Tidak dapat menghidupkan Windows Defender di Windows 10

Semasa saya melayari forum, saya sering kali menemui soalan ini - saya tidak dapat menghidupkan Windows Defender secara manual atau Windows Defender tidak akan atau tidak akan menghidupkan dan memulakan di Windows 10, Windows 8, atau Windows 7. Sekiranya anda menghadapi masalah ini, maka siaran ini dapat membantu anda.

Tindakan Windows Defender Diperlukan atau Disyorkan

Tidak dapat menghidupkan Windows Defender di Windows 10

Sekiranya anda tidak dapat memulakan Windows Defender, maka salah satu cadangan ini pasti dapat membantu anda:

 1. Periksa sama ada anda memasang perisian keselamatan lain
 2. Periksa tarikh atau masa di PC anda
 3. Jalankan Kemas kini Windows
 4. Periksa tetapan Zon Internet
 5. Periksa tetapan Dasar Kumpulan
 6. Periksa tetapan Registry
 7. Periksa status Perkhidmatan
 8. Imbas PC dengan perisian antivirus mudah alih
 9. Periksa nilai AllowUserUIAccess.

Mari kita lihat cadangannya secara terperinci.

1] Periksa sama ada anda memasang perisian keselamatan lain

Salah satu tingkah laku Windows Defender yang paling biasa adalah jika ia mengesan perisian antivirus pihak ketiga, maka Windows Defender akan mematikan dirinya sendiri. Windows direka untuk mengesan kehadiran perisian keselamatan yang terpasang, dan kita sering melihat pemberitahuan di Pusat Tindakan. Salah satu masalah umum yang pernah kita lihat pada masa lalu adalah apabila terdapat banyak perisian keselamatan yang dipasang. Selalunya menimbulkan konflik antara mereka dan pada akhirnya, ia menimbulkan lebih banyak masalah daripada melakukan kebaikan. Pembekuan yang kerap, crash ke aplikasi adalah beberapa masalah umum yang berlaku semasa anda memasang lebih dari satu perisian antivirus.

Oleh itu, untuk mengelakkan keadaan ini, Windows Defender akan mematikan dirinya apabila mengesan program keselamatan yang lain. Begitu juga, jika aplikasi keselamatan ini mempunyai Firewall, Windows Firewall juga akan berhenti berfungsi. Oleh itu, sekiranya anda mahu Windows Defender berfungsi, anda perlu menyahpasang perisian keselamatan pihak ketiga anda dan menghidupkan semula sistem.

Selalunya pengguna mungkin tidak menyedari sama ada perisian keselamatan dipasang atau tidak kerana ketika anda membeli komputer riba baru, kebanyakannya dilengkapi dengan versi percubaan perisian keselamatan seperti Norton, McAfee, dll. Kemudian apabila anda memasang aplikasi seperti Flash atau Java, mungkin meminta anda menyahpasang pengimbas keselamatan percuma apabila kebanyakan mereka tidak menyedari. Oleh itu, lebih baik anda mencari komputer anda sekiranya anda tidak pasti sama ada perisian keselamatan dipasang atau tidak. Setelah dikeluarkan, anda mungkin perlu menghidupkannya semula secara manual.

Ketik " Windows Defender " di kotak carian dan kemudian tekan Enter. Klik Tetapan dan pastikan terdapat tanda semak di Hidup Hidupkan cadangan perlindungan masa nyata .

Tidak dapat menghidupkan Windows 10 Defender windows

Pada Windows 10, buka Keselamatan Windows> Perlindungan virus dan alihkan suis Perlindungan Masa Nyata ke posisi Hidup.

2] Periksa tarikh atau masa di PC anda

Masalah lain yang boleh menyebabkan Windows Defender tidak berfungsi dengan betul adalah tarikh atau masa yang salah pada mesin Windows anda. Pastikan anda telah menetapkan jam & tarikh Windows anda dengan betul dan kemudian cuba hidupkan semula Windows Defender anda dan lihat apakah ia berfungsi dengan baik. Ia pelik, tetapi kebanyakan fungsi sistem operasi Windows berfungsi, berdasarkan tarikh dan waktu sistem. Oleh itu, tarikh atau masa yang salah boleh mencetuskan tingkah laku yang tidak normal dalam OS Windows anda.

3] Jalankan Kemas kini Windows

Perkara penting lain yang boleh menyebabkan masalah adalah, jika anda Windows tidak terkini, dari segi Windows Update. Ini boleh menyebabkan masalah dalam Windows Defender atau aplikasi teras Windows yang lain. Untuk perisian keselamatan, ia memerlukan kemas kini tandatangan terkini dan kemas kini teras Windows yang lain untuk memastikan keselamatan komputer anda. Oleh itu, saya sangat mengesyorkan menjalankan Pembaruan Windows yang lengkap, kemudian masuk ke Windows Defender dan jalankan kemas kini dari sana juga. Kemudian lihat apakah Windows Defender anda berfungsi dengan baik.

4] Periksa tetapan Zon Internet

Senario yang dibincangkan di atas adalah yang paling biasa. Selain daripada ini, mungkin ada beberapa masalah kecil yang dapat mempengaruhi cara kerja Windows Defender. Ini mungkin pengaturan Zon yang salah di Internet Explorer, yang dapat anda perbaiki dengan menetapkan semula Internet Explorer ke tetapan kilang. Sekali lagi, jika anda menggunakan pelayan Proksi, Windows Defender tidak akan dapat mengemas kini.

Dalam kes sedemikian, anda perlu membuat sedikit perubahan pada pelayan Proksi anda.

Tekan Windows + X dan pilih Prompt Perintah (Pentadbiran)

Taipkan perkara berikut dan tekan Enter:

NETSH WINHTTP SET PROXY 1.1.1.1:8080 atau NETSH WINHTTP SET PROXY MYPROXY.NET:8080

Sekarang but semula sistem dan lihat apakah ia berfungsi.

5] Periksa tetapan Dasar Kumpulan

Buka Editor Dasar Kumpulan dan arahkan ke tetapan berikut:

Konfigurasi Komputer> Templat Pentadbiran> Komponen Windows> Windows Defender Antivirus.

Di panel kanan, klik dua kali pada Matikan Windows Defender Antivirus.

Seterusnya, pilih Tidak Dikonfigurasi, klik butang Terapkan dan OK.

6] Periksa tetapan Registry

Buka Editor Registry dan arahkan ke tetapan berikut:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ PERISIAN \ Polisi \ Microsoft \ Windows Defender

Cari kekunci DisableAntiSpyware . Sekiranya kunci ini tidak ada, buat Nilai DWORD baru (32-bit).

Tetapkan data Nilai ke 0 dan keluar.

7] Periksa status Perkhidmatan

Jalankan services.msc untuk membuka Pengurus Perkhidmatan. Pastikan bahawa perkhidmatan Windows Defender dimulakan dan ditetapkan ke Automatik.

8] Imbas PC dengan perisian antivirus mudah alih

Akhirnya, ia boleh menjadi malware yang menyebabkan Windows Defender tidak berfungsi dengan baik. Anda boleh memuat turun dan menggunakan Windows Defender Offline Tool atau perisian antivirus yang lain dan menjalankan imbasan lengkap.

9] Periksa nilai AllowUserUIAccess

Sekiranya di bawah tetapan Keselamatan Windows, pilihan untuk " Perlindungan virus & ancaman " telah hilang, maka Andrew mencadangkan yang berikut:

Jalankan Editor Registry sebagai Pentadbir dan pergi ke:

Komputer \ HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Policies \ Microsoft \ Windows Defender \ Policy Manager

Tetapkan nilai AllowUserUIAccess ke 1.

Ini adalah beberapa sebab biasa mengapa Windows Defender tidak bermula.

PS : Windows Defender dimatikan atau tidak berfungsi menawarkan beberapa cadangan penyelesaian masalah tambahan, yang mungkin juga menarik bagi anda.

Anda juga mungkin ingin menyemak catatan ini yang membantu menyelesaikan masalah Windows Defender:

 1. Ralat 0x800106a, Windows Defender tidak akan dihidupkan
 2. Kod Ralat Windows Defender 0x800106ba: Aplikasi gagal dimulakan
 3. Ralat Windows Defender: MSASCui.exe - Tidak Dapat Mencari Komponen
 4. Ralat 0x80070422 Perkhidmatan Tidak Dapat Dimulakan di Windows Defender
 5. Ralat 0x80508020, 0x800705b4 untuk Windows Defender.
Tidak dapat menghidupkan Windows 10 Defender windows