Cara melumpuhkan TouchScreen di Windows 10

Tablet Windows mampu menawarkan yang terbaik dari kedua dunia - input Sentuhan dan Tetikus / Papan Kekunci. Sekiranya peranti anda memilikinya dan jika anda mahu, untuk beberapa sebab, matikan skrin sentuh pada komputer riba, ultrabook, notebook atau peranti sentuh anda dan gunakan sepenuhnya peranti Windows 10/8/7 anda sebagai PC dengan kombinasi tetikus dan papan kekunci klasik, anda boleh melakukannya seperti berikut. Windows 10 tidak mempunyai pilihan bawaan untuk mematikan layar sentuh dengan cepat, oleh itu anda menggunakan Pengurus Peranti.

Lumpuhkan Skrin Sentuh di Windows 10

Sekiranya anda ingin mematikan ciri Skrin Sentuh secara kekal di Windows 10, anda boleh melakukannya menggunakan Pengurus Peranti.

Klik kanan pada butang Mula untuk membuka Menu WinX. Dari Menu WinX, buka Pengurus Peranti dan cari Peranti Antaramuka Manusia . Kembangkannya.

Kemudian, klik kanan pada skrin sentuh patuh HID dan dari senarai pilihan yang dipaparkan, pilih 'Lumpuhkan'.

Lumpuhkan Skrin Sentuh di Windows

Seketika, pop timbul pengesahan akan muncul di skrin peranti anda, meminta anda mengesahkan keputusannya. Melumpuhkan peranti ini akan menyebabkannya berhenti berfungsi. Adakah anda benar-benar mahu melumpuhkannya? Klik 'Ya'.

HID dilumpuhkan

Fungsi skrin sentuh anda akan segera dilumpuhkan.

Pada bila-bila masa, jika anda ingin mengaktifkan fungsi skrin sentuh sekali lagi, cukup kembali ke Pengurus Peranti, klik kanan skrin sentuh patuh HID, dan pilih Aktifkan.

Ingat, anda akan diminta untuk menghidupkan semula PC anda untuk mengaktifkan fungsi skrin sentuh sekali lagi.

Sekiranya anda mendapati bahawa Skrin Sentuh Laptop, Tablet atau Surface Tablet Windows anda tidak berfungsi, anda boleh mencuba beberapa petua ini dan melihat apakah ia membantu anda menyelesaikan dan menyelesaikan masalah. Lihat catatan ini bertajuk - Komputer riba Windows atau Surface Touch Screen tidak berfungsi.