Selesaikan masalah kerlipan skrin Google Chrome pada Windows 10

Adakah skrin Google Chrome anda sentiasa berkedip setelah peningkatan Windows 10? Beberapa pengguna menghadapi masalah kerlipan layar di Chrome ketika mereka menaik taraf versi Windows 10 baru-baru ini. Yang peliknya ialah hanya Google Chrome yang terpengaruh dan mula berkelip atau berkelip selepas kemas kini. Masalahnya lebih teruk lagi apabila pengguna mencuba memainkan video di YouTube atau laman web lain yang serupa. Anda boleh menghirup cahaya, anda tidak bersendirian.

Sebagai penyelesaian untuk masalah ini, banyak orang mencuba menggunakan Chrome dalam mod Penyamaran, membersihkan cache dan kuki mereka, menetapkan semula tetapan penyemak imbas mereka, dan bahkan memasang semula Chrome - Tetapi tidak ada yang berjaya. Berdasarkan ini, kami memberikan panduan ringkas untuk menyelesaikan masalah kerlipan menjengkelkan ini yang berlaku secara eksklusif pada penyemak imbas Google Chrome.

Betulkan kerlipan skrin di penyemak imbas Chrome

Kerlipan skrin di Chrome sering dikaitkan dengan latar belakang Windows dan tetapan warna dan pemacu paparan yang tidak serasi. Sebaiknya pengguna mempunyai pemacu kad video dan Chrome mereka yang terkini untuk mengelakkan masalah seperti ini pada masa akan datang.

Anda boleh mencuba pelbagai penyelesaian untuk menyelesaikan masalah kerlipan skrin di Chrome. Berikut adalah beberapa penyelesaian yang boleh digunakan untuk mengatasi masalah ini.

  1. Betulkan latar belakang dan warna
  2. Kemas kini Pemacu Grafik
  3. Matikan 'Gunakan Percepatan Perkakasan Apabila Ada'
  4. Lumpuhkan 'Smooth Scrolling' di Google Chrome.

Mari lihat semua penyelesaian ini secara terperinci.

1] Perbaiki latar belakang dan warna

Pertama, pergi ke Tetapan dan membuka aplikasi pada peranti Windows anda dengan mengklik Windows + I .

Sekarang klik Pada Pemperibadian. Ini akan memuatkan Pilihan Latar Belakang . Sekiranya tetingkap ini tidak muncul, pilih Latar Belakang di panel sebelah kiri.

Kelipan Skrin di Chrome

Sekarang pilih Warna Pepejal sebagai latar belakang baru dari menu lungsur.

Kelipan Skrin di Chrome

Sekiranya peralihan latar belakang automatik Windows menyebabkan masalah kerlipan skrin ke Chrome, perubahan ini harus menyelesaikan masalahnya.

Setelah memilih warna Pepejal sebagai pilihan latar belakang, beralih ke tab Warna di bawah Pemperibadian. Tetingkap berikut muncul.

Kelipan Skrin di Chrome

Tandakan kotak di hadapan Pilih warna aksen secara automatik dari latar belakang saya .

Tutup panel tetapan dan lancarkan semula untuk memeriksa apakah masalahnya diselesaikan.

2] Kemas kini Pemacu Grafik

Kemas kini Pemacu Grafik dan lihat apakah itu membantu.

3] Matikan 'Gunakan Percepatan Perkakasan Apabila Ada'

Untuk menyelesaikan kerlipan layar di Chrome, buka Penyemak Imbas Chrome dan klik Sesuaikan dan kendalikan Google Chrome. Ini hanyalah tiga titik menegak yang kelihatan di sebelah kanan sebelah kanan halaman penyemak imbas.

Sekarang, tatal ke bawah ke Tetapan. Sekarang pergi ke tetapan Lanjutan dan kemudian Sistem.

Kelipan Skrin di Chrome

Sekarang nyahaktifkan Gunakan Percepatan Perkakasan Apabila Ada.

Selepas ini, lancarkan semula Chrome. Periksa apakah masalah kerlipan layar di Chrome diperbaiki setelah mematikan pilihan Use Hardware Acceleration When Available .

4] Lumpuhkan 'Smooth Scrolling' Di Google Chrome

Untuk mengatasi kerlipan layar di Chrome, buka Penyemak Imbas Google Chrome, dan ketikkan chrome: // flags.

Sekarang cari bendera bernama Smooth Scrolling . Anda boleh menatal ke bawah sehingga anda menjumpainya atau mencari di bar Bendera Cari . Dalam versi Chrome yang lebih baru, Smooth Scrolling diaktifkan secara lalai.

Kelipan Skrin di Chrome

Sekarang, pilih Drop-down dan pilih Disabled. Setelah memilih Disabled, klik pada butang Relaunch Now .

Kelipan Skrin di Chrome

Ini adalah kaedah mudah untuk memperbaiki kerlipan layar di Chrome.

Skrin yang sentiasa berkedip boleh menjadi masalah yang menjengkelkan, boleh menyebabkan ketegangan mata, sakit kepala, dan banyak lagi masalah serupa. Lebih daripada itu adalah rasa sakit yang menakutkan untuk bekerja atau menonton video di sistem dengan skrin berkelip atau berkedip tepat di depan mata anda. Kami harap panduan ini dan penyelesaian yang disenaraikan di atas dapat menyelesaikan masalah kerlipan skrin ini.

Baca berkaitan : Kelipan skrin komputer riba.

Kelipan Skrin di Chrome