Apa itu Prosesor Affinity & bagaimana menetapkan Processor Affinity pada Windows 10

Apabila Program dijalankan di Windows 10, ia menggunakan CPU. Sebilangan besar komputer mempunyai pemproses multicore. Setiap Program yang anda jalankan menggunakan semua core CPU. Dengan kata mudah, Windows OS memutuskan bagaimana menggunakan inti untuk sebarang program. Yang mengatakan, adalah mungkin untuk mengatur program menggunakan hanya satu atau dua teras dan bukan semua inti. Dalam catatan ini, kami akan menerangkan apa itu Processor Affinity dan bagaimana menetapkan Processor Affinity untuk mana-mana program di Windows 10.

Apakah Perkaitan Pemproses di Windows 10

Perkaitan Pemproses di Windows 10

Prosesor Affinity juga disebut CPU pinning , memungkinkan pengguna untuk menetapkan proses untuk menggunakan hanya beberapa inti. Secara teknis anda dapat mengikat dan mengikat proses atau utas ke CPU atau CPU yang di sini dapat disebut sebagai core CPU. Tetapi persoalan sebenarnya adalah mengapa pilihan seperti itu tersedia, dan adakah kelebihan menetapkan kesesuaian pemproses.

Processor Affinity berguna jika anda mempunyai program yang berat seperti rendering video. Apabila anda mendedikasikan inti untuk program penyuntingan video, ini memastikan bahawa inti pemproses sentiasa dikhaskan untuk tugas tersebut. Ia meningkatkan prestasi kerana mengurangkan masalah cache kerana tidak ada kelewatan dengan inti khusus.

Namun, ini juga bermaksud bahawa program ini tidak dapat menggunakan inti lain yang mempengaruhi pengimbangan beban.

Biasanya, Windows 10 mengimbangi tekanan pada CPU dengan mengedarkan beberapa utas ke beberapa teras pemproses. Oleh itu, melainkan jika anda yakin apa yang anda lakukan, kami sangat mengesyorkan anda membiarkan perkara berjalan pada tetapan lalai.

Cara menetapkan Proses Perkaitan di Windows 10

Di Windows 10, pengguna pentadbiran dapat menentukan inti mana proses yang dapat digunakan setiap kali dilancarkan. Inilah cara penyediaannya.

  1. Klik kanan pada bar tugas.
  2. Klik pada pilihan Pengurus Tugas.
  3. Dalam Pengurus Tugas, beralih ke tab Butiran. Ia akan menunjukkan senarai program yang sedang berjalan.
  4. Klik kanan pada program yang anda mahu tetapkan perkaitan prosesnya.
  5. Pilih Tetapkan pertalian dari menu.
  6. Ia akan membuka tetingkap hubungan Pemproses.
  7. Pilih inti proses yang boleh digunakan, dan batalkan pilihan yang lain
  8. Klik OK untuk menyelesaikan tugas.

Setelah selesai, program anda tidak hanya akan menggunakan teras CPU tersebut.

Saya mengesyorkan anda untuk mengawasi bagaimana prestasi program jika program melambat, sebaiknya tetapkan lebih banyak inti untuk menggunakan semua inti.

Prosesor Affinity di Windows 10 harus digunakan oleh pengguna pro. Ubah hanya jika anda tahu apa dan mengapa anda melakukannya.

Original text


Perkaitan Pemproses di Windows 10