Cara membetulkan Ralat 0xc0000005 pada Windows 10

Ralat 0xc0000005 adalah ralat yang disebabkan oleh Pelanggaran Akses. Ini bermaksud bahawa setiap kali pengguna cuba melancarkan program, dia akan melihat kesalahan jika Windows tidak dapat memproses fail dan konfigurasi yang diperlukan untuk menjalankan program tertentu dengan betul. Anda boleh menghadapi ralat ini dengan program yang dipasang dan juga pemasang untuk program tertentu. Kesalahan ini akhirnya akan menyekat penggunaan kami yang lancar dari program. Kami sekarang akan berusaha memperbaiki pelbagai kemungkinan penyebab yang boleh menyebabkan kesalahan ini berlaku.

Betulkan Ralat 0xc0000005 pada Windows 10

Anda boleh cuba menggunakan Pemulihan Sistem dan mengembalikan komputer anda ke keadaan stabil yang diketahui sebelumnya. Sekiranya anda cenderung untuk tidak menggunakan ciri ini, anda selalu dapat menggunakannya kerana ia menjadi pembaikan yang sangat boleh dipercayai ketika menyelesaikan beberapa kesalahan.

Kod ralat ini mungkin disertakan dengan salah satu daripada tiga mesej ralat berikut:

 1. Aplikasi tidak dapat dimulakan dengan betul
 2. Kesalahan Pengecualian pelanggaran akses
 3. Ralat Pemasangan Windows.

Dan anda tidak mempunyai pilihan lain selain mengklik OK untuk menutup kotak ralat.

Kami akan melihat penyelesaian berikut untuk masalah ini-

 1. Nyahpasang sebarang Kemas kini Windows terbaru atau Rollback sebarang kemas kini pemacu dan lihat
 2. Jalankan Pemeriksa Fail Sistem
 3. Jalankan Diagnostik Memori Windows
 4. Buat semula rekod Boot
 5. Matikan DEP atau Pencegahan Pelaksanaan Data
 6. Periksa tetapan Registry
 7. Periksa RAM
 8. Lumpuhkan perisian antivirus buat sementara waktu
 9. Selesaikan masalah dalam keadaan Boot Bersih
 10. Tetapkan semula PC agar fail tetap utuh.

1] Nyahpasang sebarang Kemas kini Windows baru-baru ini atau Kembalikan semula kemas kini pemandu dan lihat

Anda juga boleh mencuba menyahpasang atau memutar balik mana-mana pemacu atau Kemas kini Windows dan periksa sama ada ia memperbaiki ralat ini.

2] Pemeriksa Fail Sistem

Ini akan memperbaiki fail sistem Windows yang berpotensi rosak atau rosak. Anda perlu menjalankan perintah ini dari command prompt yang ditinggikan.

Anda juga boleh menggunakan FixWin perisian percuma kami untuk menjalankan utiliti Pemeriksa Fail Sistem dengan satu klik.

3] Jalankan Diagnostik Memori Windows

Alat Diagnostik Memori Windows

Kami telah menyebut bahawa kesalahan ini boleh disebabkan oleh beberapa kesalahan dalam memori. Untuk memperbaikinya, anda perlu menjalankan Memory Check di komputer anda. Mulakan dengan menekan kombinasi butang WINKEY + R untuk melancarkan utiliti Run . Kemudian taip, mdsched.exe dan tekan Enter. Ia tidak akan melancarkan Diagnostik Memori Windows dan akan memberikan dua pilihan. Pilihan ini akan diberikan sebagai,

 • Mulakan semula sekarang dan periksa masalah (disyorkan)
 • Periksa masalah pada masa saya memulakan komputer

Sekarang, mengikut pilihan yang anda pilih, komputer akan dimulakan semula dan memeriksa masalah berdasarkan memori semasa dimulakan semula. Sekiranya anda mendapat masalah di sana, ia akan menyelesaikannya secara automatik jika tidak ada masalah yang dikesan, ini mungkin bukan penyebabnya.

Bacaan berkaitan : Microsoft Outlook terhempas dengan Kod Ralat 0xc0000005.

4] Buat semula rekod Boot

Anda mungkin mempunyai fail sistem anda yang dijangkiti dan diubah oleh perisian hasad. Oleh itu, buka Prompt Perintah dengan mencari cmd di kotak carian Cortana atau tekan WINKEY + R untuk melancarkan utiliti Jalankan dan ketik cmd dan tekan Enter.

Sekarang ketik perintah berikut satu demi satu.

Del D: \ Windows \ System32 \ xOsload.exe Del D: \ Windows \ System32 \ xNtKrnl.exe Del D: \ Windows \ System32 \ Drivers \ oem-drv64.sys attrib c: \ boot \ bcd -h -r -s ren c: \ boot \ bcd bcd.old bootrec / rebuildbcd

Ini akan mencipta semula semua fail yang diperlukan di dalam rekod but.

5] Matikan DEP atau Pencegahan Pelaksanaan Data

DEP atau Pencegahan Pelaksanaan Data mungkin merupakan penyumbatan lain dalam proses anda untuk menjalankan program terutamanya. Anda mungkin perlu mematikan DEP atau Pencegahan Pelaksanaan Data.

6] Memperbaiki Pendaftaran

Tekan kombinasi butang WINKEY + R untuk melancarkan utiliti Run, ketik regedit dan tekan Enter. Setelah Editor Pendaftaran dibuka, arahkan ke kunci berikut-

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows NT \ CurrentVersion \ Windows \

Sekarang, klik dua kali pada LoadAppInit_DLL pada panel sebelah kanan dan ubah nilainya dari 0 hingga 1 .

Akhirnya, Nyalakan semula komputer anda agar perubahan tersebut berlaku.

7] Periksa RAM

Anda secara fizikal boleh mencuba untuk memeriksa sama ada RAM yang dipasang di komputer anda dalam keadaan yang dapat dikendalikan. Anda boleh mencuba untuk mengganti RAM dan periksa sama ada ia memperbaiki berlakunya ralat.

8] Lumpuhkan perisian Antivirus buat sementara waktu

Anda juga boleh mencuba menonaktifkan perlindungan antivirus anda dan periksa apakah itu memperbaiki ralat tersebut. Kerana ada kemungkinan besar antivirus anda mungkin menyekat pelaksanaan program ini kerana ada tingkah laku yang mencurigakan.

9] Selesaikan masalah dalam keadaan Boot Bersih

You can troubleshoot further manually by performing a Clean Boot. A Clean Boot starts a system with minimal drivers and startup programs. When you start the computer in clean boot, the computer starts by using a pre-selected minimal set of drivers and startup programs, and because the computer starts with a minimal set of drivers, some programs may not work as you expected.

Clean-boot troubleshooting is designed to isolate a performance problem. To perform clean-boot troubleshooting, you must disable or enable one process at a time, and then restart the computer after each action. If the problem goes away, you know that it was the last process that was creating the problem.

10] Reset PC keeping files intact

You can try Reset This PC feature in Windows 10. You could also use the Refresh Windows Tool from Microsoft.

All the best!

Original text