Apa itu penyesuai TAP-Windows? Di mana saya memuat turun Pemacu ini?

Catatan ini membincangkan mengenai penyesuai TAP-Windows , apakah sebenarnya, mengapa VPN memerlukannya dan di mana anda boleh memuat turun Pemacu TAP. Kami juga akan menunjukkan kepada anda cara memasang, mengemas kini atau menyahpasang pemacu TAP.

Sekiranya anda membuka Tetapan Windows 10 , anda akan melihat program yang dipanggil TAP-Windows dipasang.

Pengguna Windows 10/8/7 / Vista akan melihatnya di Panel Kawalan .

Penyesuai ketik-Windows

Sekiranya Pengurus Peranti terbuka dan mengembangkan Adaptor, anda juga akan melihatnya di sana.

Baca : Di mana memuat turun pemacu untuk Windows 10.

Apa itu penyesuai TAP-Windows?

TAP-Windows menyediakan fungsi peranti TAP maya pada OS Windows. Ia dipasang di folder C: \ Program Files \ TAP-Windows dan diperlukan oleh perisian VPN anda untuk berfungsi.

Peranti TAP adalah peranti kernel rangkaian maya yang disokong sepenuhnya dalam perisian - dan tidak disokong oleh penyesuai rangkaian perkakasan. Pemacu TAP digunakan untuk peranti TAP berfungsi dan mereka dirancang dengan sokongan kernel tahap rendah untuk terowong Ethernet.

Anda tidak perlu memasang windows TAP secara berasingan, kerana pemasang VPN anda menyertakannya dan memasangnya secara automatik bersama dengan perisian VPN.

Pemacu TAP-Windows terdapat dalam dua jenis:

  1. NDIS 6 (TAP-windows6, versi 9.21.x) untuk Windows 10/8/7 / Vista.
  2. Pemacu NDIS 5 (TAP-windows, versi 9.9.x) untuk Windows XP.

Kadang kala, anda mungkin menghadapi masalah yang disebabkan oleh pemandu ini. Mari kita lihat beberapa daripadanya.

Penyesuai TAP-Windows pada sistem ini sedang digunakan

Sekiranya anda melihat mesej Semua penyesuai TAP-Windows pada sistem ini sedang digunakan atau jika perisian VPN anda menghadapi masalah bermula, anda boleh menghidupkan semula Penyesuai TAP dan melihat apakah ia membantu. Untuk melakukannya, buka Panel Kawalan> Pusat Rangkaian dan Perkongsian> Klik Ubah Tetapan Penyesuai untuk membuka Sambungan Rangkaian.

Anda akan melihat bahawa salah satu sambungan kawasan tempatan akan mempunyai TAP-Windows Adapter dengan nama bawah . Klik kanan padanya dan pilih Lumpuhkan . Selepas beberapa saat lagi, klik kanan padanya dan pilih Aktifkan . Sekarang cuba sambungkan lagi dan lihat apakah ia berfungsi.

Sekiranya anda menghadapi masalah lain dalam menjalankan perisian VPN anda, saya sarankan anda membuka panel Kawalan dan dari sana, baik Pembaikan , atau Nyahpasang dan pasang semula perisian VPN anda dan lihat. Semasa Pembaikan / Pemasangan, ia akan memasang pemacu TAP.

Sekiranya anda ingin menyahpasang, mematikan atau mengemas kini TAP-Windows, dari Windows 10 WinX Menu, buka Devices Manager, dan mengembangkan Adapters, anda akan melihat TAP-Windows Adapter v9.

Pemacu penyesuai ketik-Windows

Klik kanan padanya dan anda akan ditawarkan pilihan untuk mengemas kini, melumpuhkan atau menyahpasang pemacu.

Tidak ada penyesuai TAP-Windows pada sistem ini

Sekiranya perisian VPN anda tidak menemui pemacu ini terpasang di komputer anda, anda mungkin akan menerima Tidak ada penyesuai TAP-Windows pada mesej ralat sistem ini. Anda kemudian perlu memuat turun persediaan dan memasang pemacu.

Muat turun pemacu penyesuai TAP-Windows

Untuk memuat turun fail pemacu TAP-Windows, lawati openvpn.net. Tatal ke bawah, dan anda akan melihat pautan muat turun mereka.

Pemacu TAP-Windows

Jalankan pemasangnya. Setelah pemasangan pemacu selesai, mulakan semula komputer anda dan periksa.

Sekiranya Sambungan Internet anda berhenti berfungsi, anda mungkin mahu menyahpasang penyesuai ini dan melihat apakah itu membantu anda. Sekiranya tidak, mungkin anda perlu menyahpasang dan memasang semula versi terbaru pemacu ini selepas ini.

Baca seterusnya : VPN tidak berfungsi pada Windows 10.

Penyesuai ketik-Windows