Buat, Ubah ukuran, Urus Volume Bergaris di Windows 10

Di Windows, Volume Striped adalah volume, yang menggunakan ruang kosong dari lebih dari satu cakera keras fizikal untuk membuat volume yang lebih besar. Tidak seperti isipadu biasa, kelantangan bergaris menulis di semua jilid lain dalam blok kecil, mengagihkan beban di seluruh cakera dalam isi padu.

isi padu yang dilucutkan

Bahagian cakera yang digunakan untuk membuat kelantangan mestilah berukuran sama; ukuran ruang kosong terkecil yang termasuk dalam isipadu berjalur akan menentukan. Ia boleh mengandungi ruang cakera dari 2 hingga 32 cakera keras, dan data dibahagikan kepada blok 64KB.

Cara membuat Volume Bergaris

 1. Buka konsol Pengurusan Cakera.
 2. Klik kanan segmen ruang kosong yang ingin anda sertakan dalam kelantangan bergaris dan klik Volume Bergaris Baru.
 3. Wizard Kelantangan Bergaris Baru muncul. Klik Seterusnya.
 4. Pada halaman Pilih Disk, pilih dari cakera yang tersedia dan kemudian klik Tambah untuk menambahkan cakera ke kelantangan berjalur.
 5. Tetapkan jumlah ruang yang akan digunakan pada cakera untuk kelantangan bergaris dan klik Seterusnya.
 6. Pada halaman Tetapkan Huruf Atau Laluan Pemacu, lalai adalah menetapkan huruf pemacu yang tersedia seterusnya ke kelantangan baru. Anda juga boleh memasang volume pada folder NTFS kosong pada volume yang ada. Klik Seterusnya.
 7. Pada halaman Format Volume dari New Striped Volume Wizard, pilih pilihan format untuk volume baru. Windows 10/8/7 / Vista hanya menyokong pemformatan NTFS dari snap-in Pengurusan Cakera. Klik Seterusnya.
 8. Klik Selesai di halaman ringkasan untuk membuat kelantangan. Sekiranya cakera adalah cakera asas, anda akan diberi amaran bahawa operasi ini akan menukarnya menjadi cakera dinamik. Klik Ya untuk menukar cakera dan buat kelantangan bergaris.

Cakera fizikal dalam kelantangan bergaris tidak perlu sama, tetapi mesti ada ruang yang tidak terpakai yang tersedia pada setiap cakera yang ingin anda sertakan dalam kelantangan. Anda tidak dapat meningkatkan ukuran kelantangan bergaris setelah dibuat.

Tukar ukuran Kelantangan Bergaris

Untuk menukar ukuran kelantangan bergaris, anda mesti menyelesaikan langkah-langkah berikut:

 1. Sandarkan data.
 2. Padamkan kelantangan berjalur dengan menggunakan Pengurusan Cakera.
 3. Buat kelantangan bergaris baru yang lebih besar dengan menggunakan Pengurusan Disk.
 4. Kembalikan data ke kelantangan berjalur baru.

Kelantangan berjalur berfungsi dengan baik dalam situasi berikut:

 • Apabila pengguna memerlukan akses membaca cepat ke pangkalan data besar atau struktur data lain.
 • Semasa menyimpan gambar program, perpustakaan pautan dinamik (DLL), atau perpustakaan jangka masa untuk memuatkan dengan pantas. Sistem operasi seperti Windows 2000 yang menggunakan gambar yang dipetakan memori boleh mendapat manfaat daripada menggunakan kelantangan berjalur.
 • Semasa mengumpulkan data dari sumber luaran dengan kadar pemindahan yang sangat tinggi. Ini amat berguna apabila pengumpulannya dilakukan secara tidak segerak.
 • Apabila pelbagai aplikasi bebas memerlukan akses ke data yang tersimpan pada volume bergaris. Apabila sistem operasi menyokong multi-threading asinkron, yang membantu memuatkan keseimbangan beban operasi membaca dan menulis.

Lebih cepat membaca atau menulis data dari volume bergaris daripada volume yang dibentangkan, namun, volume berjalur tidak bertoleransi kesalahan. Oleh itu, adalah mustahak untuk membuat simpanan jumlah berjalur secara berkala.

Berasal dari Technet Magazine & Technet Library.

isi padu yang dilucutkan