Cara membahagi dan menggabungkan fail Audio menggunakan Audacity

Sekiranya anda telah menceburkan diri dalam industri muzik selama satu bulan, Audacity bukanlah perkara baru bagi anda. Audacity adalah salah satu alat penyuntingan audio yang direka profesional terbaik yang tersedia secara percuma dan untuk pelbagai platform termasuk Windows. Tetapi jika anda baru mula menggunakan alat ini, dan anda tidak tahu apa yang boleh dilakukan oleh alat ini, berikut adalah dua trik mudah yang dapat membantu anda memulakannya. Saya akan menunjukkan kepada anda cara membahagi dan menggabungkan audio menggunakan Audacity.

Ada kalanya kita mahu menetapkan lagu kegemaran kita sebagai nada dering telefon bimbit kita. Kami juga mungkin mahu menggabungkan dua atau lebih fail audio menjadi satu untuk membuat mashup. Kedua-dua tugas ini dapat dilaksanakan dengan bantuan Audacity, alat penyunting audio percuma.

Membahagi fail audio

Setelah anda memasang Audacity , buka fail muzik dengannya. Anda akan dapati alat pilihan kelihatan di bar ikon atas, yang kelihatan seperti modal I atau kursor.

Cara membahagi dan menggabungkan fail audio menggunakan Audacity-4

Klik padanya dan pilih bahagian di mana anda mahu memisahkan audio. Anda boleh membuat 3 bahagian, 3 atau lebih. Sekiranya anda ingin membahagikannya kepada dua bahagian, gunakan alat Pemilihan untuk mengklik kedudukan sebenar. Lakukan perkara yang sama jika anda ingin membahagikannya kepada tiga bahagian.

Setelah mengklik sekali, anda harus membahagikan fail audio. Untuk melakukan ini, tekan Ctrl + I atau pergi ke Edit> Clip Boundaries> Split .

Cara membahagi dan menggabungkan fail audio menggunakan Audacity-5

Sekarang, pilih bahagian yang tidak diingini dan eksport audio. Untuk mengeksport, pergi ke Fail> Eksport Audio . Seterusnya, anda harus memilih jalan, nama fail, pelanjutan fail, dll untuk menyelesaikan eksport.

Gabungkan fail audio

Ini lebih mudah daripada membelah. Buka fail audio yang dikehendaki dengan Audacity. Pastikan anda telah memilih dua fail audio tersebut. Sekarang, klik pada Time Shift Tool. Ia kelihatan seperti anak panah dua sisi.

Cara membahagi dan menggabungkan fail audio menggunakan Audacity

Letakkan Time Shift Tool pada permulaan fail audio kedua atau audio yang anda mahu mainkan kemudian.

memecah dan menggabungkan fail Audio

Klik di sini dan seret ke hujung audio pertama. Penempatan anda kelihatan seperti ini-

Cara membahagi dan menggabungkan fail audio menggunakan Audacity-3

Sekarang, pergi ke Fail> Eksport Audio dan eksport fail audio gabungan anda. Akhirnya, anda perlu memasukkan lokasi, nama, dan peluasan fail untuk fail tersebut.

Harap anda dapati tutorial ini untuk memecah dan menggabungkan fail audio yang mudah difahami.

Cara membahagi dan menggabungkan fail audio menggunakan Audacity-5