Simbol Mata Wang Rupee India - Gunakan pintasan papan kekunci

Sudah cukup lama, INR atau Simbol Mata Wang Rupee India diperkenalkan. Sebelumnya ada beberapa penyelesaian ad-hoc yang dikeluarkan oleh pihak ketiga - seperti simbol Rupee yang dikeluarkan Font yang harus dipasang pada sistem, untuk melihat simbol tersebut. Kemudian Microsoft hadir dengan kemas kini yang sama, yang membolehkan seseorang mengetiknya menggunakan pintasan papan kekunci. Kemas kini ini juga telah lama dikeluarkan. Tetapi sekarang ramai orang bertanya mengenai kaedah rasmi untuk menaip simbol INR di Windows. Mari kita lihat cara menaip simbol INR menggunakan jalan pintas Papan Kekunci untuk Windows 10/8/7.

Simbol Rupee Mata Wang India

Pertama sekali dapatkan kemas kini ini dari Microsoft. Muat turun kemas kini berdasarkan versi Windows anda. Kemas kini ini memerlukan pengesahan dan akan disahkan sebelum memuat turun.

Menggunakan Simbol Mata Wang Rupee India di Windows 7

Pasang kemas kini ini. Sistem akan memerlukan restart selepas pemasangan. Setelah anda memasangnya, sekarang pergi ke Panel Kawalan> Kawasan dan Bahasa> tab Papan Kekunci dan bahasa. Klik pada 'Tukar Papan Kekunci ...' dan di bawah tab 'Umum', klik pada 'Tambah ...' dan tandakan India di bawah Bahasa Inggeris (India), anda juga boleh mendapatkannya di bawah Papan Kekunci Bahasa Inggeris (Amerika Syarikat).

INRAddKB

Setelah selesai, anda dapat melihatnya tersenarai di bawah Perkhidmatan yang Dipasang. Anda juga dapat melihatnya di dulang sistem.

INRAddKB1

Sekarang buka dokumen di mana anda ingin menaip simbol, sama ada Word Word atau notepad atau yang lain. Dari dulang sistem, pilih Bahasa Inggeris (India). Sekarang gunakan kekunci pintas Ctrl + Alt + 4 untuk menaip simbol. Pada beberapa papan kekunci baru, simbol Rupee dicetak pada kunci, seperti $. Jika tidak di papan kekunci sebelumnya, cari kunci yang mempunyai $ & 4 padanya. Saya perhatikan bahawa dalam beberapa aplikasi seperti ketika mengetik di Windows Live Writer, saya harus menggunakan kekunci Ctrl + Alt yang terdapat di sebelah kanan bar ruang. Namun ini berfungsi untuk kedua belah pihak, ketika menggunakan Word atau Notepad. Jadi ini adalah bagaimana Simbol Mata Wang Rupee India ditaip di Windows 7.

PerkataanINR

Menggunakan Simbol Mata Wang Rupee India di Windows 10

Pengguna Windows 10/8 harus menambah bahasa Inggeris (India). Untuk melakukan ini, buka Panel Kawalan> Bahasa> 'Tambah Bahasa' dan kemudian Kumpulan Bahasa Oleh> Nama Bahasa,

Win8Addlang1

Tatal ke Bahasa Inggeris, klik dua kali pada Bahasa Inggeris dan pilih Bahasa Inggeris (India) dan klik pada butang Tambah di bahagian bawah.

Win8Addlang2

Selepas ini, anda akan melihatnya ditunjukkan dalam dulang sistem.

Win8Addlang3

Semasa menaip simbol, pilih saja papan kekunci Bahasa Inggeris (India) / Bahasa Inggeris (India) ini. Anda mesti menggunakan jalan pintas papan kekunci yang sama seperti yang kami tunjukkan untuk Windows 7 iaitu. Ctrl + Alt + 4 . Di Windows 10/8 juga, saya melihat tingkah laku yang serupa untuk beberapa aplikasi seperti yang dijelaskan di atas untuk Windows 7.

Oleh itu, pada masa berikutnya anda ingin menaip Simbol Mata Wang Rupee India, anda tahu bagaimana melakukannya di Windows 10/8 dan juga Windows 7.