Apa itu UsoClient.exe pada Windows 10

Sekiranya anda mendapat pop timbul CMD UsoClient.exe setiap kali anda memulakan Windows 10 , maka siaran ini akan menjawab beberapa soalan anda. Adakah Klien Uso virus atau proses sistem? Sebenarnya sejak beberapa minggu kebelakangan ini, saya sering melihat tetingkap command prompt terbuka dan ditutup dengan segera, setiap kali saya boot komputer Windows 10 saya. Tetapi baru semalam, tingkap itu terbuka cukup lama untuk saya catatkan namanya, tetapi tidak cukup lama untuk saya mengambil tangkapan skrin.

Pop timbul UsoClient.exe

usoclient.exe

Sekiranya anda juga menyedari perkara ini di komputer riba, berikut adalah beberapa perkara yang mungkin anda ingin ketahui.

USO bermaksud Update Session Orchestrator . The usoclient.exe fail atau Windows 10 Update Orchestrator , bertempat di folder System32 itu. Sekiranya anda membuka lokasi folder ini dan klik kanan di atasnya dan pilih Properties , anda akan melihat bahawa ia adalah Sistem Operasi Microsoft Windows proses 0f berukuran 19.5 KB. usoclient.exe dan proses & fail yang berkaitan seperti usocoreworker.exe, usoapi.dll, usocoreps.dll dan usosvc.dll digunakan oleh Windows 10 untuk memeriksa, memuat turun dan memasang Kemas Kini Windows, Mereka melakukan pekerjaan yang pernah dilakukan oleh wuauclt.exe .

Imbasan VirusTotal & Jotti mendapati fail ini C: \ Windows \ System32 \ usoclient.exe bersih sepenuhnya.

Sekiranya anda menemui fail dengan nama ini di folder lain, mungkin virus dan anda mungkin ingin menjalankan imbasan perisian anti-virus anda.

Sekiranya anda membuka Penjadual Tugas dan memeriksa tugas yang dijadualkan di Microsoft> Windows> UpdateOrchestrator, anda akan mengetahui proses ini. Tugas berjadual yang berkaitan dengannya, Ini memberitahu anda mengenai peristiwa ini menggunakan proses yang disebut MusNotification.exe.

Pencetus untuk tugas ini dapat dijalankan Satu Kali, Pada permulaan sistem, Pemicu Kustom atau Pada suatu acara - dan ia melakukan imbasan Windows Update yang dijadualkan.

tetingkap pop timbul pelanggan uso 10

Perintah UsoClient

Berikut adalah arahan yang boleh anda jalankan dalam arahan arahan yang tinggi:

usoclient.exe StartScan usoclient.exe StartDownload usoclient.exe StartInstall usoclient.exe RefreshSettings usoclient.exe ResumeUpdate usoclient.exe ScanInstallWait usoclient.exe StartInteractiveScan usoclient.exe RestartDevice

Cara melumpuhkan UsoClient.exe

Sekiranya anda mahu, anda boleh mematikan restart automatik untuk Kemas kini Automatik dengan membuka Editor Dasar Kumpulan anda dan menavigasi ke tetapan berikut:

Konfigurasi Komputer / Templat Pentadbiran / Komponen Windows / Kemas kini Windows

Di sini, di sebelah kanan cari, klik dua kali, dan Aktifkan Tiada restart automatik dengan pengguna log masuk untuk tetapan pemasangan kemas kini automatik berjadual.

Sekiranya anda lebih suka menggunakan Windows Registry , arahkan ke kunci berikut:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ PERISIAN \ Polisi \ Microsoft \ Windows \ WindowsUpdate \ AU

Di sini buat nilai 32-Bit DWORD baru, beri nama NoAutoRebootWithLoggedOnUsers dan berikan nilai 1 untuk melumpuhkan but semula automatik.

Walau bagaimanapun, melihat tetingkap CMD pada setiap but bukanlah pengalaman pengguna yang baik, dan saya benar-benar tidak tahu mengapa ia berlaku di salah satu komputer riba Windows 10 saya dan bukan pada 3-4 komputer lain.

Bagi anda yang masih prihatin mungkin ingin memeriksa log firewall dan router anda untuk permintaan sambungan yang dibuatnya.

Jangan ragu untuk menambah maklumat atau maklum balas tambahan yang mungkin anda ada mengenai perkara ini.

usoclient.exe