Cara menghapus Profil Pengguna di Windows 10

Windows 10 adalah sistem operasi yang hebat, dan ramai di antara kita boleh bersetuju dengan itu. Namun, mungkin ada saatnya untuk menyelesaikan beberapa masalah, kita harus menghapus Profil Pengguna untuk memperbaiki keadaan lagi. Sekarang, ramai mungkin bertanya-tanya, bagaimana ini dapat dilakukan? Baiklah, kami menyokong anda mengenai perkara ini.

Pertama, kita mesti menjelaskan apa itu Profil Pengguna sebelum melangkah ke hadapan. Anda lihat, profil pengguna adalah sekumpulan fail dan folder yang menyimpan semua data peribadi pentadbir sistem operasi, atau pengguna apa pun untuk perkara itu. Sebab utama profil pengguna adalah untuk mewujudkan persekitaran yang dipersonalisasi dengan banyak pilihan individu untuk pengguna akhir. Sekiranya profil pengguna pernah mengalami kerosakan, maka beberapa aspek Windows 10 akan berhenti berfungsi dengan baik.

Di sinilah kita perlu menghapus profil tanpa perlu membuang akaun utama. Ia berfungsi dengan baik dalam banyak keadaan, dan dengan demikian, ini adalah salah satu langkah pertama yang harus diambil ketika ingin menyelesaikan masalah dengan Windows 10. Perlu diingatkan bahawa sebelum membuat sebarang usaha untuk menghapus profil pengguna, seseorang harus memastikannya mempunyai hak akaun, atau tidak akan berfungsi.

Padamkan Profil Pengguna di Windows 10

Mengetahui cara menyingkirkan Profil Pengguna adalah sangat penting, seperti yang dinyatakan di atas. Oleh itu, anda harus membaca kaedah berikut dengan teliti:

  1. Padamkan Profil Pengguna menggunakan Properties Sistem Lanjutan
  2. Padamkan Profil Pengguna melalui Editor Registry

Mari kita melihat ini dengan lebih terperinci.

1] Padamkan Profil Pengguna menggunakan Pengurusan Sistem Lanjutan

Langkah pertama di sini adalah membuka kotak dialog Jalankan dengan menekan kekunci Windows + R pada papan kekunci anda. Dari sana, ketik yang berikut di dalam kotak, kemudian tekan kekunci Enter:

SystemPropertiesAdvanced

Segera, kotak Properties Sistem akan dibuka dengan semua pilihan yang ada tepat di hujung jari anda.

Anda mahu mengklik butang yang menyatakan Tetapan di bawah bahagian Profil Pengguna.

Selepas itu, pilih profil yang betul, kemudian klik Padam.

Sahkan penghapusan, dan itu sahaja.

2] Padamkan Profil Pengguna melalui Registry Editor

Padamkan Profil Pengguna di Windows 10

Buka File Explorer, dan arahkan ke C: \ Users, dan dari sana, cari folder nama pengguna yang anda mahu pergi dan hapus.

Sekarang anda harus menggunakan Registry Editor untuk mengeluarkan kunci nama Pengguna yang sesuai dari kunci pendaftaran berikut.

Navigasi ke jalan berikut:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows NT \ CurrentVersion \ ProfileList

Kembangkan Senarai Profil . Klik pada setiap sub-folder sehingga anda menemui satu yang mempunyai ProfileImagePath yang diarahkan ke nama profil yang ingin anda hapus.

Langkah terakhir, kemudian, adalah menghapus sub-folder ini, dan itu harus menyelesaikan semuanya.

PETUA : Catatan Technet ini menyenaraikan nilai subkunci di bawah kekunci ProfileList untuk setiap pengguna di Windows Registry.

Padamkan SEMUA Profil Pengguna

Sekiranya anda ingin menghapus semua Profil Pengguna, maka anda boleh membuang folder Windows \ Profiles dari Explorer dan kemudian memadam keseluruhan folder ProfileList dari Registry.

Saya harap ini dapat membantu anda.

Padamkan Profil Pengguna di Windows 10