Cara Memasang Papan Kekunci Jepun pada Windows 10

Ramai pengguna perlu menggunakan bahasa asing di komputer mereka. Sekiranya anda salah seorang yang ingin memasang papan kekunci Jepun pada Windows 10 , berikut adalah panduan kami. Prosesnya mudah, dan tidak perlu dipasang melalui sumber luaran. Setelah dipasang, anda akan dapat menukar antara bahasa ibunda, bahasa dan papan kekunci Jepun anda.

Pasang Papan Kekunci Jepun pada Windows 10

terdapat tiga cara untuk melakukan ini:

 1. Pasang Papan Kekunci Jepun menggunakan Masa dan Bahasa
 2. Taip dalam bahasa Jepun menggunakan Papan Kekunci asli
 3. Gunakan Papan Kekunci Jepun Fizikal di Windows 10

Ada kemungkinan anda mempunyai papan kekunci bahasa Inggeris atau asli. Sekiranya anda merancang untuk menggunakan ini dengan papan kekunci Jepun di komputer anda, pastikan anda tahu cara menggunakannya dengan betul. Ikuti langkah-langkah untuk memasang papan kekunci Jepun Windows 10.

Pasang Papan Kekunci Jepun pada Windows 10

 • Buka Tetapan> Bahasa> Tambah Bahasa
 • Di tetingkap pop timbul, ketik bahasa Jepun dan senarai papan kekunci akan muncul.
 • Pilihnya, dan klik Seterusnya. Berhati-hati dengan pilihan di tetingkap seterusnya.
 • Di tetingkap Pasang bahasa dan ciri
  • Hapus centang pilihan yang mengatakan "Pasang Pek Bahasa dan tetapkan sebagai Paparan Windows saya."
  • Sekiranya anda merancang untuk menggunakan Suara dan tulisan tangan untuk karya Jepun, pastikan pilihan tetap dipilih.
 • Klik pada butang pasang.

Siarkan ini; ia akan memuat turun pakej, dan memasangnya. Dalam pilihannya, anda berpeluang memuat turun dan memasang pek bahasa, tetapi kami tidak melakukannya. Sekiranya anda melakukannya, ia akan mengubah bahasa seluruh sistem menjadi bahasa Jepun. Terakhir, jika anda mengklik ikon bahasa pada baki sistem, atau menggunakan butang Windows + bar ruang, anda boleh beralih antara papan kekunci.

Cara Menaip dalam Bahasa Jepun menggunakan Papan Kekunci Bahasa Inggeris

Taip dalam bahasa Jepun menggunakan Papan Kekunci Bahasa Inggeris

Microsoft menawarkan " Microsoft IME " yang membolehkan anda mengetik dalam bahasa Jepun. Apabila anda mengklik pilihan bahasa pada baki sistem dan memilih bahasa Jepun, anda juga akan melihat abjad A. Ini bermaksud anda masih menaip dalam bahasa Inggeris. Klik di atasnya, dan ia akan berubah menjadi bahasa Jepun.

Konfigurasi Pad IME

Klik kanan pada ikon, dan anda boleh menukar papan kekunci menjadi varian yang berbeza. Anda boleh memilih antara Katakana atau Hiragana untuk yang paling sesuai. Ini adalah sukatan pelajaran Jepun bagi mereka yang tidak tahu. Alat input juga menawarkan pad IME . Mengenai ini, anda boleh melukis watak yang anda ingat, dan ia akan mengenalinya untuk anda.

Kirimkan bahawa di mana sahaja anda menaip pada papan kekunci, ia akan meramalkan dan menaip fon Jepun. Sekiranya anda beralih ke perkara lain yang bukan teks, ia akan menukar bahasa menjadi bahasa Inggeris. Untuk mengkonfigurasi IME, anda boleh pergi ke Tetapan> Masa dan Bahasa> Pilih bahasa Jepun> Pilihan> Microsoft IME > Pilihan.

Pilihannya membolehkan anda menambah kata, mengkonfigurasi papan kekunci sentuh, menghidupkan cadangan awan dan sebagainya. Sekiranya anda mengkonfigurasi ini pada papan kekunci sentuh , ada baiknya anda mengkonfigurasi kaedah input utama Kana 10 . Biasanya digunakan pada telefon pintar, kaedah ini membolehkan pengguna meleret dari kekunci ke arah tertentu untuk menghasilkan watak yang diinginkan.

Sentuh papan kekunci dengan pilihan Flick

Anda boleh memilih antara input Flik dan Multi-tap atau input Flick . Mereka akan menolong anda menaip lebih cepat. Juga, pastikan untuk mematikan input Kana. Apabila dihidupkan, huruf-huruf tersebut ditunjukkan sebagai huruf individu, dan sukar untuk menaip ayat yang panjang.

Cara menggunakan Papan Kekunci Fizikal Jepun di Windows

Tukar papan kekunci perkakasan pada Windows 10

Sekiranya anda mempunyai papan kekunci fizikal Jepun, anda boleh menyambungkannya ke Pemasangan Windows yang ada. Pergi ke Tetapan> Masa dan Bahasa> Pilih bahasa Jepun> Pilihan> Tukar susun atur papan kekunci perkakasan.

Anda akan mempunyai pilihan untuk menukar antara bahasa Jepun (kunci 106/109) dan bahasa Inggeris (kunci 101/12) dalam kes saya. Setelah anda yakin dengan pilihan anda, klik pada butang mulakan semula agar papan kekunci dikenali oleh sistem.

Walaupun begitu, terdapat banyak kombinasi untuk mendapatkan bagaimana anda betul-betul mahu menaip dalam bahasa Jepun.

Catatan ini menunjukkan kepada anda cara memasang bahasa dan menggunakannya dengan papan kekunci Jepun sebenar atau menggunakan papan kekunci asli anda untuk menaip bahasa Jepun. Beritahu kami jika ia membantu.

Pasang Papan Kekunci Jepun pada Windows 10