Kursor melompat atau bergerak secara rawak semasa menaip di Windows 10

Sekiranya anda mendapati kursor tetikus anda melompat atau bergerak sendiri, secara automatik, secara rawak semasa menaip komputer riba atau komputer Windows, maka beberapa cadangan ini dapat membantu anda menyelesaikan masalahnya. Ini biasanya berlaku jika pad sentuh anda sensitif dan anda menyentuh pad sentuh secara tidak sengaja semasa menaip.

Kursor tetikus melompat secara automatik

Kursor melompat adalah masalah lain yang dihadapi oleh beberapa pengguna, selain daripada penunjuk tetikus mereka hilang & diganti dengan anak panah. Berikut adalah beberapa cadangan. Lihat senarai dan cubalah mengikut urutan yang anda mahukan. Sekiranya sesuatu tidak menolong anda, jangan ubah semula tetapannya.

  1. Periksa pemacu Tetikus
  2. Tukar sensitiviti Pad Sentuh
  3. Jangan Sembunyikan penunjuk semasa menaip
  4. Selesaikan masalah dalam keadaan Boot Bersih
  5. Lumpuhkan Pad Sentuh
  6. Pasang perisian percuma pihak ketiga.

Mari kita melihatnya secara terperinci.

1] Periksa pemacu Tetikus

Pastikan pemacu peranti Tetikus, Pad Sentuh dan Papan Kekunci anda terkini. Pastikan bateri Tetikus OK. Jalankan imbasan perisian antivirus anda untuk mengesampingkan kemungkinan beberapa malware menyebabkan ini.

2] Ubah kepekaan Pad Sentuh

Di Windows 10 , buka Tetapan> Peranti> Pad Sentuh, dan ubah kepekaan Pad Sentuh ke Kepekaan rendah dan lihat.

Di Windows 8.1, buka Tetapan PC> PC dan Peranti> Tetikus dan Pad Sentuh. Di bawah tetapan Pad Sentuh, anda akan melihat Untuk membantu mencegah kursor bergerak secara tidak sengaja apabila anda mengubah kelewatan sebelum klik berfungsi .

Kursor melompat atau bergerak secara rawak semasa menaip

Di sini dari Kelewatan Sederhana lalai, pilih Kelewatan Panjang , dan lihat apakah ia membantu.

Melumpuhkan Touchpad telah diketahui untuk menyelesaikan masalah melompat tetikus untuk beberapa orang. Lihat sama ada ini membantu anda.

3] Jangan Sembunyikan penunjuk semasa menaip

sembunyikan penunjuk

Buka Panel Kawalan> Tetikus> Pilihan Penunjuk. Nyahtanda Sembunyikan penunjuk semasa menaip dan lihat apakah masalah itu hilang.

4] Selesaikan masalah dalam keadaan Boot Bersih

Mulakan komputer di Clean Boot State dan lihat apakah masalahnya berterusan. Sekiranya berlaku, mungkin beberapa program mengganggu fungsi normal tetikus. Anda harus mencuba dan mengenal pasti kemungkinan penyebabnya.

5] Lumpuhkan Pad Sentuh

Matikan atau matikan Pad Sentuh. Buka Pengurus Peranti, kembangkan Mice dan peranti penunjuk lain. Sekiranya anda melihat beberapa entri Pad Sentuh, klik kanan padanya dan pilih Lumpuhkan. Jika tidak, buka applet Panel Kawalan Tetikus. Tab terakhir biasanya menawarkan anda pilihan untuk mematikan Touchpad.

6] Pasang perisian percuma pihak ketiga

Pasang perisian percuma pihak ketiga yang disebut TouchFreeze dan lihat apakah ia berfungsi untuk anda. Alat ini mematikan Touchpad secara automatik semasa anda mengetik teks, untuk mengelakkan kursor tetikus bergerak, jika tapak tangan anda secara tidak sengaja menyikat Touchpad. Touchpad Pal adalah alat lain yang berguna untuk pengguna Windows. Ia akan mengesan sebarang aktiviti papan kekunci dan segera mematikan pad sentuh.

Beritahu kami jika ada cadangan ini membantu anda - atau jika anda mempunyai idea lain

Lihat catatan ini jika klik kiri Tetikus anda memunculkan Menu Konteks di Windows.