Apa itu Kemas kini Perkhidmatan Orkestrator di Windows 10

Kemas kini perisian adalah bahagian yang sangat penting dari mana-mana peranti moden. Kemas kini membawa ciri baru, menghilangkan kerentanan, dan menjadikan peranti lebih selamat. Windows 10 juga mendapat kemas kini Windows yang memastikan anda sentiasa selamat dan menjalankan perisian versi terbaru. Ini difasilitasi dengan bantuan Perkhidmatan Windows yang mungkin berjalan di latar belakang. Update Orchestrator Service adalah salah satu perkhidmatan yang berlaku untuk mengendalikan Kemas kini Windows.

Kemas kini Perkhidmatan Orkestrator (UsoSvc) di Windows 10

Kemas kini Perkhidmatan Orkestrator

Kemas kini Perkhidmatan Orkestrator, seperti namanya adalah perkhidmatan yang mengatur Kemas Kini Windows untuk anda. Perkhidmatan ini bertanggungjawab untuk memuat turun, memasang, dan mengesahkan kemas kini untuk komputer anda. Sekiranya ia dihentikan, peranti anda tidak akan dapat memuat turun dan memasang kemas kini terkini.

Sekiranya anda menggunakan Windows 10 v1803 atau yang lebih baru, komputer anda akan dikonfigurasi untuk bermula seperti berikut - Automatik (Tertunda) . Perkhidmatan bergantung pada perkhidmatan Panggilan Prosedur Jauh (RPC) dan tidak dapat dimulakan jika RPC dinonaktifkan.

Mungkin ada senario ketika anda mungkin melihat di Task Manager bahawa Windows Update banyak menggunakan sumber CPU, Memory, atau Disk pada komputer anda. Dan ada peluang yang wajar, Kemas kini Perkhidmatan Orkestrator mungkin bertanggungjawab. Sebab di sebalik Perkhidmatan ini memakan banyak sumber adalah mungkin terdapat pemasangan kemas kini yang berterusan di latar belakang. Ingat bahawa penggunaan sumber daya adalah sementara, dan secara automatik akan berhenti setelah beberapa lama.

Selama ini, Kemas kini Perkhidmatan Orkestrator sama ada memasang atau mengesahkan integriti kemas kini yang dimuat turun. Sama sekali tidak disyorkan untuk menghentikan atau mematikan perkhidmatan ini. Melumpuhkannya bermaksud, mematikan kemas kini dan ciri terkini di komputer anda yang tidak digalakkan atau tidak diinginkan.

Baca : Apa itu MoUSOCoreWorker.exe?

Bolehkah anda melumpuhkan Kemas kini Perkhidmatan Orkestrator?

Sekiranya anda perlu, anda boleh menghentikan Kemas kini Perkhidmatan Orkestrator buat sementara waktu. Yang perlu anda buat hanyalah membuka Pengurus Perkhidmatan, cari Kemas kini Perkhidmatan Orkestrator dalam senarai, klik kanan padanya dan pilih butang Berhenti untuk menghentikan perkhidmatan sepenuhnya.

Tetapi jika anda membuka Properties dan melihat, anda tidak akan dapat mengubah jenis permulaan - ia akan menjadi kelabu! Oleh itu, menghentikan Perkhidmatan boleh menjadi langkah sementara - anda tidak boleh mematikannya. Sekiranya sesuai, anda boleh menggunakan butang Mula untuk memulakan perkhidmatan, atau ia akan dimulakan sebaik sahaja anda menghidupkan semula komputer.

Sekiranya mula menggunakan sumber semula, lebih baik meninggalkan komputer anda sebentar sehingga kemas kini dipasang di latar belakang.

Kemas kini Perkhidmatan Orchestrator adalah salah satu perkhidmatan terpenting yang diperlukan oleh Windows untuk membawa kemas kini baru ke komputer anda. Tidak dinasihatkan agar perkhidmatan ini dinyahaktifkan lebih lama walaupun menunjukkan penggunaan CPU dan cakera yang tinggi.

Baca : Hentikan Kemas kini imbasan Orkestrator daripada mengaktifkan komputer saya.

Kemas kini Perkhidmatan Orkestrator dimatikan kerana terdapat ralat

Sekiranya secara kebetulan, anda menerima ralat ini, anda mungkin perlu menjalankan DISM untuk memperbaiki komponen Windows Update.

Baca seterusnya mengenai Windows Medic Medic Service atau WaaSMedicSVC.

Kemas kini Perkhidmatan Orkestrator