Mod Permainan tiada di Windows 10

Game Mode adalah ciri yang tersedia untuk semua pengguna Windows 10 yang memfokuskan sumber daya sistem pada permainan ketika diaktifkan. Dalam catatan ini, kami akan memberi penjelasan mengapa ciri ini mungkin hilang atau tidak tersedia untuk beberapa pengguna - dan kemudian memberikan tindakan yang perlu diambil untuk memulihkan pilihan ini.

Game Mode bertujuan menjadikan Windows 10 sistem operasi terbaik untuk pemain - memungkinkan pengalaman permainan yang lancar di semua jenis komputer dan peranti. Ciri ini pada dasarnya menghalang aktiviti latar belakang sistem seperti kemas kini Windows atau pemberitahuan dari aplikasi semasa permainan dalam usaha untuk menawarkan pengalaman permainan yang lebih konsisten.

Togol Mode Permainan Windows 10 tiada

Penting untuk menunjukkan bahawa pengguna yang paling mungkin menghadapi masalah Game Mode yang hilang adalah pengguna yang menjalankan edisi N / KN Windows 10.

Dilabel "N" untuk Eropah dan "KN" untuk Korea - merangkumi semua ciri asas sistem operasi - tetapi tanpa Windows Media Player dan teknologi berkaitan yang telah dipasang sebelumnya. Untuk edisi Windows 10, ini termasuk Windows Media Player, Muzik, Video, Perakam Suara dan Skype.

Untuk mengetahui sama ada anda menjalankan edisi N / KN Windows 10, lakukan perkara berikut:

  • Tekan kekunci Windows + R.
  • Dalam kotak dialog Jalankan, ketik winver tekan Enter .

Anda akan mendapat paparan dengan maklumat.

Oleh itu, jika anda menjalankan edisi N / KN Windows 10 - untuk menyelesaikan masalah ini, yang perlu anda lakukan ialah memuat turun dan memasang Media Feature Pack.

Setelah pakej kemas kini selesai memasang Media Feature Pack, but semula PC anda. Apabila komputer anda boot, komputer anda akan mempunyai Mode Permainan. Cara tercepat untuk mengesahkan adalah dengan menekan kekunci Windows + I untuk melancarkan aplikasi Tetapan - pastikan salah satu pilihan yang tersedia di tetingkap adalah Permainan .

Selanjutnya, dalam masalah yang nampaknya berkaitan, di mana pilihan Mode Permainan tersedia tetapi butang togel Hidup / Mati hilang atau kelabu.

Masalah ini dapat dihadapi oleh mana-mana pengguna Windows 10 tanpa mengira menjalankan edisi N / KN atau tidak. Dalam kes ini, anda perlu melakukan tweak pendaftaran untuk menyelesaikan masalah ini. Ini caranya:

Pertama, buat Titik Pemulihan Sistem atau buat sandaran Pendaftaran - sekiranya berlaku ke selatan.

Sekarang, arahkan ke lokasi berikut dalam pendaftaran:

HKEY_CURRENT_USER> Perisian> Microsoft> GameBar

Di sini, cari kunci yang dipanggil AllowAutoGameMode . Sekiranya tidak ada, buat dengan mengklik kanan di panel kanan dan pilih Baru> Nilai DWORD (32-bit).

Klik dua kali kunci yang baru dibuat ini untuk mengedit sifatnya.

Sekarang, tetapkan nilainya sesuai dengan yang anda mahukan dan klik OK:

  • Nilai 0 = Mati
  • Nilai 1 = Hidup

Mulakan semula PC anda.

Sekiranya anda menjalankan versi Windows 10 biasa, anda boleh mencuba naik taraf ke versi / binaan terbaru Windows 10 untuk melihat apakah itu membantu atau anda boleh melakukan peningkatan pembaikan di tempat.

Semoga ini dapat membantu!