Cara menjalankan program Windows di Mac secara percuma

Kedua-dua PC Windows dan Mac mempunyai ciri-ciri menarik yang membuat pengguna sukar memilih antara dua. Sekiranya anda telah lama menjadi pengguna Window, beralih ke Mac tidak semudah itu. Walaupun Mac mungkin mementingkan estetika, Windows jauh maju dalam cara mengendalikan perisian & permainan. Sekiranya anda penggemar berat mesin Windows tetapi beralih ke Mac, kadang-kadang anda mungkin menghadapi beberapa kesulitan. Mac tidak menyokong untuk menjalankan aplikasi eksklusif Windows, tetapi jika anda mempunyai program di Mac yang hanya serasi dengan Windows, anda mungkin perlu mencari cara yang mungkin untuk menjalankan program Windows di Mac anda.

Nasib baik, ada beberapa penyelesaian yang membolehkan anda menjalankan program yang hanya menyokong Windows. Terima kasih kepada pilihan seperti Akses Jauh, Botol Anggur, Boot Camp, dan mesin Maya - mereka membolehkan anda menjalankan aplikasi dan perisian khusus Windows di Mac secara percuma.

Jalankan Program Windows pada Mac

Penyelesaian berikut akan membantu anda menjalankan permainan dan perisian PC eksklusif Windows di Mac:

  1. Akses Jauh
  2. Pembotol Wain
  3. Kem Perkhemahan
  4. Mesin Maya.

Dalam artikel ini, kami melihat pelbagai cara untuk menjalankan perisian Windows pada Mac.

1. Akses Jauh

Sekiranya anda mempunyai mesin Mac dan Windows, anda boleh menggunakan desktop jauh untuk mengakses fail, perisian dan aplikasi lain di PC Windows dari Mac anda. Terdapat banyak alat percuma seperti TeamViewer dan Remote desktop untuk Mac yang membolehkan anda mengakses mesin Windows dari Mac anda. Selain itu, jika anda pengguna Chrome, anda dapat mengakses PC Windows yang memiliki Chrome dari Chrome Mac anda menggunakan Chrome Desktop Jauh. Alat akses jarak jauh ini membolehkan anda mengatur akses jauh ke PC Windows anda dengan mudah. Untuk menggunakan ini, yang perlu anda lakukan ialah mengkonfigurasi desktop jauh di kedua mesin anda dan log masuk ke akaun anda untuk menghubungkan kedua-dua PC pada bila-bila masa yang anda mahukan.

2. Anggur

Wine berguna jika anda mempunyai sebilangan kecil program Windows untuk dijalankan di Mac. Ini adalah alat percuma yang membolehkan anda menjalankan program kecil dengan mudah pada Mac dengan satu klik. Ia tidak memerlukan pemasangan. Wine adalah program sumber terbuka, dan tidak memerlukan lesen Window untuk menjalankan aplikasi Windows pada sistem operasi yang berbeza. Untuk menggunakan alat ini, cukup muat turun fail .exe dan buka dengan alat Anggur untuk menjalankan program secara langsung di Mac. Alat ini menulis semula kod untuk membolehkan aplikasi berjalan pada sistem operasi yang berbeza. Oleh itu ia mungkin tidak berfungsi untuk semua perisian. Alat ini tidak sesuai untuk beberapa perisian Windows, tetapi ia berguna jika beberapa aplikasi mungkin rosak, tetapi berfungsi dengan baik untuk beberapa aplikasi. Anggur kebanyakannya digunakan dengan alat pihak ketiga seperti Wine Bottler atau Wineskin untuk membina antara muka kemudahan. Dapatkan alat ini di sini.

3. Kem Perkhemahan

Pasang Windows pada Mac menggunakan Boot Camp

Sekiranya kerja anda memerlukan anda beralih antara Mac dan Windows, Apple Boot Camp sangat berguna. Boot Camp membolehkan anda memasang Windows pada mesin Mac anda. Ini serupa dengan dual-boot Linux pada mesin Windows. Boot Camp Apple membolehkan anda menjalankan Windows dan Mac secara berdampingan pada satu mesin. Boot Camp membahagikan cakera keras anda supaya anda dapat memasang Windows dan rebootnya bila diperlukan. Boot Camp tidak membenarkan anda menjalankan program Windows dan Mac secara serentak. Anda perlu memulakan semula program semasa anda untuk menghidupkan semula yang lain. Itulah sebabnya Boot Camp sangat sesuai untuk menjalankan permainan PC Windows atau perisian lain kerana Windows dapat menggunakan seluruh sumber mesin. Namun, ia tidak membolehkan anda menjalankan aplikasi Windows dan Mac OS secara bersebelahan secara serentak.

4. Mesin Maya

jalankan program Windows pada Mac

Tidak seperti Bootcamp, mesin maya membolehkan anda menjalankan kedua-dua program Windows dan program Mac secara berdampingan pada masa yang sama tanpa menghidupkan semula mesin anda. Ini adalah salah satu cara yang popular untuk menjalankan program windows di Mac, dan memungkinkan untuk memasang OS Windows pada desktop Mac anda. Untuk menjalankan Windows sebagai OS Maya, anda memerlukan lesen Windows untuk memasang Windows pada mesin Maya. Pengguna tetingkap yang sudah mempunyai kunci produk boleh memasang media pemasangan Windows secara percuma dan menggunakannya dalam program mesin Maya. Mac menawarkan Parallels, Virtual Box, dan VMware Fusion sebagai program mesin maya. Satu kelemahan Mesin Maya adalah bahawa ia menggunakan banyak sumber untuk memastikan VM berjalan tanpa kesukaran.

Saya harap anda dapati siaran ini berguna.