuk platform Windows dan Android. Anda hanya perlu memuat turun aplikasi SHAREit pada kedua-dua peranti tersebut. Dan ya, jangan lupa untuk menyambung ke Hotspot Wi-Fi yang dibuat oleh SHAREit pada peranti Windows. Anda perlu dihubungkan dengan Hotspot untuk menghantar fail.

Sekarang buka di Windows phone, ketuk butang kirim dan pilih foto, muzik, dokumen yang ingin anda miliki di perangkat Android. Setelah dipilih, ketik nama peranti yang terdapat di radar aplikasi dan fail akan dihantar.

Langkah 3: Segerakkan Data Lama dengan Akaun Google

Tidak seperti ekosistem iOS, satu-satunya keperluan Google yang anda perlukan pada telefon pintar Android ialah akaun Google. Setelah anda mempunyai data lama pada perangkat Android baru anda, kami sarankan anda menyinkronkannya dengan akaun Gmail anda. Perkara ini menjadikannya lebih mudah diakses, dan adalah idea yang baik untuk melakukannya terlebih dahulu.

Petua Pro

Oleh kerana anda baru sahaja melalui keseluruhan proses bagaimana beralih dari telefon Windows ke telefon Android, izinkan saya memberitahu anda bahawa tidak ada cara untuk memindahkan data aplikasi. Oleh itu, jika soalan anda seterusnya adalah "bagaimana cara memindahkan mesej WhatsApp dari telefon Windows ke telefon Android", saya takut tidak ada cara seperti itu. Ini bukan hanya berlaku dengan Windows OS; malah ekosistem lain tidak membenarkan pengguna mengakses data aplikasi.

Oleh itu, jika anda telah merancang untuk berpindah dari Windows Mobile Phone ke Android phone, petua ini akan berguna untuk menjadikan peralihan anda tidak menyakitkan mungkin. Sekiranya anda melakukannya dengan cara yang berbeza, beritahu kami pengalaman anda di bahagian komen, kami dengan senang hati akan belajar daripada anda.

Ada rancangan untuk beralih ke iPhone? Baca catatan kami mengenai cara menukar dari Windows Phone ke iPhone.

beralih dari telefon windows ke telefon android