Muat turun, kemas kini, pasang DirectX: Windows 10

Microsoft DirectX adalah rangkaian teknologi yang dikembangkan oleh Microsoft untuk memberikan percepatan perkakasan untuk aplikasi multimedia berat seperti permainan 3D dan video HD. Bermula dengan Windows 7 dan Windows Server 2008 R2, Microsoft memperkenalkan DirectX 11. Windows 10 telah memasang DirectX 12 . Versi terbaru adalah DirectX 12 Ultimate.

Untuk mengesahkan dan memeriksa versi DirectX yang telah anda pasang di komputer anda, inilah yang perlu anda lakukan pada komputer Windows 10/8 anda. Pergi ke Skrin Mula, ketik dxdiag dan tekan Enter. Di bawah tab Sistem, anda akan melihat versi DirectX yang terpasang di komputer anda.

Muat turun DirectX 11

Muat turun DirectX

Walaupun DirectX disertakan sebagai bahagian tidak terpisahkan dari sistem operasi Windows, jika anda merasa perlu memperbaruinya, anda boleh mengemas kini DirectX melalui Windows Update dengan menggunakan kemas kini pek perkhidmatan atau platform terbaru - atau anda memuat turun dan memasangnya secara langsung.

1. Anda boleh menggunakan Kemas kini Windows untuk mengemas kini DirectX ke versi terbaru yang tersedia. Terapkan kemas kini pek perkhidmatan atau platform terbaru yang mungkin ditawarkan ke sistem anda. Anda juga boleh memuat turun dan menggunakan pakej kemas kini yang mengemas kini DirectX ke versi terkini untuk sistem operasi anda secara manual. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini di KB179113.

2. Anda boleh mencari DirectX dari Pusat Muat turun Microsoft. Pemasang Web Runtime Pengguna Akhir DirectX akan memasang fail DirectX yang hilang oleh komputer anda. Setelah memuat turun dan menjalankan pemasang web, anda akan diminta untuk memulakan semula sistem anda.

DirectX 11 disokong pada Windows 7 dan Windows Server 2008 R2. DirectX 11.1 disokong pada Windows 8, Windows RT, dan Windows Server 2012. Windows 10, Windows 8.1, Windows RT 8.1, dan Windows Server 2012 R2 akan menyokong dan dipasang dengan DirectX 11.2. Windows 10 telah dipasang DirectX 12.

Sekiranya anda fikir anda menghadapi masalah dengan pemasangan DirectX anda atau merasa sukar untuk memainkan permainan atau filem dengan betul di PC Windows anda, anda mungkin ingin menjalankan DirectX Diagnostic Tool.

Original text