Windows Installer tidak berfungsi dengan betul di Windows 10

Windows Installer adalah perkhidmatan teras yang menguruskan pemasangan semua perkara di Windows termasuk aplikasi, ciri, dan banyak perkara lain. Sekiranya atas sebab tertentu, ia rosak, anda akan terjebak dengan pemasangan baru dan bahkan peningkatan aplikasi.

Windows Installer (msiserver) tidak berfungsi

Dalam catatan ini, kami akan berkongsi senarai kod ralat - dan penyelesaiannya, ada yang menunjukkan penyelesaian yang ada - dan bagaimana menyelesaikannya.

1] Jalankan Program Pasang & Nyahpasang Penyelesai Masalah

Perkara pertama yang kami sarankan adalah menjalankan Program Install and Uninstall Troubleshooter untuk memperbaiki masalah yang menyekat pemasangan atau penghapusan program kerana kunci pendaftaran yang rosak. Program ini akan memperbaiki kunci pendaftaran yang rosak pada sistem operasi 64-bit, yang mengawal data kemas kini, masalah yang menghalang program yang ada daripada dicopot pemasangan sepenuhnya atau dikemas kini, dan masalah yang menghalangi anda menyahpasang program melalui Tambah atau Hapus Program (atau Program dan Ciri-ciri) di Panel Kawalan

2] Mulakan Perkhidmatan Pemasang Windows

Dalam arahan Jalankan, ketik MSIExec , dan kemudian tekan Enter.

Sekiranya anda mendapat tetingkap Pemasang Windows yang memberitahu anda semua tentang MSIExec, maka semuanya baik.

Sekiranya anda mendapat ralat, anda mungkin harus memulakannya secara manual.

Klik kanan pada bar tugas, dan pilih Pengurus Tugas. Tukar ke Perkhidmatan, dan cari msiserver . Mulakannya.

Pemasang Windows tidak berfungsi

Anda juga boleh menjalankan services.msc untuk membuka Perkhidmatan Windows dan pergi ke Windows Installer, dan mulakan semula.

Mulakan Perkhidmatan Pemasang Windows

3] Perkhidmatan Pemasang Windows tidak dapat diakses

Ini biasanya berlaku jika Windows Installer Engine rosak, dipasang dengan tidak betul, atau dilumpuhkan. Anda perlu memperbaiki salah laku atau memperbaiki konfigurasi atau mengaktifkannya. Pos yang dipautkan juga menyelesaikan masalah di mana perkhidmatan Pemasang Windows tidak dapat dimulakan, dan memberikan mesej sebagai Kesalahan 5, Akses ditolak.

4] Terdapat masalah dengan pakej Windows Installer ini

Sekiranya pakej Windows Installer menghadapi akses rangkaian yang tidak stabil semasa proses penyahpasangan atau pemasangan, kadang-kadang, kesalahan mungkin muncul jika anda gagal menyelesaikan proses dengan jayanya. Mesej ralat mungkin seperti "Terdapat masalah dengan paket Windows Installer ini. Program yang diperlukan untuk pemasangan ini tidak dapat dijalankan. Hubungi kakitangan sokongan atau penjual pakej anda. "

5] Windows Installer terus muncul

Biasanya, Windows Installer atau m siexec.exe berjalan di latar belakang. Anda boleh menyemak Task Manager di bawah senarai proses yang sedang berjalan. Walau bagaimanapun, jika anda melihatnya terus berjalan, dan pemasang terus datang dari semasa ke semasa, itu bermakna ia tersekat. Kemungkinan pemasangan tidak dapat diselesaikan, dan ini berlaku sebagai hasilnya.

6] Pakej Pemasangan tidak dapat dibuka

Sekiranya anda tidak dapat memasang perisian yang baru anda muat turun dari internet, dan ia terus menghantar mesej ralat "Pakej pemasangan tidak dapat dibuka", maka itu mungkin masalah keselamatan. Windows banyak menyekat aplikasi yang anda muat turun dari internet kerana tidak mempercayainya. Anda mungkin perlu menyekatnya atau mematikan antivirus untuk memperbaikinya.

7] Daftar semula perkhidmatan Pemasang Windows

Sekiranya tidak ada yang berjaya, pilihan terbaik dalam pengalaman kami adalah mendaftar semula perkhidmatan Windows Installer. Sebab mengapa ia berfungsi dengan baik kerana ia menyelesaikan masalah pendaftaran juga, dan membuat tetapan asas siap lagi.

Lancarkan command prompt dengan hak istimewa admin. Taipkan arahan berikut dan tekan Enter selepas masing-masing.

% windir% \ system32 \ msiexec.exe / unregister% windir% \ system32 \ msiexec.exe / regserver% windir% \ syswow64 \ msiexec.exe / batalkan pendaftaran% windir% \ syswow64 \ msiexec.exe / regserver

Tutup command prompt, simpan semua kerja anda dan mulakan semula komputer anda.

Periksa sama ada anda menghadapi masalah Windows Installer.

OS Windows mengekalkan cache Pemasang Windows. Sebarang fail yang anda pasang diekstrak buat sementara waktu di sini dan kemudian dipasang pada PC. Sekiranya anda memadam fail dari sini secara manual atau semasa pemasangan atau program lain melakukannya, anda akan mendapat ralat.

Pautan berguna : Cara mengaktifkan log Windows Installer.

Mulakan Perkhidmatan Pemasang Windows