Cara menyesuaikan Screensaver pada Windows 10

Ada ketika monitor komputer sering mengalami masalah pembakaran gambar yang disebabkan oleh menunjukkan gambar yang sama untuk jangka masa yang panjang dan orang biasa memasang screen saver untuk mengelakkan masalah tersebut. Skrin komputer hari ini tidak lagi menghadapi masalah yang meluas, tetapi pengguna masih menggunakan screen saver pada sistem komputer mereka untuk keseronokan. Windows 10 dilengkapi dengan enam screensaver terbina dalam. Mari kita lihat bagaimana anda dapat menyesuaikan screensaver pada Windows 10.

Baca : Adakah Screensaver perlu dan masih diperlukan.

Tetapan Penjaga Skrin pada Windows 10

tetingkap penjimat skrin 10

Anda boleh mendapatkan tetapan screen saver anda secara langsung dengan mengetik 'Screen Saver' di kotak carian bar tugas di sudut kiri bawah sistem anda. Klik pada 'Change Screen Saver' dan ia akan membawa anda tetapan Screen Saver di mana anda boleh menyesuaikan tetapan mengikut pilihan anda sendiri.

kaedah tetapan penjimat skrin 1a

Sebagai alternatif, klik kanan pada desktop Windows 10 anda, dan pilih Peribadikan untuk membuka tetapan Pemperibadian. Klik seterusnya pada skrin Kunci di bahagian kiri.

tetapan tetapan skrin tetingkap 10 b

Tatal ke bawah tetapan Layar Kunci dan klik pada Tetapan Penjimat Skrin. Tetingkap berikut akan dibuka. Di sini anda boleh menyesuaikan tetapan mengikut pilihan anda.

screensaver-setting-windows-10

Secara lalai, Windows 10 menawarkan enam screensaver berikut - Teks 3D, Kosong, Bubbles, Mystify, Foto dan Pita - tidak ada yang baru di sini. Pilih screensaver dari menu drop-down dan ubah Tetapan lalai , jika ada.

Sebagai contoh, screensaver Teks 3D membolehkan anda menyesuaikan teks serta beberapa pilihan lain.

windows-10-screensaver

Penjaga skrin Foto membolehkan anda memaparkan foto kegemaran anda sebagai penghemat skrin.

gambar-skrin

Setelah selesai, klik simpan dan keluar.

Buat Pintasan Tetapan Skrin

Sekiranya anda kerap mengakses tetapan screensaver, anda dapat membuat jalan pintas desktopnya seperti berikut: Namun, mudah untuk mengubah tetapannya tetapi jika anda sering menukar screen saver, lebih baik membuat pintasan Tetapan Screen Saver di desktop anda.

Untuk membuat jalan pintas, anda perlu klik kanan pada desktop anda dan klik Baru> Jalan pintas.

Taipkan control desk.cpl ,, @ screensaver di ruang lokasi di wizard.

Klik Seterusnya dan berikan nama pada jalan pintas anda. Klik Seterusnya dan anda selesai. Beri ikon yang sesuai dengan pilihan anda.

Gunakan jalan pintas ini untuk mengubah atau menyesuaikan tetapan penyelamat skrin anda kapan pun anda mahu dengan cepat.

Anda juga boleh membuat jalan pintas untuk melancarkan atau menukar keadaan Screensaver untuk screensaver tertentu.

Pada catatan yang berkaitan, lihat catatan ini. Ini menunjukkan kepada anda bagaimana anda dapat memaparkan perincian Konfigurasi Sistem pada Wallpaper Desktop Windows anda.