Cara menjadikan latar belakang putih telus dalam Cat

Microsoft Paint tidak diragukan lagi adalah salah satu aplikasi termudah dan popular yang dimuatkan dalam sistem operasi Windows. Salah satu ciri alat ini yang paling menarik dan kurang dikenali adalah Transparent Selection in MS Paint.

Apakah Pemilihan Telus dalam Cat MS?

Microsoft Paint biasanya digunakan untuk pengeditan asas seperti memotong, memutar, dan mengubah ukuran gambar dan kadang-kadang bahkan untuk membuat gambar baru. Antaramuka yang mudah menjadikannya perisian untuk pergi untuk apa-apa tugas penyuntingan yang mudah dan kadangkala yang kompleks.

Terdapat banyak keadaan di mana pengguna mungkin mahu menggunakan gambar yang mempunyai latar belakang yang telus. Imej yang mempunyai latar belakang yang telus dapat disusun dengan mudah di antara satu sama lain. Dalam kes sedemikian, Pemilihan Transparan dalam MS Paint berfungsi dengan baik. Pemilihan telus boleh digunakan untuk pengeditan kecil, tetapi sekali lagi ia tidak berfungsi dengan baik dengan gambar berkualiti tinggi yang sebenar. Dengan ciri ini, pengguna dapat memilih bahagian gambar dan warna tertentu - dan menjadikan warna dalam gambar menjadi telus.

Ciri-ciri pada MS Paint agak terhad, oleh itu tidak ada pilihan untuk menyimpan gambar dengan latar belakang yang telus di MS Paint; pada dasarnya semasa menyimpan gambar, latar belakang lutsinar yang diubah menjadi putih.

Jadikan latar belakang putih telus dalam MS Paint

Microsoft Paint dapat menyaring warna latar belakang gambar yang mengandungi latar belakang dengan warna padat. Setelah ditapis gambar hendaklah ditampal seketika ke gambar yang lain. Kami akan menerangkan cara memisahkan gambar dari latar belakangnya di MS Paint pada Windows 10, ikuti langkah berikut:

1] Dari ' Menu Mula ' buka ' Microsoft Paint '

2] Sekarang, buka gambar yang ingin anda edit. Klik pada ' Fail ' dan tekan ' Buka ' untuk melihat-lihat gambar anda atau klik kanan fail gambar anda dan arahkan kursor ke pilihan ' Buka dengan ' dan pilih ' Cat ' pada senarai aplikasi.

Gambar yang anda pilih mestilah dengan warna latar yang padat atau latar belakang yang putih.

3] Pilih ' Warna 2 ' pada bar alat.

Pemilihan Telus dalam Cat MS

Di sini anda perlu memilih warna latar untuk gambar iaitu Warna 2 di sini. Contohnya, jika warna latar belakang anda berwarna putih, anda perlu menetapkan 'warna 2 ' ke warna putih yang serupa di sini.

4] Tekan pada ' Eyedropper Tool ' pada bar alat.

Pemilihan Telus dalam Cat MS

5] Setelah memilih alat eyedropper klik pada latar belakang gambar anda untuk memilih warna latar. Tindakan ini akan memilih ' Warna 2 ' ke latar belakang gambar anda.

Pemilihan Telus dalam Cat MS

5] Selanjutnya anda perlu memisahkan gambar dari warna latar belakangnya. Jadi, tekan pada ' Select Menu ' pada bar alat yang muncul di sudut kiri atas. Ini akan membuka menu lungsur seperti di bawah.

Pemilihan Telus dalam Cat MS

6] Pilih ' Pemilihan telus ' dari menu. Ini akan membolehkan pilihan pemilihan yang telus pada semua pilihan anda yang dibuat dan meletakkan tanda semak di sebelah menu yang sama yang muncul di sini.

Pemilihan Telus dalam Cat MS

7] Sekarang, bergantung pada kawasan yang ingin anda pilih pilih ' Rectangular selection ' atau ' Free-form selection ' dari ' Select Menu ' yang sama di bawah ' Selection Shapes '. Kedua-dua alat ini dapat digunakan ketika mod pemilihan lutsinar aktif.

8] Pilih gambar yang ingin anda potong dari latar belakang. Tahan butang kiri tetikus, dan perlahan-lahan jejak sekeliling gambar. Garis besar hitam akan muncul semasa mengesan, tetapi setelah anda melepaskan butang tetikus garis besarnya akan hilang.

9] Setelah pemilihan selesai, klik kanan pada kawasan pilihan.

10] Pada menu klik kanan tekan ' Cut ' atau ' Copy '. Ini akan menyalin pilihan anda ke papan keratan.

11] Sekarang buka gambar baru di mana anda ingin menampal gambar yang disalin di MS Paint.

12] Klik kanan pada gambar baru anda dan tampal gambar yang disalin dengan latar sebelumnya sebagai telus.

Cara menjadikan latar belakang putih telus dalam Cat

Catatan - Dalam contoh ini, kami menampal gambar yang diedit dengan latar belakang yang telus pada gambar lama yang sama.

Iaitu ia! Gambar akan memenuhi kawasan lutsinar, dan anda boleh mengubah saiz dan memutarnya untuk disesuaikan.

Bolehkah anda menyimpan gambar yang dipotong?

Malangnya, menyimpan gambar dengan latar belakang yang telus tidak mungkin dilakukan di Microsoft Paint. Apabila anda cuba menyimpan gambar sedemikian, kawasan latar belakang gambar tidak akan lagi telus dan berubah menjadi warna pepejal; dalam kebanyakan kes putih iaitu Warna 2.

Tetapi sekali lagi, ada peretasan yang tersedia untuk ini yang membolehkan anda menggunakan gambar dengan latar yang telus. Dalam kes ini, anda perlu menggunakan Microsoft PowerPoint.

Kami harap anda menikmati penjelajahan Pemilihan Telus di MS Paint bersama kami!

Baca seterusnya : Petua dan trik Microsoft Paint.