Cara mengatur desktop anda di Windows 10

Desktop Windows 10 adalah salah satu aspek terpenting dalam sistem operasi kerana ia merupakan rumah bagi banyak ikon anda. Sekiranya anda mempunyai banyak aplikasi yang digunakan secara berkala, maka masuk akal untuk menambahkannya ke desktop untuk akses yang lebih pantas.

Satu masalah yang tidak dapat ditangani oleh pengguna Windows 10 dengan desktop mereka, adalah masalah organisasi. Apabila desktop dipenuhi dengan ikon, tidak mudah untuk mengendalikan sesuatu untuk pengguna profesional dan lanjutan, jadi apa yang dapat dilakukan untuk merosakkan desktop Windows anda?

Kita boleh terus menggunakan perisian pihak ketiga dan bukannya menyelesaikan tugas secara manual, yang memakan masa jika desktop anda kehabisan ruang, atau tidak ada yang tersisa. Alat percuma yang akan dibicarakan semestinya menjadikan keadaan lebih baik, tetapi kami memberikan pertimbangan kepada anda semua.

Cara mengatur desktop anda di Windows 10

Catatan ini akan menunjukkan kepada anda cara mengatur desktop Windows 10 anda secara manual atau menggunakan perisian Desktop Organizer percuma ini.

 1. Padamkan semua ikon dan pintasan desktop yang tidak diingini
 2. Tentukan bagaimana anda mahu menyusun kemudian ikon mengikut
 3. Sekiranya anda mempunyai banyak ikon, anda boleh meletakkannya dalam folder yang sesuai dengan subjek
 4. Pilih untuk menyisipkan jalan pintas yang sering digunakan ke Menu Mula atau Taskbar anda.

Walaupun semua ini dapat membantu, anda juga boleh menggunakan perisian penyusun desktop percuma ini:

 1. SlaidSlaid
 2. Komander LaunchBar
 3. Pagar TAGO.

Mari kita melihatnya secara ringkas.

1] SlideSlide

Cara mengatur desktop anda di Windows 10

Aplikasi pertama yang dimaksudkan adalah SlideSlide, dan ia terutama dirancang untuk menghilangkan kekacauan untuk menyampaikan desktop yang mudah di mata. Kami menyukainya kerana sangat disesuaikan, dan menambahkan ikon desktop anda sama sekali tidak memerlukan.

Tambahan pula, ia dilengkapi dengan sokongan RSS feed, tetikus, dan papan kekunci (yang standard pada zaman ini), tema, dan hotkey. Kami sangat menyukai fungsi hotkeys kerana ia meningkatkan kemudahan penggunaan dengan banyak. Selain itu, ia dilengkapi dengan tayangan gambar, yang mungkin berasal dari namanya.

Sekarang, kami menyukai kenyataan bahawa antara muka pengguna grafik dapat ditarik, yang bermaksud, ia tidak akan memakan banyak ruang di skrin anda melainkan jika anda menginginkannya. Apabila tiba masanya untuk menambahkan ikon, seret dan lepaskan ke wadah atau kotak mana pun. Panggil saja apa sahaja yang anda suka, tidak ada yang benar-benar peduli selagi pekerjaan itu selesai.

2] Komander LaunchBar

Anda mungkin mengetahui alat ini sebagai Pelancar Aplikasi, kerana telah lama digunakan. Ini terpasang di sisi skrin anda, sebagai permulaan, oleh itu, ia tidak boleh mengganggu apabila tidak digunakan. Program ini membolehkan pengguna mengkonfigurasi menu dan butang untuk melancarkan salah satu aplikasi teratas anda.

Kita harus menunjukkan bahawa ini bukan alat yang cantik, jadi jika itu sesuatu yang anda nantikan, maka pergi. Ini semua mengenai kecekapan bagi pengguna kuasa berbanding permen mata, dan itulah sesuatu yang dapat kita jalani, tidak syak lagi.

Apa yang kita ada di sini adalah alat yang kuat kerana satu contoh dapat menyokong beberapa dok. Ciri seret dan lepas disokong di sini, dan itu sangat bagus, sekurang-kurangnya dari sudut pandangan kami.

Muat turun LaunchBar Commander dari laman web rasmi.

3] Pagar TAGO

Alat terakhir dalam senarai kami yang hebat dalam membuat keajaiban dengan mengatur ikon desktop adalah TAGO Fences. Ini adalah program yang licin dan ringan yang membolehkan pengguna menyusun ikon di pelbagai kawasan yang disebut Pagar.

Sekiranya anda ingin menjaga desktop anda bersih dari kekacauan dan melakukannya dengan antara muka pengguna intuitif yang sangat bersih, maka ini adalah gambar terbaik anda. Kami menyukai kenyataan bahawa pengguna dapat menyembunyikan atau menunjukkan ikon desktop mereka dengan hanya mengklik dua kali pada mana-mana bahagian skrin.

Pengguna juga boleh mengubah warna latar belakang mana-mana jubin, mengubah saiz ikon, menamakan semula atau menghapus pagar, dan banyak lagi.

Muat turun Pagar TAGO melalui Softpedia.

Alat lain yang serupa yang mungkin menarik bagi anda:

 1. Program seperti Iconoid membantu anda mengurus ikon desktop Windows anda dengan lebih baik.
 2. ViPad adalah pelancar dan penyusun aplikasi desktop yang hebat untuk Windows PC
 3. XWindows Dock adalah Pelancar Aplikasi dan Penyusun Desktop percuma
 4. Remote Desktop Organizer akan membantu anda menguruskan sambungan desktop jarak jauh.