Matikan Bar Bahasa atau Petunjuk Input pada Windows 10

Apabila anda memilih lebih dari satu bahasa sebagai bahasa input, bar Bahasa akan dipaparkan pada bar tugas atau desktop di Windows. Sekiranya anda ingin menghidupkan atau mematikan Petunjuk Input atau Bar Bahasa pada Windows 10 / 8.1, maka siaran ini akan menunjukkan cara melakukannya.

Matikan Bar Bahasa di Windows

Dari Menu WinX, buka Panel Kawalan dan klik pada applet Bahasa. Di sini diandaikan bahawa anda mempunyai lebih dari satu bahasa sebagai bahasa input. Dalam gambar saya, anda akan melihat bahasa Inggeris dan Hindi.

Klik pada tetapan Lanjutan , yang dapat anda lihat di panel kiri. Perkara berikut akan dibuka. Di bawah Kaedah menukar input , pilih Gunakan bar bahasa desktop apabila sudah tersedia .

Matikan Bar Bahasa

Setelah anda melakukan ini, klik pada pautan Pilihan pada baris yang sama. Kotak tetapan Perkhidmatan Teks dan Bahasa Input akan dibuka. Di bawah tab Bar Bahasa, anda akan melihat tiga pilihan berikut untuk Bar Bahasa.

bahasa-bar-jenis-2

Secara lalai, Bar Bahasa muncul seperti berikut di Taskbar.

tetingkap laras bahasa 8 1

Apabila anda memilih Floating on Desktop , anda akan melihat bar berikut, yang boleh anda seret dan letakkan di mana sahaja di desktop Windows anda, mengikut keselesaan anda.

terapung di desktop 3

Sekiranya anda memilih Docked in the Taskbar dan juga memeriksa ikon Show tambahan Language Bar di taskbar , anda akan melihatnya seperti berikut:

ikon tambahan 4

Apabila anda memilih Tersembunyi, Bar Bahasa akan disembunyikan. Untuk membuang atau mematikan, hapus tanda centang Gunakan bar bahasa desktop apabila tetapannya tersedia .

Terdapat cara lain untuk menyembunyikan ENG dari bar tugas di Windows 10

Anda juga boleh mengklik kanan Taskbar> Properties> Taskbar and Navigation Properties> Taskbar tab. Klik butang Kawasan Pemberitahuan - Sesuaikan.

matikan penunjuk input

Seterusnya, di tetingkap baru yang terbuka, klik Hidupkan atau matikan ikon sistem. Sekarang pilih pilihan Mati untuk Indikator Input dari menu lungsur. Klik OK dan Keluar.

Tetapan Petunjuk Bahasa & Bar Input pada Windows 10

Pada versi Windows 10 yang lebih baru , anda perlu melakukan ini.

Buka Tetapan> Peranti> Menaip. Tatal ke bawah sehingga anda melihat Lebih banyak tetapan papan kekunci. Klik pada tetapan papan kekunci Lanjutan untuk membuka panel berikut.

Di sini anda akan melihat tetapan Gunakan bar bahasa desktop apabila sudah tersedia .

Mengklik pada pilihan bar bahasa akan membuka tetingkap berikut-

Buat pilihan mengikut kehendak anda.

Untuk menyembunyikan ENG dari Bar Tugas, anda boleh mematikan Petunjuk Input dari Tetapan> Pemperibadian> Bar tugas> Kawasan pemberitahuan> Hidupkan atau matikan ikon Sistem.

tetingkap penunjuk input 10

Perhatikan bahawa menutup bar Bahasa tidak akan menyahpasang atau menghapus bahasa dari PC Windows anda, hanya pilihan ini untuk menukar antara kaedah input dengan mudah, yang disembunyikan atau dikeluarkan.

Pergi ke sini untuk menyelesaikan masalah jika Bar Bahasa anda tiada di Windows 10 / 8.1 / 7.

Original text


matikan Petunjuk Input atau Bar Bahasa