Tidak dapat mencari Tong Kitar Semula! Di mana Tong Kitar Semula di Windows 10?

Masalah Tong Kitar Semula yang Hilang kadang-kadang melanda pengguna Windows 10/8/7. Kadang-kadang anda mungkin mendapati ia hilang dari desktop anda dan dibiarkan tertanya-tanya di mana ikon Recycle Bin telah pergi dan bagaimana untuk mendapatkannya kembali. Walau apa jua keadaannya, kami akan menunjukkan kepada anda cara mengembalikannya di desktop anda.

Tidak dapat mencari Recycle Bin di desktop

Tong Kitar Semula adalah salah satu tempat penting untuk membuat item siap dipadamkan. Jadi, ia menganggap penting tetapi kadang kala ia memperlihatkan tingkah laku yang tidak menentu. Contohnya, ia hilang begitu sahaja. Malah Cortana gagal menjumpainya. Bahagian yang baik adalah anda boleh mendapatkannya kembali melalui kaedah berikut.

1] Memulihkan Tong Kitar Semula

Sekiranya anda secara tidak sengaja melumpuhkan Tong Kitar Semula, Windows akan gagal memaparkannya di skrin Desktop anda. Oleh itu, sebelum anda mencuba sesuatu yang ganjil, pastikan ia tidak dilumpuhkan secara tidak sengaja. Sekiranya ada, lakukan ini untuk menyelesaikan masalah.

Klik butang Mula, pilih Tetapan. Pilih tetapan ' Pemperibadian ' dan dari panel kiri pilih Tema.

Kemudian di bawah tajuk 'Tetapan Berkaitan', klik pada pautan ' Tetapan ikon desktop '. Senarai ikon akan muncul di tetingkap 'Ikon Desktop'.

Pastikan sama ada kotak bertanda 'Recycle Bin' dicentang atau tidak. Sekiranya tidak, centang kotak untuk membuatnya muncul di skrin Desktop anda sekali lagi.

Tong kitar semula

2] Buat semula Tong Kitar Semula

Sekiranya langkah-langkah di atas gagal memulihkan ikon Tong Kitar Semula, ia mungkin telah dipadamkan. Jadi, anda perlu mencipta semula. Inilah yang harus anda lakukan.

Lancarkan Windows File Explorer, pilih tab ' View ' dan pilih ' Options ' di sebelah kanan. Klik anak panah drop-down dan pilih ' Change folder and search option '.

Seterusnya, apabila tetingkap ' Folder Options ' muncul di skrin komputer anda, beralih ke tab 'Lihat' 'Tunjukkan fail tersembunyi, folder dan pemacu' dan matikan kotak di sebelah 'Sembunyikan fail sistem operasi yang dilindungi (Disarankan)' sebelum menekan Memohon dan butang OK.

Ikon desktop

Sekarang, kembali ke File Explorer dan klik ' PC ini ' di sebelah kiri bar, kemudian pergi ke pemacu "C:". Di sini, anda akan menemui di bahagian atas fail bernama ' $ Recycle.Bin '.

Tidak dapat mencari Tong Kitar Semula

Akses kandungan folder ini dan anda akan melihat ikon Tong Kitar Semula di sebelah atas.

Apabila dilihat, klik kanan Recycle Bin, arahkan kursor ke ' Send To ' dan klik 'Desktop (buat jalan pintas)'.

Tindakan apabila disahkan akan membuat semula ikon Recycle Bin di skrin Desktop anda. Walaupun ikon ini kelihatan serupa dengan yang asal, ikon ini berbeza dengan yang terdahulu. Bagaimana? anda tidak akan melihatnya terisi semasa anda menambahkan item ke dalamnya, dan anda tidak boleh mengosongkannya dengan mengklik kanan jalan pintas. Walau bagaimanapun, anda masih boleh menyeret item ke dalamnya seperti tong sampah biasa.

Apabila anda sudah siap mengosongkan kandungan dalam folder, cukup klik dua kali jalan pintas, klik kanan tong kitar semula di tetingkap yang muncul, pilih pilihan ' Kosongkan Kitar Semula '.

Setelah anda mengatur jalan pintas, teruskan dan aktifkan semula 'Sembunyikan fail sistem operasi yang dilindungi' untuk menyembunyikan fail dan folder penting.

3] Membaiki Tong Kitar Semula

Anda harus mencuba kaedah ini sekiranya 2 kaedah di atas gagal memberikan hasil yang diinginkan. Kadang kala, Recycle Bin dikeluarkan dari skrin Desktop kerana fail sistem Windows yang rosak. Oleh itu, untuk menyelesaikannya Ikuti langkah-langkah di bawah ini dan lihat apakah ini membantu menyelesaikan masalah tersebut.

Tekan Kekunci 'Windows + X' pada papan kekunci. Klik kanan pada 'Command Prompt' dan pilih ' Run as administrator '. Klik 'Ya' jika diminta.

Apabila tetingkap command prompt terbuka, ketik perintah berikut satu persatu dan kemudian tekan Enter.

DISM.exe / Online / Cleanup-image / Scanhealth
DISM.exe / online / cleanup-image / restorehealth
sfc / scannow

Ini harus menyelesaikan masalah.

Anda juga cuba menetapkan semula Recycle Bin yang rosak.

4] Pastikan anda tidak berada dalam Mod Jadual

Pergi ke menu Mula, pilih Tetapan dan pilih Tetapan sistem. Pilih Mod Tablet dari panel kiri kotak dan pastikan butang di sebelah pilihan di bawah ditetapkan ke kedudukan mati.

  1. Sembunyikan ikon aplikasi pada bar tugas dalam mod tablet
  2. Sembunyikan bar tugas secara automatik dalam mod tablet.

Oleh kerana Windows 10 dirancang untuk berfungsi pada desktop dan juga peranti mudah alih, mungkin komputer anda telah masuk ke Mode Tablet, yang tidak menunjukkan ikon desktop. Ini biasanya diperhatikan pada peranti yang berfungsi baik, PC dan tablet.

Harap ini dapat membantu - tetapi jika anda memerlukannya, maka terdapat lebih banyak kaedah untuk memulihkan Tong Kitar Semula yang telah dipadam secara tidak sengaja.

Tong kitar semula