Urus kata laluan di Internet Explorer menggunakan Credential Manager

Windows 8 menjadikan pengurusan kata laluan dalam Internet Explorer 11/10 menjadi mudah. Ia melakukannya dengan secara automatik membiarkan anda menyimpan dan mengambil kata laluan untuk semua laman web dan aplikasi yang anda gunakan - dan itu juga dengan cara yang selamat. Sekiranya anda ingin menguruskan kata laluan anda di Internet Explorer, anda boleh melakukannya seperti berikut:

Urus kata laluan dalam Internet Explorer 11

Buka Internet Explorer> Pilihan Internet> tab Kandungan. Di bawah AutoComplete, klik pada Tetapan.

Dalam kotak Tetapan AutoComplete, klik pada Urus Kata Laluan .

Ini akan membuka Windows Credential Manager . Pengurus Kredensial membantu anda menyimpan kelayakan seperti nama pengguna dan kata laluan di satu tempat yang mudah. Kredensial ini, yang anda gunakan untuk log masuk ke laman web atau PC lain di rangkaian, disimpan dalam folder khas di PC anda. Windows boleh mengakses folder ini dengan selamat dan menggunakan bukti kelayakan anda yang tersimpan untuk log masuk anda ke laman web atau PC lain secara automatik.

Kelayakan Web dalam Pengurus Kredensial

Di Windows 8, Pengurus Kredensial menyimpan satu lagi jenis kelayakan, yang disebut sebagai Kredensial Web , selain dari Kredensial Windows, yang disebut Windows Vault di Windows 7. Web Kredensial membantu Internet Explorer 10 untuk menyimpan kata laluan web anda dengan selamat. Pengurus Kredensial menguruskan kelayakan anda menggunakan perkhidmatan Credential Locker , yang membuat dan mengekalkan kawasan penyimpanan selamat di komputer tempatan yang menyimpan nama pengguna dan kata laluan yang disimpan oleh pengguna dari laman web dan aplikasi Windows 8.

Dalam Pengurus Kredensial, di bawah Kredensial Web, anda akan dapat melihat semua kata laluan web anda yang tersimpan. Untuk melihat kata laluan di belakang tanda bintang, anda boleh mengklik Tunjukkan . Windows akan meminta kata laluan masuk anda untuk mengesahkan identiti anda.

nama pengguna-kata laluan tersimpan

Setelah selesai, kata laluan akan didedahkan. Sekiranya anda mahu, anda juga boleh membuang kata laluan yang disimpan dengan mengklik Buang .

Baca: Cara mengurus Nama dan Kata Laluan Pengguna yang Disimpan.

Walaupun anda boleh menambah, membuat sandaran, memulihkan Kredensial Windows, tidak ada cara untuk menambah atau mengedit Kelayakan Web. Microsoft baru-baru ini menghitung perubahan yang digabungkannya dalam Dasar Kata Laluan dan Borang Pelengkapan Otomatis di Internet Explorer 11, untuk mengurangkan kekeliruan pengguna mengenai kata laluan mereka yang dipanggil semula di satu laman web tetapi tidak di laman web lain. Periksa siaran ini untuk melihat bagaimana Internet Explorer 11 kini menyimpan Kata Laluan.

Pergi ke sini jika Pengurus Kredensial anda tidak berfungsi dengan baik di Windows 8 dan di sini jika anda mencari pengurus kata laluan percuma untuk Windows.

Original text