Cara membuka Pengurus Tugas di Windows 10

The Windows Task Manager membantu dalam mendapatkan maklumat tentang prestasi komputer, menjalankan aplikasi, proses dan banyak lagi. Ringkasnya, anda boleh menggunakan alat Windows yang berguna untuk memulakan program tertentu atau mengakhirinya. Ia lebih merupakan alat penyelesaian masalah untuk pemula, yang dipecah menjadi beberapa tab. Setiap tab dikaitkan dengan kategori tertentu seperti aplikasi yang sedang berjalan, proses yang sedang berjalan, Layanan Windows, prestasi komputer, penggunaan jaringan, dan pengguna yang saat ini masuk. Jika anda tersambung ke rangkaian, anda juga dapat menggunakan Pengurus Tugas untuk melihat status rangkaian dan melihat bagaimana rangkaian anda berfungsi.

Pengurus Tugas telah berkembang dengan cepat dari Windows 3 hingga Windows 10 dan Pengurus Tugas Windows 10 yang baru , kini menawarkan banyak maklumat. Kami telah melihat bagaimana Windows 7 Task Manager berfungsi dan juga ciri-ciri Windows 10 Task Manager, termasuk bagaimana memahami peta panas dari Task Manager di Windows 10/8. Dalam posting ini kita akan melihat cara untuk membuka Windows Task Manager, menggunakan pintasan papan kekunci, CMD, Run, Taskbar, WinX Menu, dll.

buka Pengurus Tugas

Buka Pengurus Tugas

1] Pada Windows XP, anda menekan kombo kekunci CTRL + ALT + DEL untuk menjalankan Task Manager! Perkara berubah dengan Windows Vista dan seterusnya. Sekarang jika anda menekan CTRL + ALT + DEL , anda akan melihat dialog / skrin , dari mana anda boleh memilih 'Start Task Manager'.

2] Untuk memunculkan Task Manager secara langsung di Windows Vista, Windows 7 & Windows 8, Windows 10, tekan CTRL + SHIFT + ESC . Ini adalah jalan pintas Pengurus Tugas di Windows 10.

3] Pada Windows versi terbaru - Windows 10, anda juga boleh mengakses Task Manager dari WinX Menu . Yang perlu anda lakukan ialah Tekan Win + X dalam kombinasi untuk memunculkan 'Power Task Menu'. Dari sana, anda boleh memilih pilihan 'Task Manager'.

Buka Pengurus Tugas

4] Tidak perlu dikatakan anda masih boleh klik kanan bar tugas dan pilih Pengurus Tugas.

5] Kemudian, semasa Mula, anda boleh mencari Task Manager atau Taskmgr.exe dan klik padanya. Gunakan executable ini untuk menjalankannya menggunakan kotak Run atau Command Prompt . Buat jalan pintas desktop , jika anda mahu! Ia terletak di folder C: \ Windows \ System32 .

6] Buka command prompt , ketik Taskmgr dan tekan Enter untuk membuka Task Manager.

7] Dari Menu WinX, buka kotak Run , ketik taskmgr dan tekan Enter.

Petua:

  1. Lihat siaran ini jika anda tidak dapat membuka Pengurus Tugas.
  2. Gunakan Pengurus Tugas seperti widget desktop dengan Tinjauan Ringkasannya.

Sekiranya anda mencari lebih banyak ciri, mungkin perisian alternatif Task Manager ini akan menarik minat anda.