Prompt Perintah tidak akan berjalan sebagai Pentadbir di windows 10

Perintah arahan Windows adalah alat baris perintah yang membantu anda melaksanakan pelbagai perintah. Anda juga boleh menjalankan CMD dengan hak istimewa yang tinggi. Tetapi beberapa pengguna mengalami masalah, di mana mereka mendapati bahawa mereka tidak dapat melakukannya Tetapi dalam beberapa hari terakhir, banyak pengguna menyatakan bahawa mereka tidak dapat menjalankan Command Prompt sebagai pentadbir. Apabila mereka cuba melakukannya - tidak ada yang berlaku!

Prompt Perintah tidak akan dijalankan sebagai Pentadbir

Sekiranya anda tidak dapat menjalankan Prompt Perintah sebagai pentadbir pada Windows 10, maka salah satu cadangan ini pasti dapat membantu anda:

 1. Buat Jalan pintas untuk Prompt Perintah
 2. Buat akaun pengguna baru
 3. Cuba gunakan Safe Mode
 4. Cara lain untuk membuka command prompt yang tinggi
 5. Baiki Imej Sistem.

Mari lihat mereka secara terperinci.

1] Buat Jalan pintas untuk Prompt Perintah

Prompt Perintah tidak akan dijalankan sebagai Pentadbir

Untuk membuat jalan pintas, klik kanan pada desktop dan pilih Baru> Jalan pintas . Dalam kotak dialog Buat Jalan pintas, ketik lokasi berikut dan kemudian klik Seterusnya untuk meneruskan.

C: \ Windows \ System32 \ cmd.exe

Pada skrin seterusnya, taipkan nama untuk jalan pintas ini. Selepas itu, klik Selesai untuk membuatnya.

Setelah jalan pintas ditambahkan ke desktop, klik kanan padanya dan pilih Properties dari menu konteks. Pada tab Jalan pintas wizard cmd Properties, klik pada butang Lanjutan .

Untuk melindungi peranti anda dari aktiviti yang tidak dibenarkan, tandakan kotak centang Jalankan sebagai pentadbir ketika menu pop timbul muncul di layar. Dan, klik butang OK .

Itu sahaja. Sekarang, klik dua kali pada jalan pintas yang baru dibuat untuk memulakan Prompt Perintah sebagai pentadbir.

2] Buat akaun pengguna baru untuk menjalankan Prompt Perintah sebagai pentadbir

Mengalami gangguan semasa membuka masalah arahan tinggi mungkin berkaitan dengan akaun pengguna. Ini kerana keadaan ini berlaku apabila akaun pengguna rosak atau rosak. Dalam kes ini, anda perlu membuat akaun pengguna baru untuk menyelesaikan masalah dengan cepat.

3] Cuba gunakan Safe Mode

Sekiranya malangnya tidak ada penyelesaian di atas yang dapat membantu anda menyelesaikan masalah, anda perlu membuka Windows 10 PC anda dalam mod selamat kerana ia adalah tempat yang tepat untuk mencari masalah sebenar.

Setelah anda berada dalam Safe Mode, cuba periksa masalahnya dengan menjalankan command prompt yang ditinggikan. Sekiranya anda tidak menemui masalah semasa memeriksa, maka anda perlu mula menyelesaikan masalah di Clean Boot State.

4] Cara lain untuk membuka command prompt yang ditinggikan

Lihat apakah ada cara lain untuk membukanya sesuai untuk anda.

 1. Tekan Ctrl + Shift + Esc untuk membuka Pengurus Tugas. Klik pada menu Fail> Jalankan tugas baru. Untuk membuka tetingkap command prompt, ketik cmd . Ingatlah untuk mencentang kotak Buat tugas ini dengan hak pentadbiran . Kemudian tekan Enter.
 2. Anda juga boleh membuka Prompt Perintah yang tinggi dari Pengurus Tugas menggunakan kekunci CTRL.
 3. Atau kemudian buka Menu Mula dan mula menaip baris arahan . Seterusnya, tahan kekunci Shift dan Ctrl , dan kemudian tekan Enter untuk membuka baris perintah di command prompt yang ditinggikan.
 4. Buka prompt arahan tinggi menggunakan CMD
 5. Jalankan Perintah dari Windows Start Search Box sebagai Pentadbir
 6. Jalankan arahan dari bar alamat Explorer.

5] Baiki Imej Sistem

Sekiranya tidak ada yang membantu, anda mungkin perlu Membaiki Imej Sistem menggunakan arahan DISM.

Semua yang terbaik!

Prompt Perintah tidak akan dijalankan sebagai Pentadbir