Notepad Hitam Mod Gelap untuk Windows 10

Walaupun pengguna dapat mengaktifkan Tema Gelap di Windows 10 melalui Tetapan, itu tidak berlaku untuk aplikasi Notepad tradisional. Sekiranya anda ingin menggunakan aplikasi Notepad dengan mod gelap atau tema hitam pada PC Windows 10 anda, maka artikel ini akan menarik minat anda. Berikut adalah beberapa aplikasi notepad terbaik yang mempunyai kemudahan mod gelap.

Notepad adalah utiliti penting dalam Windows yang membolehkan anda membuat catatan, menyimpan data yang berkaitan, dan lain-lain. Ia adalah asas, dan ia tidak mempunyai banyak pilihan yang kompleks seperti editor kod lain untuk pengaturcara. Walau bagaimanapun, satu ciri penting hilang dalam alat ini, dan itu adalah Mode Gelap. Cukup berguna apabila pengguna perlu menulis banyak perenggan di persekitaran cahaya rendah. Secara ringkas, mod gelap atau tema hitam mungkin membantu anda menghilangkan ketegangan mata. Untuk itu, anda boleh mencuba aplikasi notepad pihak ketiga ini yang membolehkan anda menghidupkan mod gelap tanpa perluasan pihak ketiga.

Notepad Hitam Mod Gelap untuk Windows 10

Ini adalah aplikasi notepad terbaik dengan mod gelap atau tema hitam untuk Windows 10:

  1. Notepad ++
  2. Notepad Hitam
  3. Black NotePad oleh WinTools

Untuk mengetahui cara mengaktifkan dan menggunakan tema gelap dalam pelbagai aplikasi notepad untuk Windows 10, baca terus.

1] Notepad ++

Notepad ++ adalah penyunting kod percuma dan hebat untuk Windows 10, dan berikut adalah cara menghidupkan tema gelap dalam alat ini.

Pada mulanya, buka Notepad ++ anda, dan pilih Tetapan pada bar menu, dan pilih Konfigurasi gaya .

Terdapat beberapa tema hitam yang terdapat di Notepad ++. Anda perlu memilih tema yang disebut Obsidian . Anda juga boleh mencuba beberapa tema gelap yang lain.

Notepad Hitam Mod Gelap untuk Windows 10

Selepas itu, pergi ke Gaya Global> Penimpaan global , klik warna Latar Belakang .

Klik Lagi Warna , dan gunakan: merah: 43, biru: 43, hijau: 43 (yang berukuran 0x2B2B2B).

Notepad Hitam Mod Gelap untuk Windows 10

Periksa pilihan Aktifkan warna latar belakang global dan klik butang Simpan & Tutup .

Sekarang anda harus mencari tema hitam di tetingkap Notepad ++ anda. Anda boleh mengubah warna latar belakang. Untuk itu, anda perlu membuka tetingkap warna Latar belakang dan memilih sesuatu mengikut keperluan anda.

2] Notepad Hitam

Sekiranya anda menyukai antara muka aplikasi Notepad asli untuk Windows 10, dan anda ingin mendapatkan tema gelap di atasnya, anda harus melihat alat ini. Memperkenalkan Black Notepad, yang merupakan replika Notepad tradisional untuk Windows 10. Pilihan hampir sama, dan itulah sebabnya anda tidak seharusnya mempunyai masalah semasa menukarnya.

Ia tidak mempunyai banyak pilihan berkaitan penyesuaian, tetapi anda boleh mengubah warna fon. Adalah mungkin untuk menjadikannya hijau daripada menggunakan putih, yang merupakan warna teks lalai. Bercakap mengenai keperluan sistem, anda boleh memuat turunnya pada Windows 10 Build 15063.0 atau lebih tinggi. Oleh kerana ia terdapat di Kedai Microsoft, anda boleh membuka aplikasi dan mencarinya. Sebagai alternatif, anda boleh mendapatkannya dari Kedai Microsoft.

3] Black NotePad

Black NotePad adalah alternatif Notepad mudah alih untuk Windows 10 yang dilengkapi dengan fungsi mod gelap. Tidak seperti utiliti, seperti yang disebutkan di atas, ini merangkumi banyak pilihan. Contohnya, anda boleh melakukan ini-

  • Tukar keluarga fon
  • Tukar warna fon
  • Tukar warna latar belakang
  • Buat profil warna dan terapkan bila perlu
  • Cari dari dalam melalui Google, Bing, atau DuckDuckGo

Anda boleh mendapatkan semua pilihan ini di bar navigasi atas. Untuk tepat, anda perlu mengunjungi menu Lihat untuk mendedahkan semua yang disebutkan dalam senarai. Untuk maklumat anda, anda dapat menetapkan "putih" sebagai warna latar dan terus menikmati antara muka seperti aplikasi Notepad lalai untuk Windows 10.

Ia serasi dengan Windows 10/8/7, dan anda boleh memuat turunnya dari laman web rasmi.

Alat ini akan membantu anda mendapatkan Notepad hitam pada Windows 10.

Notepad Hitam Mod Gelap untuk Windows 10