Sambungan ditolak kerana akaun pengguna tidak dibenarkan

Sekiranya anda cuba membuat sambungan jauh, tetapi anda melihat mesej ralat - Sambungan ditolak kerana akaun pengguna tidak dibenarkan untuk log masuk jauh, ketahuilah bahawa ini berlaku apabila host sasaran tidak membenarkan anda mengakses sistem itu dari jarak jauh . Sekiranya anda menghadapi masalah ini walaupun setelah mendapat kebenaran yang betul, ikuti panduan ini untuk menyelesaikan masalah ini.

Sambungan ditolak kerana akaun pengguna tidak dibenarkan untuk log masuk jauh

Sekiranya anda menghadapi masalah ini, anda perlu menjalankan tugas berikut untuk menyelesaikan masalah ini:

  1. Periksa kumpulan Pengguna Desktop Jauh
  2. Tambahkan pengguna ke kumpulan Keselamatan
  3. Periksa perkhidmatan Desktop Jauh.

1] Periksa kumpulan Pengguna Desktop Jauh

Sekiranya kumpulan Pengguna Desktop Jauh tidak mempunyai izin untuk akaun pengguna yang anda gunakan untuk membuat sambungan jauh, anda mungkin menghadapi masalah ini. Oleh itu, ikuti langkah-langkah ini untuk memastikan bahawa akaun pengguna anda adalah ahli kumpulan Pengguna Desktop Jauh.

Buka Prompt Perintah dan laksanakan perintah ini-

lusrmgr.msc

Sebagai alternatif, anda boleh mencari yang sama di kotak carian Bar tugas. Setelah membukanya, pilih Pengguna dan klik dua kali pada nama pengguna anda untuk membuka Properties. Kemudian, anda perlu beralih dari tab Umum ke tab Anggota Dari .

Sambungan ditolak kerana akaun pengguna tidak dibenarkan untuk log masuk jauh

Sekiranya anda tidak dapat menemui kumpulan Pengguna Desktop Jauh di bawah Pentadbir , anda perlu menambahkannya. Untuk itu, klik butang Tambah di skrin anda. Setelah membuka tetingkap seterusnya, klik butang Lanjutan dan Cari Sekarang masing-masing.

Anda akan menemui senarai di kotak Hasil carian. Dari senarai, klik dua kali pada Pengguna Desktop Jauh .

Sambungan ditolak kerana akaun pengguna tidak dibenarkan untuk log masuk jauh

Selepas itu, klik butang OK dan simpan tetapan anda. Sekarang periksa sama ada anda boleh menyambung ke host jauh atau tidak.

2] Tambahkan pengguna ke kumpulan Keselamatan

Anda boleh membenarkan atau menyekat pengguna daripada masuk melalui Perkhidmatan Desktop Jauh. Sekiranya anda tidak mempunyai tetapan yang betul, anda tidak akan dapat menggunakan fungsi ini.

Untuk mengesahkan tetapan ini, anda perlu membuka panel Dasar Keselamatan Tempatan. Taipkan perintah ini di kotak carian Mula dan tekan Enter-

secpol.msc

Sekarang pergi ke Dasar Tempatan> Tugasan Hak Pengguna. Di sebelah kanan anda, anda harus mencari polisi bernama Allow log on melalui Remote Desktop Services . Klik dua kali pada dasar ini untuk membuka Properties.

Sekiranya anda tidak dapat menemui Pengguna Desktop Jauh di bawah Pentadbir , anda perlu menambahkannya. Untuk itu, klik butang Tambah Pengguna atau Kumpulan dan masukkan Pengguna Desktop Jauh di kotak kosong dan tekan butang OK.

Setelah menyimpan perubahan, mulakan semula komputer anda dan cuba sambungkan ke hos.

3] Periksa kumpulan Pengguna Desktop Jauh

Terdapat perkhidmatan yang harus dijalankan dan perlu disiapkan dengan betul. Anda perlu memastikan bahawa perkhidmatan ini berjalan lancar. Untuk itu, buka panel Perkhidmatan. Anda boleh mencari "perkhidmatan" di kotak carian Taskbar dan membuka Pengurus Perkhidmatan. Selepas itu, cari perkhidmatan yang disebut Perkhidmatan Desktop Jauh dan klik dua kali untuk membuka Properties.

Selanjutnya, pergi ke tab Log On > pilih Pilihan akaun ini > klik butang Browse .

Pada skrin seterusnya, anda dapat mencari butang Lanjutan . Anda perlu mengkliknya dan menggunakan butang Cari Sekarang untuk mencari. Anda akan melihat PERKHIDMATAN RANGKAIAN .

Klik dua kali di atasnya dan simpan tetapannya.

Mulakan semula komputer anda dan periksa sama ada anda boleh menyambung ke hos jauh atau tidak. Saya harap ia dapat membantu anda menyelesaikan masalah.

Baca berkaitan : Cara mengaktifkan atau mematikan Sambungan Desktop Jauh di Windows 10.